Test kombuchy

24.9.2025

12 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Allnature BIO Kombucha Klasik4,2 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známku ze 30 % ovlivnil naměřený obsah ethanolu, dalších 30 % zohledňuje obsah mléčných bakterií, po 15 % pak zjištěný obsah vitaminu C a obsah plísní a zbylých 10 % má na svědomí cena nápoje (v přepočtu na 100 ml). Přestože jednotlivé vzorky byly posuzovány také po senzorické stránce, toto hodnocení se do výsledné známky nepromítá.

Známka: 1,8

Fermentovaný nápoj ze zeleného čaje a třtinového cukru v bio kvalitě patří mezi málo vzorků, v nichž laboratoř sice našla slušné množství prospěšných bakterií mléčného kvašení, ale už ne kvasinky (a naštěstí ani plísně). A kde chybějí živé kvasinky, tam se obvykle netvoří větší množství alkoholu. Přestože některé internetové články tvrdí, že kombucha vyniká vysokým obsahem vitaminu C, ve skutečnosti v ní žádný vitamin C není.

Upřímně řečeno – nic zvláštního. Nápoj byl podezřele intenzivně ovoněný, v chuti byl znát nádech kvašení a na jazyku zanechával nepříjemnou, až uměle působící pachuť.

Citace: „Živá, zato málo chutná kombucha.“
UGO Prager’s Kombucha4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známku ze 30 % ovlivnil naměřený obsah ethanolu, dalších 30 % zohledňuje obsah mléčných bakterií, po 15 % pak zjištěný obsah vitaminu C a obsah plísní a zbylých 10 % má na svědomí cena nápoje (v přepočtu na 100 ml). Přestože jednotlivé vzorky byly posuzovány také po senzorické stránce, toto hodnocení se do výsledné známky nepromítá.

Známka: 2,0

Laboratorní rozbor ukázal, že kvašený zelený čaj s příchutí citronu a zázvoru se v mnohém podobá kombuše značky Prager’s – obsahuje srovnatelné množství živých probiotických kultur, neobsahuje plísně ani vitamin C a množství alkoholu nepřesahuje limit uvedený na etiketě, tedy maximálně 0,5 % objemu.

Jedna z degustátorek popsala tento vzorek jako ledový zelený čaj s citronem a výrazným kyselým dozvukem. Většina ostatních však o přítomnosti zeleného čaje jako hlavní suroviny pochybovala, protože jeho chuť nebyla příliš patrná (pozn. citron a zázvor poznali všichni).

Citace: „Pěkně perlivý citronový čaj.“
Prager’s Kombucha Original Fermented4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známku ze 30 % ovlivnil naměřený obsah ethanolu, dalších 30 % zohledňuje obsah mléčných bakterií, po 15 % pak zjištěný obsah vitaminu C a obsah plísní a zbylých 10 % má na svědomí cena nápoje (v přepočtu na 100 ml). Přestože jednotlivé vzorky byly posuzovány také po senzorické stránce, toto hodnocení se do výsledné známky nepromítá.

Známka: 2,0

Kombucha ze zeleného čaje láká na obalu nejen zmínkou o čajových lístcích od značky Leros, ale také slibem 33 milionů „probiotik“ v každém balení. Laboratorní analýza potvrdila, že nápoj skutečně obsahuje bohaté množství živých mikroorganismů, přičemž se do fermentace nezapojily kvasinky tvořící alkohol. Ve vzorku se nenašly plísně, nicméně bohužel ani vitamin C.

Nápoj má poměrně sladkou chuť, ale rozhodně nepostrádá svěžest. Na výsledné chuti se však skupina neshodla. Zatímco jedni si byli jistí, že nápoj připomíná seno a koňské stáje, druzí v něm kromě výrazného čajového tónu cítili i nádech broskve.

Citace: „Bravo, osvěžující a plný života!“
MAGU Gingerave3,7 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známku ze 30 % ovlivnil naměřený obsah ethanolu, dalších 30 % zohledňuje obsah mléčných bakterií, po 15 % pak zjištěný obsah vitaminu C a obsah plísní a zbylých 10 % má na svědomí cena nápoje (v přepočtu na 100 ml). Přestože jednotlivé vzorky byly posuzovány také po senzorické stránce, toto hodnocení se do výsledné známky nepromítá.

MAGU se prezentuje jako „wellness v lahvi, které pomáhá při detoxikaci organismu“. Zda jde skutečně o takový zázrak, jak tvrdí, je otázkou. Jisté však je, že nápoj obsahuje velké množství bakterií mléčného kvašení a především kvasinky. I proto laboratoř naměřila obsah alkoholu 0,6 %. Po započtení 15% nejistoty měření jej ale lze stále považovat za nealkoholický.

Známka: 2,3

Velmi zázvorový a značně citronový perlivý nápoj s lehce fermentovanou příchutí porotce potěšil. Vypít povolené množství (pozn. 0,5 l) tohoto osvěžujícího jiskřivého drinku by pro ně tudíž nepředstavovalo problém.

