Test vajec
24.3.2020
10 potravin
odkaz na zdroj dat
seřadit: od nejlepšíchod nejhorších
Název potraviny | Výsledek i 5 nejlepší - 1 nejhorší | Popis výsledku |
---|---|---|
Domácí vejce ze dvora | 4,8 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) V testu jsou zohledněny dva faktory: zkouška kvality a laboratorní analýza. V první části se řešila čerstvost vajec, nedostatky vnější a vnitřní, barva žloutku a odpovídající hmotnost. Laboratorní rozbor zjišťoval obsah tuku a cholesterolu ve žloutku, podíl nenasycených a zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin (pozn. přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob) a případně obsah selenu, avizuje-li ho výrobce na obalu. Svou roli sehrála i cena. Výsledné hodnocení: 1,2 Chov: volný na zahradě Výrobce: soukromník, okr. Kolín Cena za 1 ks: 2,50,- Kvalita: jedná se o netříděná vejce, proto nebyla řešena hmotnost. Vejce, přestože nejsou určeny ke komerčnímu prodeji, splňují jakostní třídu A v ohledu na vnitřní vady. Co se týče venkovních vad, zde by neprošla - 1 vejce bylo znečištěno trusem a peřím slabě, dalších 6 nesla větší vrstvu špíny. Laboratoř: druhý nejvyšší obsah prospěšných omega-3 mastných kyselin ukazuje kvalitu krmiva. Současně kvitujeme druhý nejnižší obsah cholesterolu ve žloutcích. |
Albert čerstvá vejce | 4,3 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) V testu jsou zohledněny dva faktory: zkouška kvality a laboratorní analýza. V první části se řešila čerstvost vajec, nedostatky vnější a vnitřní, barva žloutku a odpovídající hmotnost. Laboratorní rozbor zjišťoval obsah tuku a cholesterolu ve žloutku, podíl nenasycených a zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin (pozn. přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob) a případně obsah selenu, avizuje-li ho výrobce na obalu. Svou roli sehrála i cena. Výsledné hodnocení: 1,7 Chov: v halách Výrobce: Česká vejce Farma Dobříš Cena za 1 ks: 4,- Kvalita: hmotnost neodpovídá, ale ve prospěch kupujícího! Značeny jsou jako "M", ale odpovídají velikosti "L". Uvnitř se našly jen drobné vady a požadavkům legislativy vyhovují. Pohořela by na vnějších vadách - 2 vejce měla mírné znečištění, 5 střední a 1 závažné! Laboratoř: podíl polynenasycených mastných kyselin a esenciálních omega-3 mají lehce nadprůměrný. Hodnota cholesterolu ve žloutku byla třetí nejnižší. |
IQejce s jódem a selenem | 3,9 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) V testu jsou zohledněny dva faktory: zkouška kvality a laboratorní analýza. V první části se řešila čerstvost vajec, nedostatky vnější a vnitřní, barva žloutku a odpovídající hmotnost. Laboratorní rozbor zjišťoval obsah tuku a cholesterolu ve žloutku, podíl nenasycených a zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin (pozn. přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob) a případně obsah selenu, avizuje-li ho výrobce na obalu. Svou roli sehrála i cena. Výsledné hodnocení: 2,1 Chov: v halách Výrobce: AG Maiwald, Dolní Dubňany Cena za 1 ks: 7,50,- Kvalita: hmotnostně namísto uvedené velikosti "L" odpovídá pouze 7 kusů z 10! Zbylá tři jsou menší. V testu vnitřních vad dopadla tato vejce výborně (pozn. žádné!), naopak vnější vady patřily k nejhorším - 1x praskliny na skořápce, 2x střední znečištění, 4x závažné znečištění! Závěrem lze konstatovat, že tato vejce by se neměla prodávat v jakostní třídě A. Laboratoř: z průměrných výsledků zde vyčnívá nejnižší hodnota cholesterolu a slušný obsah deklarovaného selenu - jedno vejce by pokrylo přes 40% denní doporučené dávky. |
