Test loveckých salámů

28.5.2019

11 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Korrekt Lovecký salám krájený4,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

V analytické části byly sledovány následující parametry: množství masa použitého na výrobu 100 g konečného výrobku, obsah soli, čistých svalových bílkovin a tuku + aktivita vody.

Celkové hodnocení: 1,36
Známka analytické části: 1
Známka senzoriky: 1,9

Vyroben dle požadavků ČCN. Celkový vítěz testu!
Kmotr Lovecký salám4,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

V analytické části byly sledovány následující parametry: množství masa použitého na výrobu 100 g konečného výrobku, obsah soli, čistých svalových bílkovin a tuku + aktivita vody.

Celkové hodnocení: 1,56
Známka analytické části: 1
Známka senzoriky: 2,4

Vyroben dle ČCN. Z analytického hlediska nelze nic vytknout. Po stránce senzoriky hodnocen velmi kladně.
Řezníkův Talíř Salám Lovecký4,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

V analytické části byly sledovány následující parametry: množství masa použitého na výrobu 100 g konečného výrobku, obsah soli, čistých svalových bílkovin a tuku + aktivita vody.

Celkové hodnocení: 1,6
Známka analytické části: 1
Známka senzoriky: 2,5

Další z testovaných vzorků, který byl vyroben v souladu s ČCN. Z hlediska laboratorní analýzy v pořádku. Příjemná chuť, tmavší barva.
Vocílka lovecký salám4,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

V analytické části byly sledovány následující parametry: množství masa použitého na výrobu 100 g konečného výrobku, obsah soli, čistých svalových bílkovin a tuku + aktivita vody.

Celkové hodnocení: 1,64
Známka analytické části: 1
Známka senzoriky: 2,8

Nositel značky udělované ČCN, která deklaruje "vyšší kvalitu". Senzorické hodnocení lehce sráží obsah drobných špekových částí.
Krahulík Lovecký salám4,3 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

V analytické části byly sledovány následující parametry: množství masa použitého na výrobu 100 g konečného výrobku, obsah soli, čistých svalových bílkovin a tuku + aktivita vody.

Celkové hodnocení: 1,72
Známka analytické části: 1
Známka senzoriky: 2,8

Výroba založena na principech ČCN. Analyticky v pořádku, chuťově spadá do průměru.
K Classic Lovecký salám krájený4,2 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

V analytické části byly sledovány následující parametry: množství masa použitého na výrobu 100 g konečného výrobku, obsah soli, čistých svalových bílkovin a tuku + aktivita vody.

Celkové hodnocení: 1,76
Známka analytické části: 1
Známka senzoriky: 2,9

Celkový výsledek silně ovlivnilo hodnocení senzoriky, v níž tento lovecký salám patří pouze do průměru.
Pikok Lovecký salám4,2 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

V analytické části byly sledovány následující parametry: množství masa použitého na výrobu 100 g konečného výrobku, obsah soli, čistých svalových bílkovin a tuku + aktivita vody.

Celkové hodnocení: 1,76
Známka analytické části: 1,2
Známka senzoriky: 2,6

U tohoto loveckého salámu se v analytickém hodnocení odráží skutečnost, že ve 100 g konečného výrobku je použito nejméně (z testovaných produktů) masa (129 g). Světlejší barva ani měkčí konzistence nevadila, chuťově ho hodnotící shledali vyváženým.
Bivoj Lovecký salám4,2 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

V analytické části byly sledovány následující parametry: množství masa použitého na výrobu 100 g konečného výrobku, obsah soli, čistých svalových bílkovin a tuku + aktivita vody.

Celkové hodnocení: 1,8
Známka analytické části: 1
Známka senzoriky: 3

Jeden ze tří testovaných vzorků prodávaných vcelku. Nedostatky podle výsledků analýzy netrpí, nicméně chuťově nijak neoslnil a navíc obsahoval různě velké kousky špeku.
Prantl Lovecký salám4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

V analytické části byly sledovány následující parametry: množství masa použitého na výrobu 100 g konečného výrobku, obsah soli, čistých svalových bílkovin a tuku + aktivita vody.

Celkové hodnocení: 1,96
Známka analytické části: 1
Známka senzoriky: 3,4

Prodávaný vcelku. Má výrazněji uzenou chuť a je odráží se v ní i druhý nejvyšší obsah tuku (kousek pod povolenými maximálními 50%).
TESCO Lovecký salám farmářský3,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

V analytické části byly sledovány následující parametry: množství masa použitého na výrobu 100 g konečného výrobku, obsah soli, čistých svalových bílkovin a tuku + aktivita vody.

Celkové hodnocení: 2,08
Známka analytické části: 1
Známka senzoriky: 3,7

Tento testovaný vzorek (pozn. prodávaný vcelku) skončil poslední v senzorické části - obsahoval větší části špeku, měl nejméně příjemnou vůni i harmonii chuti. K vylepšení celkové známky mu nepomohly ani skvělé výsledky laboratorního rozboru - např. nejvyšší obsah masa na 100 g konečného výrobku (168 g) či jedno z nejnižších čísel u aktivity vody.
Schneider Lovecký trvanlivý salám3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

V analytické části byly sledovány následující parametry: množství masa použitého na výrobu 100 g konečného výrobku, obsah soli, čistých svalových bílkovin a tuku + aktivita vody.

Celkové hodnocení: 2,52
Známka analytické části: 3,6
Známka senzoriky: 1,8

Jako jediný z testovaných loveckých salámů překročil maximální povolený obsah tuku a navíc v něm najdeme nejvíce soli. Chuťově byl označen za podprůměrný s tužší konzistencí.