Kmotr Lovecký salám
Název testu | Výsledek i 5 nejlepší - 1 nejhorší | Popis výsledku |
---|---|---|
![]() 28.5.2019 | 4.4 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) V analytické části byly sledovány následující parametry: množství masa použitého na výrobu 100 g konečného výrobku, obsah soli, čistých svalových bílkovin a tuku + aktivita vody. Celkové hodnocení: 1,56 Známka analytické části: 1 Známka senzoriky: 2,4 Vyroben dle ČCN. Z analytického hlediska nelze nic vytknout. Po stránce senzoriky hodnocen velmi kladně. |
![]() 7.6.2019 | 3.5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledná známka: 2- Hodnocení Potravinového Sherlocka (založeno na základě informací na etiketě + reálných laboratorních výsledcích): 2 Hodnocení senzoriky (jak chutná 12-ti členné laické porotě): 3,4 Držitel loga Českých cechovních norem. V kýženém ukazateli (poměru tuku a čistých svalových bílkovin) však vyhovuje pouze s přihlédnutím k povolené odchylce. Laickou porotu příliš neoslovil, vytýkáno mu bylo: tučnost, nesourodost mozaiky, atypické kořenění, velké kousky špeku. |
![]() 7.3.2024 | 3 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší) Výslednou známku tvoří z 50 % hodnocení senzoriky (15tičlenná porota); po 15 % mají na svědomí obsah čistých svalových bílkovin, obsah tuku a obsah masa; zbylých 5 % zohledňuje přídatné látky (zejména barviva). Známka z degustace: 2,4 Výsledná známka: 2,1 Cena (v přepočtu za 100 g): 26,30 Kč 100 g salámu: 140 g Totožný postup i vstupní surovina, a přeci se salám Kmotr a jeho dvojče vyrobené pro Globus odlišují. Značkový salám je slanější, má méně čisté svalové bílkoviny i nižší obsah masa (při započtení nejistoty měření a přípustných odchylek vyhovuje). Zkoušky dále odhalily poloviční množství vápníku a pouze nepatrný úlomek kostí. Mozaika měla poměrně tmavou barvu a přestože byla hodně drobná, působila rovnoměrně. Chuťově celkem příjemný vzorek, byť citelně kořeněný, slanější, s výrazným uzeným aroma. Většinu porotců příliš neuchvátila konzistence (viz níže). Citace: „Hodně měkká, žvýkavá konzistence. Příjemná kořeněná chuť.“ |