Test čerstvých vajec

28.3.2023

10 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Biovejce Indian (Farma Čivakuře Milovice)5,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Na výslednou známku mělo shodný vliv v podobě 35 % senzorické hodnocení a složení tuků + profil mastných kyselin, dalších 15 % má na svědomí čerstvost. Zbylých 15 % si rovnoměrně rozložily vnitřní (popř. vnější) vady, hmotnostní třída (pokud je uvedena) a cena za kus.

Druh chovu: volný chov, bio
Cena (v přepočtu za 1 kus): 18,50 Kč
Hodnocení senzoriky: 2,2

Výsledná známka: 1,8

Kvalita - vejce nevykazují obvyklé nedostatky z ekologického chovu. Pouze u 1 kusu byla znečištěná skořápka a ve 2 případech se objevily masové skvrny. Z hlediska čerstvosti vykazují výborný až vynikající výsledek.
Laboratoř - nadprůměrný obsah nenasycených a omega-3 mastných kyselin, včetně vyššího podílu zdraví prospěšných kyselin EPA a DHA.
Senzorika - opravdu kvalitní chuť i vzhled. Zmíníme také umístění velmi světlého žloutku ve středu, což vypovídá o čerstvosti.
Schubert Cereál Q (Agro Produkce, Oldřišov)4,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Na výslednou známku mělo shodný vliv v podobě 35 % senzorické hodnocení a složení tuků + profil mastných kyselin, dalších 15 % má na svědomí čerstvost. Zbylých 15 % si rovnoměrně rozložily vnitřní (popř. vnější) vady, hmotnostní třída (pokud je uvedena) a cena za kus.

Druh chovu: podestýlkový, chov v halách
Cena (v přepočtu za 1 kus): 8,30 Kč
Hodnocení senzoriky: 2,4

Výsledná známka: 1,9

Kvalita - ačkoli dle etikety mají být vejce velikosti M, polovina odpovídá L. Tři kusy byly mírně znečištěné na povrchu u 3 byla odhalena vnitřní vada (pozn. 2x masová a 1x krevní skvrna). Čerstvost vyhodnotila odbornice jako "dobrou".
Laboratoř - jedny z nejlepších v testu. Obohacená krmná směs vedla k nadprůměrnému množství omega-3 mastných kyselin + v každém kusu obsahují 100 mg kyselin EPA a DHA. Dvě vejce denně stačí k naplnění příjmu EPA a DHA v souvislosti s prevencí kardiovaskulárních chorob.
Senzorika - měkčí drobivější konzistence a vychýlení žloutku hovoří o slabší čerstvosti. Porotci však kvitovali oku lahodící žlutooranžovou barvu žloutků.
Schubert omega pro (Agro Produkce, Oldřišov)3,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Na výslednou známku mělo shodný vliv v podobě 35 % senzorické hodnocení a složení tuků + profil mastných kyselin, dalších 15 % má na svědomí čerstvost. Zbylých 15 % si rovnoměrně rozložily vnitřní (popř. vnější) vady, hmotnostní třída (pokud je uvedena) a cena za kus.

Druh chovu: podestýlkový, chov v halách
Cena (v přepočtu za 1 kus): 10 Kč
Hodnocení senzoriky: 2,7

Výsledná známka: 2,0

Kvalita - označení a zařazení do hmotnostní třídy bezchybné, 4 skořápky s drobnými nedostatky, vnitřní vady nulové. K perfektnímu výsledku potřebovala tato vejce lepší, než jen dobrou, čerstvost.
Laboratoř - co na tom, že jsou vejce o něco dražší...s ohledem na podíl omega-3 kyselin a obsah kyselin EPA a DHA patří k top vzorkům v testu.
Senzorika - barva žloutků OK, konzistence ujde...ale na chuti i při pohledu (vychýlení žloutků mimo střed) je holt znát ta slabší čerstvost.
Čerstvá vejce z voliér (DŽV Rychnov nad Kněžnou)3,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Na výslednou známku mělo shodný vliv v podobě 35 % senzorické hodnocení a složení tuků + profil mastných kyselin, dalších 15 % má na svědomí čerstvost. Zbylých 15 % si rovnoměrně rozložily vnitřní (popř. vnější) vady, hmotnostní třída (pokud je uvedena) a cena za kus.