Tesco 6 čerstvých vajec | 3,8 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) V testu jsou zohledněny dva faktory: zkouška kvality a laboratorní analýza. V první části se řešila čerstvost vajec, nedostatky vnější a vnitřní, barva žloutku a odpovídající hmotnost. Laboratorní rozbor zjišťoval obsah tuku a cholesterolu ve žloutku, podíl nenasycených a zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin (pozn. přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob) a případně obsah selenu, avizuje-li ho výrobce na obalu. Svou roli sehrála i cena. Výsledné hodnocení: 2,2 Chov: v klecích Výrobce: Drůbežárny Osík, a.s., Litomyšl Cena za 1 ks: 4,20,- Kvalita: hmotnost odpovídá deklarované třídě "M", žádné vnitřní vady a nejlepšího výsledku tato vejce dosáhla i co se týče vad vnějších. Dle Haughových jednotek vykazují největší čerstvost. Laboratoř: zatímco po kvalitativní stránce zářila, z pohledu analýzy se příliš nezadařilo. Zjistila třetí nejvyšší obsah cholesterolu a podprůměrné hodnoty prospěšných polynenasycených a omega-3 mastných kyselin. |
Čivakuře Bio vejce z farmy | 3,6 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) V testu jsou zohledněny dva faktory: zkouška kvality a laboratorní analýza. V první části se řešila čerstvost vajec, nedostatky vnější a vnitřní, barva žloutku a odpovídající hmotnost. Laboratorní rozbor zjišťoval obsah tuku a cholesterolu ve žloutku, podíl nenasycených a zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin (pozn. přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob) a případně obsah selenu, avizuje-li ho výrobce na obalu. Svou roli sehrála i cena. Výsledné hodnocení: 2,4 Chov: volný ekologický Výrobce: Farma Čivakuře Milovice Cena za 1 ks: 11,70,- Kvalita: hmotnostně neodpovídají deklarované velikosti "M", ale spotřebitel si přilepší - patří do "L". Požadavkům legislativy nevyhovují jak po stránce vnitřních, tak vnějších vad. Laboratoř: kvalitní krmivo se odráží na výsledcích nenasycených a omega-3 mastných kyselin, přesto hodnoty sledovaných kyselin eikosapenteanové a dokosahexaenové, jež jsou pro ochranu kardiovaskulárního systému stěžejní, jsou relativně nízké. Obsah cholesterolu je mírně podprůměrný, množství tuku ve žloutku standardní. |
Schubert cereál Q | 3,6 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) V testu jsou zohledněny dva faktory: zkouška kvality a laboratorní analýza. V první části se řešila čerstvost vajec, nedostatky vnější a vnitřní, barva žloutku a odpovídající hmotnost. Laboratorní rozbor zjišťoval obsah tuku a cholesterolu ve žloutku, podíl nenasycených a zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin (pozn. přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob) a případně obsah selenu, avizuje-li ho výrobce na obalu. Svou roli sehrála i cena. Výsledné hodnocení: 2,4 Chov: v halách Výrobce: Jeřábek a Vodrážka, Opočno Cena za 1 ks: 5,- Kvalita: hmotností třída odpovídá uvedené velikosti "M", až na jeden menší kus. Jako problematická, už vzhledem k druhé nejdelší expiraci v testu, se jeví čerstvost, která činí 67 Haughových jednotek (minimální hranice 65 HU). Dvě vejce nesla mírné znečištění, tři střední. U tří kusů byly zjištěny vnitřní vady. Ve dvou případech nebylo čitelné razítko s údaji (typ chovu, země původu, registrační číslo chovu). Laboratoř: až na nejnižší obsah tuku a poměrné nízkého množství cholesterolu průměrné výsledky. Výrobce splnil tvrzení z obalu - obsahují navíc selen a to v množství, kdy spořádáním jednoho jediného kusu pokryjete 40% jeho denní doporučené dávky. |
Dobrá vejce 3 cereálií | 3,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) V testu jsou zohledněny dva faktory: zkouška kvality a laboratorní analýza. V první části se řešila čerstvost vajec, nedostatky vnější a vnitřní, barva žloutku a odpovídající hmotnost. Laboratorní rozbor zjišťoval obsah tuku a cholesterolu ve žloutku, podíl nenasycených a zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin (pozn. přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob) a případně obsah selenu, avizuje-li ho výrobce na obalu. Svou roli sehrála i cena. Výsledné hodnocení: 2,5 Chov: v halách Výrobce: PROAGRO Nymburk, Č. Kamenice Cena za 1 ks: 5,- Kvalita: průměrná, až horší. Nesplňují legislativní požadavky na vnější ani vnitřní vady. Mají třetí nejhorší čerstvost a hmotnostně byly 2 ks menší než uvedená velikost "L". Laboratoř: tuku obsahují spíše méně, polynenasycených mastných kyselin lehce nadprůměrně, omega-3 mastných kyselin více a cholesterolu standardně. |
