Test bramborových knedlíků

24.2.2021

11 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Lef Bramborový knedlík přílohový4,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkovou známku nejvíce ovlivnila degustace (pozn. v senzorické laboratoři VŠCHT v Praze). Nicméně pokud laboratorní analýza, prováděná v Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, zjistila výrazné odlišnosti ve složení oproti údajům z etikety, příp. nějaká informace zcela chyběla, byl daný vzorek penalizován. Hlavní sledované parametry: sůl, vejce.

Celková známka: 1,6
Hodnocení degustace: 1,6

Obsah soli (v jedné 200 g porci): 1,96 g
Přítomnost vejce: ne
Cena (v přepočtu na 100 g): 6,- Kč

Vítěz testu! Jako pojivo posloužil lepek, neobsahuje zbytečná aditiva, soli je v něm lehce nadprůměrně. Při ochutnávce si hodnotící libovali - příjemná bramborová chuť, charakteristická vůně, skvělá textura, i po rozkrájení líbivý na pohled.
Bramborový knedlík Knedlíkárna Sedlčany4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkovou známku nejvíce ovlivnila degustace (pozn. v senzorické laboratoři VŠCHT v Praze). Nicméně pokud laboratorní analýza, prováděná v Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, zjistila výrazné odlišnosti ve složení oproti údajům z etikety, příp. nějaká informace zcela chyběla, byl daný vzorek penalizován. Hlavní sledované parametry: sůl, vejce.

Celková známka: 2
Hodnocení degustace: 2,6

Obsah soli (v jedné 200 g porci): 1,44 g
Přítomnost vejce: ano
Cena (v přepočtu na 100 g): 7,70,- Kč

Svým složením připomíná domácí knedlík - bez stabilizátorů, konzervantů, emulgátorů. Najdeme v něm rozumnou míru soli a vejce. Má ideální hodnotu sušiny. Na pohled krásný poctivý kousek! V chuti sice špetička soli chybí, ale vše dožene výraznou příchutí brambor a perfektní texturou.
Bramborový knedlík V. Nedvěd4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkovou známku nejvíce ovlivnila degustace (pozn. v senzorické laboratoři VŠCHT v Praze). Nicméně pokud laboratorní analýza, prováděná v Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, zjistila výrazné odlišnosti ve složení oproti údajům z etikety, příp. nějaká informace zcela chyběla, byl daný vzorek penalizován. Hlavní sledované parametry: sůl, vejce.

Celková známka: 2
Hodnocení degustace: 2,2

Obsah soli (v jedné 200 g porci): 1,12 g
Přítomnost vejce: ne
Cena (v přepočtu na 100 g): 7,60,- Kč

Bez škrobu a zbytečných přídatných látek. Obsahuje méně soli...ale bohužel také sušiny, což se projevilo měkkostí a horší soudržností vzorku. Postřehy z degustace - pěkný vzhled, libá vůně, příjemné kousky brambor v těstě, téměř žádná pachuť, nelepí se.
Bramborový knedlík Globus3,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkovou známku nejvíce ovlivnila degustace (pozn. v senzorické laboratoři VŠCHT v Praze). Nicméně pokud laboratorní analýza, prováděná v Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, zjistila výrazné odlišnosti ve složení oproti údajům z etikety, příp. nějaká informace zcela chyběla, byl daný vzorek penalizován. Hlavní sledované parametry: sůl, vejce.

Celková známka: 2,1
Hodnocení degustace: 2,6

Obsah soli (v jedné 200 g porci): 1,5 g
Přítomnost vejce: ano
Cena (v přepočtu na 100 g): 6,- Kč

"Tradiční recepturu", jak tvrdí etiketa, laboratoř z hlediska složení může potvrdit. Poněkud více bublinek v těstě hodnotícím senzoriky nevadilo - knedlík alespoň není tuhý či dusivý. Svou intenzivní bramborovou chutí i vůní by směle doplnil nedělní kachničku se zelím.
Tesco Bramborový knedlík3,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkovou známku nejvíce ovlivnila degustace (pozn. v senzorické laboratoři VŠCHT v Praze). Nicméně pokud laboratorní analýza, prováděná v Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, zjistila výrazné odlišnosti ve složení oproti údajům z etikety, příp. nějaká informace zcela chyběla, byl daný vzorek penalizován. Hlavní sledované parametry: sůl, vejce.

Celková známka: 2,2
Hodnocení degustace: 1,8

Obsah soli (v jedné 200 g porci): 1,82 g
Přítomnost vejce: ne
Cena (v přepočtu na 100 g): 7,50,- Kč

Emulgátory, konzervanty, stabilizátory...zkrátka přídatnými látkami výrobce nešetřil, zatímco vejci ano. I přes lepivější konzistenci a slanější méně bramborovou chuť obsadil tento knedlík v senzorické části třetí příčku.
Láznička Bramborový knedlík3,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkovou známku nejvíce ovlivnila degustace (pozn. v senzorické laboratoři VŠCHT v Praze). Nicméně pokud laboratorní analýza, prováděná v Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, zjistila výrazné odlišnosti ve složení oproti údajům z etikety, příp. nějaká informace zcela chyběla, byl daný vzorek penalizován. Hlavní sledované parametry: sůl, vejce.

