Test vepřových konzerv

1.4.2022

9 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Pikok Pork Meat in brine4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 3,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 1*

Výsledná známka: 1-
Cena (v přepočtu za 100 g): 16,63 Kč

Vítěz testu! Obsahuje nejvíce masa, podíl tuku lze považovat za přiměřený a obsah vody je vyhovující. Kvitujeme jednoduché složení bez éček. Drobná vada na kráse - druhé nejvyšší množství soli. V senzorice měli hodnotící výhrady zejména kvůli nepříliš zdařilému vzhledu.
Vepřové maso od sedláka4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 1,5
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 3

Výsledná známka: 2
Cena (v přepočtu za 100 g): 23,79 Kč

Bezkonkurenční vítěz senzorické části. Hodnotící neměli sebemenší připomínku! Je nejméně tučné. Lepší výslednou známku zhatila následující fakta: nejvyšší podíl vody, nejnižší obsah masa, v ukazateli hmotnosti vyhovuje pouze s přihlédnutím k povolené záporné odchylce, glutamát ve složení. Jedná se o nejdražší z testovaných vzorků.
Vepřové maso ve vlastní šťávě (Česká chuťovka)4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 3,3
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 1

Výsledná známka: 2
Cena (v přepočtu za 100 g): 16,23 Kč

Jednoduché složení bez přídatných látek, přiměřený podíl tuku, nejnižší obsah soli (pozn. výrobce uvádí hodnotu 1,8 %, laboratoř naměřila pouhých 1,18 %) x silná avšak méně příjemná kořeněnost, převažují velmi drobné kousky masa, dle porotců nejtučnější.
Albert Vepřové maso ve vlastní šťávě4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 2,3
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 2

Výsledná známka: 2
Cena (v přepočtu za 100 g): 18,30 Kč

Při ochutnávce si porotci pochvalovali příjemný vzhled, vůni i chuť. Zamlouvalo se jim také, že polovina masa se skládá z větších kousků. Není proto divu, že v senzorické části mu patří druhá příčka. Masa má dostatek a podíl vody je vyhovující, nicméně se jedná o poměrně tučný výrobek a ve složení mj. naleznete zahušťovadla a škrob.
Rekord Vepřové maso ve vlastní šťávě Premium3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 3,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 2

Výsledná známka: 2-
Cena (v přepočtu za 100 g): 23,30 Kč

Množství masa patří spíše k vyšším, podíl vody je vyhovující, ale...ve složení figuruje škrob a zahušťovadla. Navíc má druhý nejvyšší obsah tuku, což se ostatně promítlo i v hodnocení senzoriky - "hodně sádla", "výrazně tučné".
Pikok Vepřové koleno ve vlastní šťávě3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 2,8
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 3

Výsledná známka: 3
Cena (v přepočtu za 100 g): 14,97 Kč

Konzerva se může pyšnit druhým nejnižším podílem tuku a velkými kousky masa. Bohužel obsahuje nejvíce soli a výrobce si pomáhá zahušťovadlem, fosfáty a zvýrazňovači chuti...paradoxně si při degustaci porotci stěžovali na mírnou pachuť, zřejmě to tedy moc platné není.
Rekord Vepřové maso ve vlastní šťávě3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 2,9
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 3-

Výsledná známka: 3
Cena (v přepočtu za 100 g): 16,98 Kč

Obsah vody vyhovující, množství soli průměrné...podíl tuku vyšší a ve složení zahušťovadla, škrob a fosfáty. Při ochutnávce porotce zaskočila světlejší barva, značné množství sádla a neočekávaně také celkově slanější chuť.
Hamé vepřové maso ve vlastní šťávě2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 3
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 4

Výsledná známka: 3-
Cena (v přepočtu za 100 g): 21,39 Kč

Dle laboratoře se jedná o netučnější konzervu. Výrobce předvedl hotovou alchymii - fosfáty, škrob, zahušťovadlo, zvýrazňovače chuti. Postřehy z ochutnávky - příjemná slanost, měkká konzistence x hodně sádla, výrazně tučné, maličké kousky masa.
MeiNing Vepřové maso ve vlastní šťávě2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 3,4
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 3-

Výsledná známka: 3-
Cena (v přepočtu za 100 g): 8,73 Kč

Tento vzorek měl přiměřený obsah tuku a vyhovující podíl vody. Nicméně je v něm druhé nejnižší množství masa (pozn. možná i proto je vůbec nejlevnějším výrobkem v testu) a naopak se solí se příliš nešetřilo, což potvrdilo také hodnocení senzoriky. V něm dopadla tato konzerva nejhůře a právě jedna z výtek se týkala výrazné slanosti. Dále se řešilo, že maso má formu výhradně drobných kousíčků masa, lehká pachuť či nejméně příjemná kořeněnost. Ve složení škrob, zahušťovadlo i fosfáty.