Test pšeničných rohlíků

12.5.2021

22 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Globus rohlík hladký4,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 1,4
Hodnocení senzoriky: 1,5
Množství soli ve 100 g těsta: 1,12 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,67 g

Nadstandardně velký kousek, kterému v podstatě nelze nic vytknout - skvěle propečená kůrka, hebká a vláčná střídka...akorátně slaný.
Rohlík z Pekařství Kollinger4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 1,5
Hodnocení senzoriky: 1,5
Množství soli ve 100 g těsta: 1,38 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,66 g

Libá vůně, příjemná chuť, dobrá textura. Porotci ocenili také velmi křupavou kůrku a přiměřeně slanou střídu.
Albertovo pekařství rohlík Klasik4,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 1,6
Hodnocení senzoriky: 1,7
Množství soli ve 100 g těsta: 1,34 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,80 g

Líbivý na pohled, příjemná vůně, tmavší křupavá kůrka...chuťově vyvážený nicméně znatelně slanější kousek.
Rohlík sypaný Lidl Tábor4,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 1,9
Hodnocení senzoriky: 1,9
Množství soli ve 100 g těsta: 1,68 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,72 g

Tyto rohlíky se prodávají sypané mákem a solí. Oku sice příliš nepolahodí, ale chuťově si porotci "pošmákli". Poznámky: kvalitně propečené, vzhledem k zrnkům soli na povrchu působí slanějším dojmem.
Rohlík HM Albert Pardubice4,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 1,9
Hodnocení senzoriky: 2,3
Množství soli ve 100 g těsta: 1,15 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,49 g

Obyčejný "holý" kousek, který se řadí do lepšího průměru díky propečené kůrčičce a příjemné intenzivní vůni. Plnost jinak nevýrazné chuti zachraňuje špetka soli.
Rohlík z Pekařství U Nováků, Mělník4,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 1,9
Hodnocení senzoriky: 1,9
Množství soli ve 100 g těsta: 1,51 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,68 g

Dle názoru poroty druhý největší krasavec v testu - lákavý oblý tvar, vypečená kůrka (pozn. o poznání tmavší než u konkurence), nadýchaná střídka, intenzivní vůně, přiměřeně slaná chuť.
Rohlík sypaný, Billa Dobříš4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 2,0
Hodnocení senzoriky: 1,8
Množství soli ve 100 g těsta: 2,28 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,98 g

Na jaře tyto rohlíky vyhrály první místo v testu časopisu Svět potravin. Ostudu neudělaly ani nyní, ale tak slavné to taky nebylo - porotcům nejvíce vadila přílišná slanost. Tu umocňuje fakt, že se jedná o sypaný kousek, takže sůl (pozn. samozřejmě také mák) nalezneme i na povrchu.
Rohlík HM Albert OC Olympia Plzeň4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 2,0
Hodnocení senzoriky: 2,4
Množství soli ve 100 g těsta: 1,19 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,51 g

Chuť a vůně nijak nevybočují z průměru. Pochvalu si tento kousek vysloužil za dobrou konzistenci, zejména křupavost.
Rohlík Kaufland Praha 63,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 2,1
Hodnocení senzoriky: 2,5
Množství soli ve 100 g těsta: 0,94 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,40 g

Postřehy ze senzoriky - průměrný vzhled (lehce opečený, sem tam zrnko máku), slabá vůně, dobrá konzistence, chuť s mírnou pachutí.
Rohlík z Pekařství Ječmínek3,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 2,2
Hodnocení senzoriky: 2,7
Množství soli ve 100 g těsta: 1,16 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,50 g

Jednoduché shrnutí - lépe vypadají (pěkně propečená křupavá kůrka), než chutnají (tužší, chuťově nevýrazná střídka).
Rohlík Iceland Praha 113,7 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 2,3
Hodnocení senzoriky: 2,4
Množství soli ve 100 g těsta: 1,52 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,65 g

Příjemná chuť i vůně, dobře propečený a ideálně slaný...tvrzení na straně jedné, pro jiné zkrátka jen průměrný kousek. Navíc vzhledově nejde o žádného fešáka.
Rohlík Penny Market Beroun3,7 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 2,3
Hodnocení senzoriky: 2,6
Množství soli ve 100 g těsta: 1,39 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,60 g