Celková známka: 2,2
Hodnocení degustace: 2,6

Obsah soli (v jedné 200 g porci): 2,2 g
Přítomnost vejce: ano
Cena (v přepočtu na 100 g): 13,- Kč

Kvalitní složení trošku hyzdí nadbytek soli a naopak nižší obsah sušiny, díky čemuž knedlík působí lehce rozměkle. Nicméně i tak lze konstatovat, že na své si přijdou oči (pěkná textura, kousky brambor v těstě) i ústa (vyrovnaná, i přes decentní nakyslost, čistě bramborová chuť).
Faho Bramborový knedlík3,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkovou známku nejvíce ovlivnila degustace (pozn. v senzorické laboratoři VŠCHT v Praze). Nicméně pokud laboratorní analýza, prováděná v Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, zjistila výrazné odlišnosti ve složení oproti údajům z etikety, příp. nějaká informace zcela chyběla, byl daný vzorek penalizován. Hlavní sledované parametry: sůl, vejce.

Celková známka: 2,4
Hodnocení degustace: 3,0

Obsah soli (v jedné 200 g porci): 2,16 g
Přítomnost vejce: ano
Cena (v přepočtu na 100 g): 14,- Kč

Složení se obejde bez aditiv a škrobu. Množství soli je v tomto případě nadprůměrné, kdežto sušiny podprůměrné. Shrnutí senzoriky - průměrný až nenápadný vzorek, neobvykle hladký na řezu.
V-tek Bramborový knedlík3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkovou známku nejvíce ovlivnila degustace (pozn. v senzorické laboratoři VŠCHT v Praze). Nicméně pokud laboratorní analýza, prováděná v Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, zjistila výrazné odlišnosti ve složení oproti údajům z etikety, příp. nějaká informace zcela chyběla, byl daný vzorek penalizován. Hlavní sledované parametry: sůl, vejce.

Celková známka: 2,5
Hodnocení degustace: 3,0

Obsah soli (v jedné 200 g porci): 1,98 g
Přítomnost vejce: ano
Cena (v přepočtu na 100 g): 7,- Kč

Knedlík s nejnižším obsahem sušiny byl při degustaci nejměkčí, nejvodnatější (pozn. přestože více než z poloviny jej tvoří brambory). Soli je v něm lehce nadprůměrně. V senzorice nejvíce vadila stará zatuchlá bramborová pachuť.
Svoboda Bramborový knedlík3,3 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkovou známku nejvíce ovlivnila degustace (pozn. v senzorické laboratoři VŠCHT v Praze). Nicméně pokud laboratorní analýza, prováděná v Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, zjistila výrazné odlišnosti ve složení oproti údajům z etikety, příp. nějaká informace zcela chyběla, byl daný vzorek penalizován. Hlavní sledované parametry: sůl, vejce.

Celková známka: 2,7
Hodnocení degustace: 2,6

Obsah soli (v jedné 200 g porci): 1,7 g
Přítomnost vejce: stopové množství
Cena (v přepočtu na 100 g): 6,40,- Kč

Etiketa nese "varování", že může obsahovat vejce...stopové množství tam skutečně bylo a mimo něj také celá paleta přídatných látek. Voní hezky, celkem příjemně chutná, nicméně je neskutečně lepivý.
Staročeský bramborový knedlík krájený3,3 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkovou známku nejvíce ovlivnila degustace (pozn. v senzorické laboratoři VŠCHT v Praze). Nicméně pokud laboratorní analýza, prováděná v Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, zjistila výrazné odlišnosti ve složení oproti údajům z etikety, příp. nějaká informace zcela chyběla, byl daný vzorek penalizován. Hlavní sledované parametry: sůl, vejce.

Celková známka: 2,7
Hodnocení degustace: 3,9

Obsah soli (v jedné 200 g porci): 1,2 g
Přítomnost vejce: ne
Cena (v přepočtu na 100 g): 6,- Kč

Kvalitní výsledky z laboratoře (dobré složení, nižší obsah soli a ideální množství sušiny) naprosto zdevastovala senzorika. Projevila se absence vajec, slabá bramborová chuť, tvrdé kousky brambor v textuře i značná pachuť.
Poctivý bramborový knedlík vařený v páře2,3 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkovou známku nejvíce ovlivnila degustace (pozn. v senzorické laboratoři VŠCHT v Praze). Nicméně pokud laboratorní analýza, prováděná v Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, zjistila výrazné odlišnosti ve složení oproti údajům z etikety, příp. nějaká informace zcela chyběla, byl daný vzorek penalizován. Hlavní sledované parametry: sůl, vejce.

Celková známka: 3,7
Hodnocení degustace: 4,2

Obsah soli (v jedné 200 g porci): 2,9 g
Přítomnost vejce: stopové množství
Cena (v přepočtu na 100 g): 6,- Kč

Nejslanější vzorek v testu!-v jedné porci spořádáte více než polovinu denní doporučené dávky soli! Vajec obsahuje pouze stopové množství a plusové body nezíská ani za celou řadu aditiv ve složení. Jako propadák dopadl i v senzorické části - brambory nepoznáte v chuti, ani ve vůni. Pachuť starých brambor pak představuje pomyslnou tečku na závěr.