Druh chovu: v halách ve voliérách
Cena (v přepočtu za 1 kus): 8 Kč
Hodnocení senzoriky: 2,1

Výsledná známka: 2,0

Kvalita - značení v pořádku, skořápky prakticky bez nečistot, masová skvrna u 1 kusu, 4 vejce odpovídají dokonce vyšší hmotnostní třídě L (pozn. oproti deklaraci M). O to více zamrzí, že čerstvost lze označit pouze jako "dobrou".
Laboratoř - v hodnocených parametrech spadají tato vejce do průměru. Žádná ostuda, ani hvězda.
Senzorika - jeden z nejzdařilejších vzorků. Příjemná barva žloutku, soudržný bílek, hezká vůně.
Český farmář (Jeřábek & Vodrážka, Vražné u Oder)3,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Na výslednou známku mělo shodný vliv v podobě 35 % senzorické hodnocení a složení tuků + profil mastných kyselin, dalších 15 % má na svědomí čerstvost. Zbylých 15 % si rovnoměrně rozložily vnitřní (popř. vnější) vady, hmotnostní třída (pokud je uvedena) a cena za kus.

Druh chovu: podestýlkový, chov v halách
Cena (v přepočtu za 1 kus): 7,50 Kč
Hodnocení senzoriky: 1,8

Výsledná známka: 2,0

Kvalita - 5 kusů z balení mírně znečištěných v 1 drobná masová skvrna, výborná až vynikající čerstvost...škoda, že chybělo povinné registrační značení.
Laboratoř - analýza naměřila nejnižší obsah polynenasycených mastných kyselin i tělu prospěšných omega-3 kyselin, to samé se týká hodnot kyselin EPA a DHA (pozn. ve srovnání s vejci Cereál Q 14x méně!).
Senzorika - zde naopak tato vejce vyhrála na plné čáře. Velmi příjemná žlutooranžová barva žloutku, umístění žloutku krásně na středu, libá vůně a nejlepší chuť.
OVUS Čerstvá vejce (Česká drůbež, s. r. o.)3,3 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Na výslednou známku mělo shodný vliv v podobě 35 % senzorické hodnocení a složení tuků + profil mastných kyselin, dalších 15 % má na svědomí čerstvost. Zbylých 15 % si rovnoměrně rozložily vnitřní (popř. vnější) vady, hmotnostní třída (pokud je uvedena) a cena za kus.

Druh chovu: obohacené klece
Cena (v přepočtu za 1 kus): 6 Kč
Hodnocení senzoriky: 2,0

Výsledná známka: 2,1

Kvalita - 1 masová skvrna...ale 4 skořápky částečně až silně znečištěné a 1 kus s prasklinami. Navíc 6 kusů postrádalo povinné kódy a čerstvost pouze na úrovni "dobrá".
Laboratoř - slabší hodnota omega-3, kyselina EPA i DHA dosahují sotva poloviny průměrných hodnot.
Senzorika - tato sekce vejcím vyšla. Část žloutků sice ve středu rozhodně nebyla, ale měly krásnou žlutou až oranžovou barvu. Chuť výborná!
Biovejce z farmy (Farma Čivakuře Milovice)2,7 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Na výslednou známku mělo shodný vliv v podobě 35 % senzorické hodnocení a složení tuků + profil mastných kyselin, dalších 15 % má na svědomí čerstvost. Zbylých 15 % si rovnoměrně rozložily vnitřní (popř. vnější) vady, hmotnostní třída (pokud je uvedena) a cena za kus.