Rohlíky z dílny Hořovické pekárny, tentokráte ne přímo z Hořovic nýbrž z provozovny v Berouně, dopadly o něco hůře než jejich kolegové. Mají sice kvalitní makový posyp se špetkou hrubozrnné soli, ale ani to jim nestačilo k pozvednutí průměrné chuti.
Staročeský rohlík Tesco Hr. Králové3,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 2,4
Hodnocení senzoriky: 2,3
Množství soli ve 100 g těsta: 2,06 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 1,03 g

Poctivé objemnější rohlíky vábily svým vzhledem. Chuťovým pohárkům se však příliš nezavděčily - slanější, se slabší (rozhodně však nepopiratelnou) pachutí.
Rohlík Billa Stránčice3,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 2,4
Hodnocení senzoriky: 2,8
Množství soli ve 100 g těsta: 1,33 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,57 g

Tyto rohlíky porotce vůbec neoslovily, výtek si vysloužily až dost - gumová konzistence, chuť až na slanější tóny nevýrazná, nejslabší vůně, průměrný vzhled.
Rohlík hladký Lidl Příbram3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 2,5
Hodnocení senzoriky: 3,0
Množství soli ve 100 g těsta: 1,44 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,62 g

Neskutečně průměrný rohlík, shodli se jednoznačně hodnotící! Za zmínku stojí pouze mírnější intenzita slané chuti a minimum pachuti.
Penny Market České Budějovice3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 2,5
Hodnocení senzoriky: 3,2
Množství soli ve 100 g těsta: 1,14 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,49 g

Na pohled obyčejný rohlík neoslnil ani vůní (nevýrazná) či chutí (lehká pachuť)...ke gulášovce neurazí.
Rohlík Lidl Kolín3,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 2,6
Hodnocení senzoriky: 3,3
Množství soli ve 100 g těsta: 1,19 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,51 g

Křupavého rohlíčku se hodnotící nedočkali - povrch se drobil a střída měla poněkud gumovou konzistenci. Chuť nevýrazná, málo slaná.
Rohlík HM Tesco OC Letňany3,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 2,6
Hodnocení senzoriky: 3,3
Množství soli ve 100 g těsta: 1,12 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,48 g

Rohlíky vykazovaly známky nedopečení - moučná chuť s pachutí po droždí. Navíc byly málo slané a jejich vůni nešlo ani zdaleka označit za příjemnou.
Rohlík kroucený Pekárna Kabát3,2 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 2,8
Hodnocení senzoriky: 2,1
Množství soli ve 100 g těsta: 4,27 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 2,14 g

"Missák" mezi rohlíky! - dokonale propečený, lahodná vůně, učebnicová textura, vábivý posyp solí...avšak i ta napomohla skutečnosti, že byl tak slaný, že jej někteří porotci označili za nepoživatelný.
Rohlík Lidl Rokycany3,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 2,9
Hodnocení senzoriky: 3,7
Množství soli ve 100 g těsta: 1,23 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,53 g

Bledý, bez vůně i chuti. Respektive v chuti hodnotící jasně identifikovali pachuť droždí. Další mínus představovala gumová konzistence.
Rohlík Penny Market Písek3,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrála i zjištění laboratoře, zejména s ohledem na obsah soli ve 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 2,9
Hodnocení senzoriky: 3,7
Množství soli ve 100 g těsta: 1,21 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,52 g

Tento kousek hodnotící nikterak nepotěšil - bledá barva, chabá vůně, nevýrazná chuť s nepříjemnou pachutí droždí.
Rohlík Albert Neratovice2,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku nejvíce ovlivnila senzorika (porota složená z 12 odborníků), svou roli však sehrál i obsah soli na 100 g těsta/potažmo v 1 ks pečiva.

Výsledná známka: 3,2
Hodnocení senzoriky: 4,0
Množství soli ve 100 g těsta: 1,31 g
Obsah soli v 1 ks rohlíku: 0,56 g

Konstatování porotců hovoří za vše - "Opravdu nepovedené pečivo." Na vině je celá řada faktorů, např. moučná chuť s pachutí po droždí, gumová konzistence, nejméně příjemná vůně či bledá barva.