Velký test špekáčků

10.5.2024

12 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
K-Jarmark Tradiční špekáčky4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (porotci z VŠCHT v Praze): 2,2
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se mj. o zjištění laboratoře): 2

Výsledná známka: 2

Jediné špekáčky v rámci testu, které se pyšní unijním logem Zaručená tradiční specialita. Současně také pouze tyto špekáčky obsahují více hovězího než vepřového masa. Nicméně přestože laboratoř zjistila o 10 % více masa oproti deklaraci, stále se jedná o nejméně masový vzorek. Podíl tuku je pro daný typ potraviny charakteristický. Ve složení škrob a stabilizátor. V senzorické části obsadily pomyslné dělené třetí místo. Hezky voní, mají příjemnou optimálně kořeněnou chuť, "správné" množství špekových kostek, dobrou barvu...ale na povrchu jsou trošku sušší a tvrdší a v chuti lehce slanější.
Váhala Špekáčky extra vázané4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (porotci z VŠCHT v Praze): 1,9
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se mj. o zjištění laboratoře): 2

Výsledná známka: 2

Obsahem masa (bez tří desetin 80 %) a podílem tuku (31,7 %) se tento špekáček blíží k ideálu. Splňuje deklaraci na obalu. Druhou příčku si odnáší i ze senzoriky, kde měli porotci jedinou výtku s ohledem na o něco vyšší tučnost. Bohužel se složení neobejde bez vepřové kůže a stabilizátorů.
Pikok Pure Špekáčky4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (porotci z VŠCHT v Praze): 3,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se mj. o zjištění laboratoře): 1

Výsledná známka: 2

Po analytické stránce skvělé špekáčky. Nepotřebují žádné konzervanty, zahušťovadla, vepřové kůže ani stabilizátory. Vyrobeny jsou podle České cechovní normy. Výslednou známku zhoršuje senzorika. Porotcům nepřišel jejich vzhled příliš atraktivní, zejména díky netypické barvě, a shledali je tučnějšími.
Albert Gril Špekáčky4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (porotci z VŠCHT v Praze): 2,5
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se mj. o zjištění laboratoře): 1-

Výsledná známka: 2

Deklarovaný obsah masa výrobce dodržel (dokonce je ho dle laboratoře o špetičku více). Jedná se o jedny z nejmasovějších špekáčků v testu a oproti předchozímu roku mají vyšší podíl tuku, což se pozitivně projevilo na chuti. Byť i tak se drobné chybičky našly - lehce tužší na skus, světlejší barva, slanější. Palec nahoru za recepturu bez zahušťovadel, přidané bílkoviny či kůže...už jen zbavit se stabilizátorů.
Múúú Farmářské špekáčky3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (porotci z VŠCHT v Praze): 3,7
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se mj. o zjištění laboratoře): 1-

Výsledná známka: 2-

Z obalu se nedozvíte podíl vepřového a hovězího masa ve špekáčku. Neobsahují vepřové kůže ani zahušťovadla, nicméně bez stabilizátorů se neobejdou. Ať tak či tak, po analytické stránce velmi povedený vzorek (snad až na nejvyšší množství soli; shodně s výrobkem Clever Špekáčky). Výsledek kazí nejhorší hodnocení ze senzorické části - nepřirozeně tmavá barva po upečení, tužší a zkrabacený povrch, méně příjemná chuť s lehkou pachutí, nejméně zdařilá konzistence.
Na gril Špekáčky3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (porotci z VŠCHT v Praze): 3,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se mj. o zjištění laboratoře): 2

Výsledná známka: 2-

U těchto špekáčků výrobce slibuje obsah masa 90 %, což není zrovna typické. Laboratoř sice naměřila pouze 84,1 %, nicméně daná hodnosta se do povolené odchylky vejde. Jedná se o jeden z nejméně slaných vzorků, přesto zazněla výhrada na mírně slanější chuť. Složení bez zahušťovadel, vepřových kůží i stabilizátorů. Hodnotící senzoriky negativně vnímali netradičně tmavou rudě cihlovou barvou po tepelné úpravě a výtky padly také na slabší šťavnatost.
Náš kraj Špekáčky3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (porotci z VŠCHT v Praze): 1,8
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se mj. o zjištění laboratoře): 3