Druh chovu: volný chov, bio
Cena (v přepočtu za 1 kus): 15,80 Kč
Hodnocení senzoriky: 2,8

Výsledná známka: 2,2

Kvalita - 5 z 10 kontrolovaných skořápek bylo špinavých (2 silně), ve 3 se našly drobné krevní skvrny...ale ta čerstvost! Jednoznačně vynikající (nejčerstvější v rámci testu).
Laboratoř - množství omega-3 kyselin i kyselin EPA a DHA mají tato vejce lehce podprůměrný.
Senzorika - vzhledově žloutky (pozn. abnormálně světlé a i přes prokazatelnou čerstvou pár z nich vychýleno od středu) porotce nemile zaskočily. Celkovou reputaci částečně napravila opravdu dobrá chuť a také sympatická konzistence.
Fitness vejce (Vejce CZ Kunín)2,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Na výslednou známku mělo shodný vliv v podobě 35 % senzorické hodnocení a složení tuků + profil mastných kyselin, dalších 15 % má na svědomí čerstvost. Zbylých 15 % si rovnoměrně rozložily vnitřní (popř. vnější) vady, hmotnostní třída (pokud je uvedena) a cena za kus.

Druh chovu: podestýlkový, chov v halách
Cena (v přepočtu za 1 kus): 7,20 Kč
Hodnocení senzoriky: 3,1

Výsledná známka: 2,3

Kvalita - malé i větší krvavé skvrny, méně i více znečištěné skořápky...nejhorší zjištění se však týkalo čerstvosti. Přestože deklarovaná doba trvanlivosti uplyne až za 17 dní, již v okamžiku testováním byla vyhodnocena jako nevyhovující! Tento vzorek vůbec nespadá do kategorie čerstvých vajec.
Laboratoř - palec nahoru za nejvyšší obsah omega-3 kyselin a bohatou dávku kyselin EPA a DHA (vítěz této sekce testu).
Senzorika - většina kusů měla žloutek mimo střed, v chuti citelné nepříjemné pachutě. K lepšímu hodnocení nepomohl ani hezký žlutooranžový žloutek.
Vejce ze dvora (Vejce z Bystřice)1,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Na výslednou známku mělo shodný vliv v podobě 35 % senzorické hodnocení a složení tuků + profil mastných kyselin, dalších 15 % má na svědomí čerstvost. Zbylých 15 % si rovnoměrně rozložily vnitřní (popř. vnější) vady, hmotnostní třída (pokud je uvedena) a cena za kus.

Druh chovu: volný
Cena (v přepočtu za 1 kus): 11,50 Kč
Hodnocení senzoriky: 2,5

Výsledná známka: 2,4

Kvalita - dokonale čisté skořápky, pouze jediná drobná masová skvrnka...čerstvost však jen "dobrá".
Laboratoř - přestože polynenasycených mastných kyselin obsahují nadprůměrné množství, kyselin omega-3, EPA i DHA mají v rámci testu druhé nejnižší množství.
Senzorika - žloutky mimo střed, vůně a chuť relativně příjemné.
Křepelčí vejce (třídírna: Schubert partner, a. s.)1,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Na výslednou známku mělo shodný vliv v podobě 35 % senzorické hodnocení a složení tuků + profil mastných kyselin, dalších 15 % má na svědomí čerstvost. Zbylých 15 % si rovnoměrně rozložily vnitřní (popř. vnější) vady, hmotnostní třída (pokud je uvedena) a cena za kus.

Druh chovu: neuveden
Cena (v přepočtu za 1 kus): 4,40 Kč (pozn. velikosti 1 kusu slepičího vejce odpovídá cca 5 kusů těch křepelčích)
Hodnocení senzoriky: 2,5

Výsledná známka: 2,5

Kvalita - neexistují kvalitativní požadavky na vnější vady, proto byly hodnoceny pouze žloutky, které měly barvu podobnou slepičím, a vnitřní vady, kdy se objevila 1 středně velká masová skvrna.
Laboratoř - obsahují podprůměrné množství kyselin omega-3, EPA i DHA.
Senzorika - atraktivní look, dobrá chuť...snad jen překvapivě tužší konzistence bílku.