Citace: „Živý, svěží, jiskřivý... A dost drahý.“
Captain Kombucha Original Flavour3,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známku ze 30 % ovlivnil naměřený obsah ethanolu, dalších 30 % zohledňuje obsah mléčných bakterií, po 15 % pak zjištěný obsah vitaminu C a obsah plísní a zbylých 10 % má na svědomí cena nápoje (v přepočtu na 100 ml). Přestože jednotlivé vzorky byly posuzovány také po senzorické stránce, toto hodnocení se do výsledné známky nepromítá.

Známka: 2,4

Přestože se na etiketě výrobce chlubí, že jeho „kapitán“ je plný života…zase tak moc ho v něm není. Obsah mléčných bakterií v mililitru je jen ve stovkách. Opět nápoj s absencí vitaminu C, ale naštěstí i plísní. Množství alkoholu lze označit za nepatrné (pozn. pod hranicí 0,5 %).

Porotci označovali chuť následnými přízvisky – šamponovitost, jarová vůně, březový šampon. Ve skutečnosti šlo o bergamot z aromatu čaje Earl Grey, který přehlušil vše ostatní.

Citace: „Hrstka bakterií s chutí earl grey.“
Carpe Diem Kombucha Classic3,2 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známku ze 30 % ovlivnil naměřený obsah ethanolu, dalších 30 % zohledňuje obsah mléčných bakterií, po 15 % pak zjištěný obsah vitaminu C a obsah plísní a zbylých 10 % má na svědomí cena nápoje (v přepočtu na 100 ml). Přestože jednotlivé vzorky byly posuzovány také po senzorické stránce, toto hodnocení se do výsledné známky nepromítá.

Známka: 2,8

„Čajový nápoj, který je nejen plný speciálních bylin, ale také perlivý a osvěžující,“ hlásá anglický text na etiketě. Jaké byliny to jsou, se však nedozvíme. Živé kultury ani laktobacily laboratoř nezjistila, vitamin C také chybí. Alespoň že absence byla potvrzena také u plísní a obsah alkoholu je zanedbatelný. Zdraví si však tímto nápojem zřejmě neposílíte.

Degustátoři si pochutnali. Kombucha nepřítomna, nicméně aroma aceroly, jež připomíná třešně či rybíz, je svěží a příjemné…bublinky pak přispívají k letnímu rázu!

Citace: „Svěží letní limonáda, ale nic víc.“
JZT Ferments Flow Kombucha3,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známku ze 30 % ovlivnil naměřený obsah ethanolu, dalších 30 % zohledňuje obsah mléčných bakterií, po 15 % pak zjištěný obsah vitaminu C a obsah plísní a zbylých 10 % má na svědomí cena nápoje (v přepočtu na 100 ml). Přestože jednotlivé vzorky byly posuzovány také po senzorické stránce, toto hodnocení se do výsledné známky nepromítá.

Známka: 2,9

Nápoj obsahuje velké množství aktivních látek, především mléčných bakterií (pozn. nejvíce v rámci testu). Problémem je ovšem vyšší obsah alkoholu, laboratoř naměřila 1,4 % objemového etanolu. Výrobce proto slibuje, že budou tuto hodnotu pečlivěji sledovat a zároveň upozorní své partnery na nutnost uchovávat kombuchu v chladu.

Čím více porotci tento značně perlivý, svěží, silně citrusový a kyselý nápoj pili, tím více jim chutnal. „Úplně cítím, jak mě dobíjí energií,“ podotkla nadšeně jedna z porotkyň.

Citace: „Plná života a energie. I alkoholu...“
Loklok Kombucha Originál3,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známku ze 30 % ovlivnil naměřený obsah ethanolu, dalších 30 % zohledňuje obsah mléčných bakterií, po 15 % pak zjištěný obsah vitaminu C a obsah plísní a zbylých 10 % má na svědomí cena nápoje (v přepočtu na 100 ml). Přestože jednotlivé vzorky byly posuzovány také po senzorické stránce, toto hodnocení se do výsledné známky nepromítá.

Známka: 2,9

Výrobce avizuje v každém mililitru 2 miliony probiotik Bacillus coagulans. Laboratoř sice tento konkrétní kmen netestovala, ale protože ve vzorku nenašla ani jiné bakterie mléčného kvašení, lze předpokládat, že v kombuše je mikrobiální život spíše na bodu mrazu. Hodnoty vitaminu C, plísní i alkoholu se rovněž ukázaly jako nulové.

Příjemný, hezky perlivý, celkem sladký, zvláštně ovoněný MOŠT! Většině poroty vzorek vyhovoval, kritika ohledně chuti se vyskytla výjimečně. Nicméně fermentovaný čaj by v nápoji neodhalil snad nikdo.