Omega pro podestýlková | 3,3 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) V testu jsou zohledněny dva faktory: zkouška kvality a laboratorní analýza. V první části se řešila čerstvost vajec, nedostatky vnější a vnitřní, barva žloutku a odpovídající hmotnost. Laboratorní rozbor zjišťoval obsah tuku a cholesterolu ve žloutku, podíl nenasycených a zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin (pozn. přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob) a případně obsah selenu, avizuje-li ho výrobce na obalu. Svou roli sehrála i cena. Výsledné hodnocení: 2,7 Chov: v halách Výrobce: Vejce CZ Kunín Cena za 1 ks: 6,70,- Kvalita: hmotnost odpovídá avizovanému "M" (jeden kus dokonce "L"). Vnitřními nedostatky trpělo pouze jedno, s vnějšími to bylo o poznání horší - 3x mírné zašpinění, 2x střední, 1x lehká prasklina skořápky a 1x rozbitý tekoucí kus. Za problematickou lze považovat také čerstvost 67 Haughových jednotek (minimální hranice činí 65 HU). Laboratoř: přestože tuku a cholesterolu obsahují žloutky nejvíce, v tuku naleznete také největší podíl všech zdraví prospěšných mastných kyselin! |
Vejce ze Šumavy | 3,2 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) V testu jsou zohledněny dva faktory: zkouška kvality a laboratorní analýza. V první části se řešila čerstvost vajec, nedostatky vnější a vnitřní, barva žloutku a odpovídající hmotnost. Laboratorní rozbor zjišťoval obsah tuku a cholesterolu ve žloutku, podíl nenasycených a zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin (pozn. přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob) a případně obsah selenu, avizuje-li ho výrobce na obalu. Svou roli sehrála i cena. Výsledné hodnocení: 2,8 Chov: volný výběh Výrobce: Slepičí farma Bezděkov Cena za 1 ks: 9,- Kvalita: netříděná vejce, jejichž hmotnost dle obalu činí nejméně 42g/ks (odpovídá "S"). Vnější vady - 2x mírné a 4x střední znečištění. Podprůměrně si tato vejce vedla i při zkoumání vad vnitřních. Navíc většina měla nečitelné razítko (pozn. s údaji o typu chovu, zemí původu a registračním číslem chovu). Laboratoř: dobré zprávy výrazně nižším množstvím tuku ve žloutku končí. Cholesterolu obsahují nadprůměrně, zdraví prospěšných mastných kyselin značně podprůměrně. |
Tesco 18 křepelčích vajec | 3,1 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) V testu jsou zohledněny dva faktory: zkouška kvality a laboratorní analýza. V první části se řešila čerstvost vajec, nedostatky vnější a vnitřní, barva žloutku a odpovídající hmotnost. Laboratorní rozbor zjišťoval obsah tuku a cholesterolu ve žloutku, podíl nenasycených a zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin (pozn. přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob) a případně obsah selenu, avizuje-li ho výrobce na obalu. Svou roli sehrála i cena. Výsledné hodnocení: 2,9 Chov: neuveden Výrobce: Schubert partner a.s. Cena za 1 ks: 2,8 Kvalita: legislativa neklade nároky na vnější vady. Vnitřní nedostatky nebyly zjištěny u žádného z nich! Barva žloutku se od slepičích vajec výrazně liší - nejsvětlejší. Laboratoř: při srovnávání množství cholesterolu byly hodnoty, vzhledem k velikosti oproti jednomu kusu slepičího vajíčka, přepočítávány na 100g a ejhle - nejvyšší množství! Současně lze konstatovat, že obsahuje méně tuku a vyšší hodnoty prospěšných omega-3 mastných kyselin. |