Výsledná známka: 2-

Suverénní vítěz senzorické části, porota neměla sebemenší výtku. Na celkové prvenství však nedosáhly díky zjištění laboratoře. Deklarovaný obsah masa 90 % je pro špekáček netypický...a jak odhalila analýza, ani neodpovídá skutečnosti. Přestože naměřený podíl (84,9 %) se do povolené odchylky vejde). Nesoulad panoval í s ohledem na obsah tuku. Výrobce avizuje 23 %, laboratoř našla 28,7 % (nejméně v rámci testu a zároveň stále pod ideálem, který se pohybuje mezi 30 - 40 %).
Tesco Špekáčky3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (porotci z VŠCHT v Praze): 2,4
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se mj. o zjištění laboratoře): 3-

Výsledná známka: 3

Jediné špekáčky s přidanou živočišnou bílkovinu, jež může navyšovat obsah masa, a které jsou dobarvovány karmínem. Testem tato značka prochází už čtvrtým rokem po sobě a složení naneštěstí nezměnila - zahušťovadlo (xanthan), stabilizátory, vepřové kůže. Při ochutnávce nejvíce vadilo značně tuhé střívko. Nepotěšila ani chabá šťavnatost a větší množství špekových kostech. Naopak zabodovala konzistence, optimální slanost a kořeněnost a libá uzená vůně.
Ponnath Špekáčky3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (porotci z VŠCHT v Praze): 3,3
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se mj. o zjištění laboratoře): 2-

Výsledná známka: 3

Negativa - podprůměrný obsah masa, zahušťovadlo ve složení (amarant), nejnižší obsah čistých svalových bílkovin (vypovídá o obsahu libového masa), nejsvětlejší barva, větší kousky špeku, tučnější, nejméně zdařilý vzhled, slabá kořeněnost.
Pozitiva - absence vepřových kůží, ideální slanost, hezká vůně.

Pozn. Jako jediné jsou vyrobeny pouze z vepřového masa.
Clever Špekáčky3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (porotci z VŠCHT v Praze): 3,2
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se mj. o zjištění laboratoře): 2-

Výsledná známka: 3

Výrobce deklaruje 58 % masa, laboratoř naměřila 77,2 %...přesto patří tyto špekáčky s ohledem na obsah masa k lehce podprůměrným. Najdeme v nich škrob, stabilizátory, vepřové kůže a v rámci testu (shodně s výrobkem Múúú Farmářské špekáčky) také nejvíce soli, což zmiňovali i hodnotící senzoriky. Těm navíc přišly špekáčky tučnější s vyšším podílem špekových kostek.
Kostelecké uzeniny Špekáčky3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (porotci z VŠCHT v Praze): 3,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se mj. o zjištění laboratoře): 2-

Výsledná známka: 3

Špekáčky s trochu podprůměrným obsahem masa, přestože laboratoř naměřila daleko vyšší hodnoty, než uvádí výrobce na etiketě (77,5 % x 50 %). Ve složení mají vepřové kůže, zahušťovadlo v podobě bramborového škrobu, stabilizátory. Dobře vypadají i voní, nicméně konzistence není ideální, v chuti jsou o něco slanější a méně šťavnaté.
Čerstvá porce Špekáčky2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (porotci z VŠCHT v Praze): 2,2
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se mj. o zjištění laboratoře): 5

Výsledná známka: 3-

Výrobce slibuje 90 % masa, laboratoří zjištěná hodnota (79,5 %) se nevleze ani do tolerované desetiprocentní odchylky, což značí rozpor se zákonem. Škoda, jinak by se jednalo o zdařilý vzorek, který v senzorické části získal pomyslný bronz (dělená třetí příčka). Sice má tužší střívko, o něco světlejší barvu a menší množství špekových kostek...nicméně také oplývá šťavnatostí, opravdu dobrou chutí i konzistencí a vůbec nejlépe voní.