Test vaječných těstovin 2023

17.2.2023

10 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Globus Vlnky5,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (aneb zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 1,8
Hodnocení Potravinového Sherlocka (mj. podloženo výsledky z laboratoře): 1

Výsledná známka: 1
Pozn.: Veškeré těstoviny se vešly do 40 Kč za 500 g.

Vítěz testu! Tyto těstoviny obsahují nejvíce vajec (22,1 %) a jsou vyrobeny ze semolinové mouky. Drobný nedostatek - výrobce na obale deklaruje ještě o špetku vyšší podíl vajec. Nicméně zjištěná hodnota se vejde do povolené odchylky. V senzorické části jim patří dělená druhá příčka.
Combino Fusilli4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (aneb zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 1,7
Hodnocení Potravinového Sherlocka (mj. podloženo výsledky z laboratoře): 1-

Výsledná známka: 1-
Pozn.: Veškeré těstoviny se vešly do 40 Kč za 500 g.

Vítěz senzorické části! Vajec mají třetí nejvyšší množství a k jejich výrobě posloužila semolinová mouka. Přestože výrobce na obalu slibuje o něco vyšší množství vajec, zjištěná hodnota se bez problému vejde do povolené odchylky.
K-Classic Fusilli vaječné4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (aneb zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 1,8
Hodnocení Potravinového Sherlocka (mj. podloženo výsledky z laboratoře): 2

Výsledná známka: 2
Pozn.: Veškeré těstoviny se vešly do 40 Kč za 500 g.

Velmi dobré těstoviny v senzorické části obsadily dělenou druhou příčku. Na jejich výrobu byla použita semolinová mouka. Vajec obsahují podprůměrné množství. Navíc výrobce ve složení uvádí "2 vejce na 1 kg krupice z tvrdé pšenice", což není dle legislativy v pořádku. Tento údaj má mít podobu procentuálního podílu ve výrobku.
Tesco Kolínka 4vaječná4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (aneb zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 2
Hodnocení Potravinového Sherlocka (mj. podloženo výsledky z laboratoře): 2

Výsledná známka: 2
Pozn.: Veškeré těstoviny se vešly do 40 Kč za 500 g.

Přestože se jedná o těstoviny s druhým nejvyšším obsahem vajec, chválit nemůžeme. Naměřená hodnota se neshoduje s informací na obalu a rozdíl se ani nevejde do povolené odchylky. Vyrobeny jsou z klasické mouky. Chuťově zdařilé, celkový dojem lehce kazí trošku oslizlý povrch.
San Fabio Gnocchi4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (aneb zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 1,8
Hodnocení Potravinového Sherlocka (mj. podloženo výsledky z laboratoře): 2

Výsledná známka: 2
Pozn.: Veškeré těstoviny se vešly do 40 Kč za 500 g.

Naměřená hodnota s ohledem na obsah vajec nekoresponduje s informací na obale, nicméně do povolené odchylky se vejde. Ve složení figuruje semolinová mouka, což potvrdila i laboratoř. V senzorické části bez připomínek, dělené druhé místo.
Zátkovy vaječné Špagety3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (aneb zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 2,9
Hodnocení Potravinového Sherlocka (mj. podloženo výsledky z laboratoře): 2-

Výsledná známka: 2-
Pozn.: Veškeré těstoviny se vešly do 40 Kč za 500 g.

Běžná pšeničná mouka, nižší obsah vajec. Hodnotícím senzoriky vadila našedlá barva, trochu lepivější a na skus o něco tvrdší konzistence a slabá vaječná chuť.
Malitas Špagety vaječné3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (aneb zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 2,6
Hodnocení Potravinového Sherlocka (mj. podloženo výsledky z laboratoře): 2-

Výsledná známka: 2-
Pozn.: Veškeré těstoviny se vešly do 40 Kč za 500 g.

Ve složení se dozvíte, že obsahují kurkumu. Laboratoř však barvivo kurkumin, které obsahuje i koření, nezjistila. Množství vajec odpovídá deklaraci, ale patří mezi ty nižší. V senzorické části padaly výhrady ohledně světlé barvy a měkčí konzistence na skusu.
Japavo Premium Vaječné těstoviny - malá kolínka3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (aneb zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 3
Hodnocení Potravinového Sherlocka (mj. podloženo výsledky z laboratoře): 3

Výsledná známka: 3
Pozn.: Veškeré těstoviny se vešly do 40 Kč za 500 g.

Tyto těstoviny obsahují nejnižší množství vajec a vyrobeny jsou z klasické pšeničné mouky. V senzorické části zazněly výtky ke světlejší našedlé barvě, tvrdší konzistenci, lehké lepivosti a slabé vaječné chuti.
Albert Torti vaječné3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (aneb zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 3,2
Hodnocení Potravinového Sherlocka (mj. podloženo výsledky z laboratoře): 2-

Výsledná známka: 3
Pozn.: Veškeré těstoviny se vešly do 40 Kč za 500 g.

Těstoviny z klasické pšeničné mouky s nižším obsahem vajec příliš nepotěšily. Chuťově průměrné, po uvaření velmi měkké...navíc část vrtulek se rozpadala, další nedržela tvar a výjimkou nebyly ani slepené chuchvalce.
Tiradell Fleky vaječné zvlněné3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (aneb zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 3,5
Hodnocení Potravinového Sherlocka (mj. podloženo výsledky z laboratoře): 2-

Výsledná známka: 3
Pozn.: Veškeré těstoviny se vešly do 40 Kč za 500 g.

Poslední místo v senzorické části si tyto těstoviny s druhým nejnižším obsahem vajec z běžné pšeničné mouky vysloužily za - podprůměrný vzhled i chuť, ve které vejce stěží rozeznáte, různobarevnost (od světle našedlé po tmavší nažloutlé) a značnou lepivost.