Kmotr Lovecký salám


Název testuVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Test loveckých salámů

28.5.2019
4.4zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

V analytické části byly sledovány následující parametry: množství masa použitého na výrobu 100 g konečného výrobku, obsah soli, čistých svalových bílkovin a tuku + aktivita vody.

Celkové hodnocení: 1,56
Známka analytické části: 1
Známka senzoriky: 2,4

Vyroben dle ČCN. Z analytického hlediska nelze nic vytknout. Po stránce senzoriky hodnocen velmi kladně.
Test loveckých salámů

7.6.2019
3.5zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 2-

Hodnocení Potravinového Sherlocka (založeno na základě informací na etiketě + reálných laboratorních výsledcích): 2
Hodnocení senzoriky (jak chutná 12-ti členné laické porotě): 3,4

Držitel loga Českých cechovních norem. V kýženém ukazateli (poměru tuku a čistých svalových bílkovin) však vyhovuje pouze s přihlédnutím k povolené odchylce. Laickou porotu příliš neoslovil, vytýkáno mu bylo: tučnost, nesourodost mozaiky, atypické kořenění, velké kousky špeku.
Test loveckých salámů 2024

7.3.2024
3zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)

Výslednou známku tvoří z 50 % hodnocení senzoriky (15tičlenná porota); po 15 % mají na svědomí obsah čistých svalových bílkovin, obsah tuku a obsah masa; zbylých 5 % zohledňuje přídatné látky (zejména barviva).

Známka z degustace: 2,4
Výsledná známka: 2,1

Cena (v přepočtu za 100 g): 26,30 Kč
100 g salámu: 140 g

Totožný postup i vstupní surovina, a přeci se salám Kmotr a jeho dvojče vyrobené pro Globus odlišují. Značkový salám je slanější, má méně čisté svalové bílkoviny i nižší obsah masa (při započtení nejistoty měření a přípustných odchylek vyhovuje). Zkoušky dále odhalily poloviční množství vápníku a pouze nepatrný úlomek kostí. Mozaika měla poměrně tmavou barvu a přestože byla hodně drobná, působila rovnoměrně. Chuťově celkem příjemný vzorek, byť citelně kořeněný, slanější, s výrazným uzeným aroma. Většinu porotců příliš neuchvátila konzistence (viz níže).

Citace: „Hodně měkká, žvýkavá konzistence. Příjemná kořeněná chuť.“