Test medů
23.11.2018
11 potravin
odkaz na zdroj dat
seřadit: od nejlepšíchod nejhorších
Název potraviny | Výsledek i 5 nejlepší - 1 nejhorší | Popis výsledku |
---|---|---|
Hrádecký med medovicový | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy. Senzorické hodnocení: 3,0 Hodnocení Potravinového Sherlocka: 1 Celková známka: 2 Vítěz testu s ohledem na kvalitu! Má nejnižší obsah HMF, což dokazuje jeho čerstvost. Med pochází z ČR a na etiketě je uveden i konkrétní včelař. Tmavší barva, vůně lehce karamelová, chuťově hodně sladký. |
Aro Med květový | 3,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy. Senzorické hodnocení: 2,3 Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3 Celková známka: 2- Oproti deklarovaným 500 g vážil pouhých 471,7 g. Aktivita diastázy (enzymu štěpící škroby na jednoduché cukry) pod povolenou hranicí. Pro hodnotící byl ihned identifikovatelný jako květový - dle chuti i vůně, řidší konzistence. |
dmBio Wald Honig | 3,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy. Senzorické hodnocení: 4,3 Hodnocení Potravinového Sherlocka: 1 Celková známka: 2- Nejdražší testovaný vzorek. Z laboratorního hlediska dopadl na výbornou. Srazilo jej hodnocení spotřebitelů, kterým nechutnal a po senzorické stránce skončil poslední. |
Český med květovo-lesní | 3,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy. Senzorické hodnocení: 2,4 Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2- Celková známka: 2- Pozitiva: nejvyšší aktivita diastázy, tzn.enzymu pro štěpení škrobů na jednoduché cukry. Negativa: vyšší obsah HMF, který do uplynutí doby expirace překročí povolený limit. Nízké hodnoty HMF značí čerstvější a kvalitnější med. Chuťově vyhovující, ničím nevynikal, ale ani neodrazoval. |
Český med květový lesní | 3,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy. Senzorické hodnocení: 2,1 Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3 Celková známka: 2- Jedná se o med z ČR, kde horní hranice pro ukazatel čerstvosti (HMF) činí 20 mg/kg. U tohoto medu byla naměřena již nyní hodnota 20,3 a expirace by mu měla končit až v květnu 2020. HMF meziročně stoupá zhruba o 7 mg/kg. Spotřebitelům velmi chutnal a nejpříjemněji voněl. |
Biophar Wald Honig | 3,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy. Senzorické hodnocení: 2,8 Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2 Celková známka: 2- V laboratoři zjistili průměrné hodnoty, které vyhovují legislativním požadavkům. Hodně tmavá barva, hustší konzistence, optimální sladkost. |
Med květový | 3,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy. Senzorické hodnocení: 2,0 Hodnocení Potravinového Sherlocka: 1 Celková známka: 2- Vítěz senzorické části testu! Výrazná chuť, světlejší barva, květinová vůně, řidší konzistence. Z analýzy vyplynulo, že med v současnosti sice splňuje evropskou normu čerstvosti, nicméně do uplynutí minimálního data trvanlivosti hranici určitě překročí. |
Medmoravia Med medovicový | 3,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy. Senzorické hodnocení: 2,8 Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2 Celková známka: 2- Druhý nejlepší v hodnocení HMF, což prokazuje jeho čerstvost. Obsahuje nejméně vody. Světle karamelová barva, přiměřeně sladký, nejhustší konzistence. |
Clever Med květový | 2,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy. Senzorické hodnocení: 2,1 Hodnocení Potravinového Sherlocka: 4 Celková známka: 3- Nelze určit, odkud med pochází. Nicméně z hlediska analýzy neuspěl hned ve třech ukazatelích: hodnota aktivity diastázy pod limitem daným zákonem, nízká hodnota aktivity invertázy a naopak vysoký obsah HMF. Po senzorické stránce průměrný. |
Product Bohemia Med květový smíšený | 2,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy. Senzorické hodnocení: 2,4 Hodnocení Potravinového Sherlocka: 4 Celková známka: 3- Laboratoř zjistila aktivitu diastázy pod legislativním minimem a naopak vysoký obsah HMF, který značí, že med není právě čerstvý. Po stránce senzorické byl shledán "nevýrazným" - světla barva, řidší konzistence, nevýrazná vůně, chuť příjemná. |
Včelí med květový | 2,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy. Senzorické hodnocení: 3,1 Hodnocení Potravinového Sherlocka: 4- Celková známka: 4 Aktivita diastázy (enzymu pro štěpení škrobů na jednoduché cukry) nejnižší ze všech testovaných vzorků a hluboko pod minimální hodnotou, kterou uvádí platná legislativa. Druhá nejnižší hodnota aktivity invertázy (enzym od včel), obsah HMF naopak vysoký a s jistotou lze konstatovat, že v době expirace překročí povolenou hranici. Navíc namísto 500 g, jak je avizováno na obalu, bylo ve sklenici pouze 473 g. Téměř vodová konzistence. |