Citace: „Mošt, v němž je poněkud mrtvo.“
Oppio Origins Bezový květ3,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známku ze 30 % ovlivnil naměřený obsah ethanolu, dalších 30 % zohledňuje obsah mléčných bakterií, po 15 % pak zjištěný obsah vitaminu C a obsah plísní a zbylých 10 % má na svědomí cena nápoje (v přepočtu na 100 ml). Přestože jednotlivé vzorky byly posuzovány také po senzorické stránce, toto hodnocení se do výsledné známky nepromítá.

Známka: 2,9

Až příliš živoucí nápoj – mléčné bakterie a kvasinky se jen hemží, díky čemuž činí obsah alkoholu 1,3 objemového %. „Každou várku testujeme a přísně dodržujeme teplotní řetězec, proto nás mrzí mírně vyšší obsah alkoholu. Teplotní řetězec se nejspíš narušil na straně odběratele,“ uvedl k problémovému zjištění spoluzakladatel společnosti Lukáš Macko.

Při popisu vůně si porota servítky nedělala a občas zazněly až nepublikovatelné výrazy. Nicméně při degustaci na „droždí“, „chlév“ atp. zapomněli a v ústech jim zůstal dojem svěžího, hodně perlivého letního nápoje s jemným závanem burčáku či cideru.

Citace: „Bouřící a lehce zrádná kombucha.“
Bacilli Kombucha Jasmine3,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známku ze 30 % ovlivnil naměřený obsah ethanolu, dalších 30 % zohledňuje obsah mléčných bakterií, po 15 % pak zjištěný obsah vitaminu C a obsah plísní a zbylých 10 % má na svědomí cena nápoje (v přepočtu na 100 ml). Přestože jednotlivé vzorky byly posuzovány také po senzorické stránce, toto hodnocení se do výsledné známky nepromítá.

Známka: 2,9

Kombucha vyráběná ručně, v malém množství pochází z ekologického zemědělství a je slazena pouze jablečnou šťávou. Firma Nemléko určitě věnuje přípravě jasmínového čaje k fermentaci značnou péči, k zákazníkům se však nakonec dostává nápoj postrádající to nejdůležitější – živou kulturu. Analýzy neodhalily žádný vitamin C, plísně ani alkohol.

Jasmínová vůně všechny nadchla, přestože ji zprvu zaměňovali za aroma pivoněk, levandule, meduňky, čerstvých květů či dokonce konvalinek. V chuti příjemná, ale také dost sladká po ovocné šťávě. Rychle se omrzí.

Citace: „Jasmínové mámení bez života.“
Komvida Kombucha Ginger & Lemon2,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známku ze 30 % ovlivnil naměřený obsah ethanolu, dalších 30 % zohledňuje obsah mléčných bakterií, po 15 % pak zjištěný obsah vitaminu C a obsah plísní a zbylých 10 % má na svědomí cena nápoje (v přepočtu na 100 ml). Přestože jednotlivé vzorky byly posuzovány také po senzorické stránce, toto hodnocení se do výsledné známky nepromítá.

Známka: 3,1

Nepasterizovaný, organický, fermentovaný – vše, co španělský výrobce uvádí na etiketě, zřejmě odpovídá skutečnosti, což potvrdil i zřetelný pohyb živé kultury v laboratoři. O obsahu alkoholu se však výrobce na obalu nezmiňuje, a přitom by měl. Analýzy odhalily 1,1 % objemového alkoholu, tedy množství výrazně překračující limit pro nealkoholické nápoje. Vitamin C ani plísně ve vzorku zjištěny nebyly.

Zázvorem provoněná kombucha by se skvěle hodila do nabídky letního nealkoholického baru. Její nahořklá chuť připomíná Gin Fizz – jen bez ginu a s jemným zázvorovým tónem. Jak je to však s jejím údajně nulovým obsahem alkoholu, už víme…

Citace: „Do letního baru jako dělaná.“
Voelkel Kombucha Originál2,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známku ze 30 % ovlivnil naměřený obsah ethanolu, dalších 30 % zohledňuje obsah mléčných bakterií, po 15 % pak zjištěný obsah vitaminu C a obsah plísní a zbylých 10 % má na svědomí cena nápoje (v přepočtu na 100 ml). Přestože jednotlivé vzorky byly posuzovány také po senzorické stránce, toto hodnocení se do výsledné známky nepromítá.

Známka: 3,2

Výrobce Voelkel jako jediný na etiketě otevřeně uvádí, že nápoj pasterizuje, aby nedošlo k množení mikroorganismů a prodloužil jeho trvanlivost. Tento proces (pozn. krátkodobé zahřátí za účelem konzervace) však zničí veškeré živé kultury, včetně bakterií mléčného kvašení. Výsledkem je tak v podstatě čajová limonáda s obsahem alkoholu nepřesahujícím 0,5 %.

Porotci se shodli, že připomíná „čaj z velké táborové várnice“. Čajová chuť byla citelná, ale…jakoby naředěná, vodová, s ocáskem čehosi neurčitého. Nápoj byl však pitelný a po vychlazení dokonce příjemný.

Citace: „Čaj bez bakterií i zajímavé chuti.“