Test sušeného hovězího masa (jerky)

14.10.2022

9 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Fine Gusto Hovězí Jerky4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 2

Hodnocení senzoriky (12 zaškolených senzoriků): 2,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 2

Vítěz testu a současně také nejchutnější jerky - při ochutnávce sklízelo samé pochvaly. Palec nahoru za jednoduché složení, nadprůměrné množství bílkovin a spíše nižší podíl soli. Masa má také slušnou porci, nicméně je ho o něco méně než výrobce uvádí na obalu (pozn. do povolené odchylky se vejde).
Jim Jerky hovězí3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 2-

Hodnocení senzoriky (12 zaškolených senzoriků): 2,5
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 2-

Po chuťové stránce průměrné jerky. Údaj o obsahu masa (82,9 %) na obalu není u tohoto výrobku dle legislativy správně. Podíl bílkovin má spíše podprůměrný, obsah masa druhý nejnižší a soli v něm najdete více, než deklaruje výrobce (4 g x 3,2 g).
Indiana Jerky Beef Jerky3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 2-

Hodnocení senzoriky (12 zaškolených senzoriků): 2,3
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 2-

Jeden ze dvou výrobků, kde ve složení figuruje konzervant. Na přední straně obalu stojí, že obsahuje vysoký podíl bílkovin. Laboratoř by jej vzhledem k ostatním testovaným výrobkům nazvala průměrným...stejně tak jako množství masa (pozn. toho má dokonce více, než uvádí výrobce na etiketě). Při degustaci si vedl velmi obstojně (dělená třetí příčka). Vyjma připomínek ohledně tmavší barvy a houževnatější konzistence si porota libovala. Jedná se o nejdražší jerky v testu.
Vagan´s Beef Jerky3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 2-

Hodnocení senzoriky (12 zaškolených senzoriků): 2,6
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 2

Jerky s nejvyšším obsahem masa i bílkovin. Zároveň v něm však najdeme také nejvíce soli. Jedná se o jediný dobarvovaný výrobek. Na etiketě chybí informace, z jakého množství masa je jerky vyrobené. Pro úplnost doplníme, že hmotnost je o něco nižší než deklaruje výrobce, ale do povolené odchylky (10 %) se vleze. Při ochutnávce si hodnotící stěžovali na méně výraznou masovou chuť a tužší konzistenci.
KetoLife Sušené maso hovězí2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 3-

Hodnocení senzoriky (12 zaškolených senzoriků): 2,3
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 5

Sušené maso s jednoduchým složením, bez konzervantu, chuťově velmi dobré...jenže výrobce na etiketě uvádí, že 100 g jerky je vyrobeno ze 320 g masa a laboratoř naměřila jen 268 g, což se rozhodně do povolené odchylky nevejde. Jerky zaujalo na pohled i výrazně masovou chutí, škoda velmi tenoučkých plátků a slabší vůně.
Jack Link´s Beef Jerky Original2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 3-

Hodnocení senzoriky (12 zaškolených senzoriků): 2,2
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 4-

Druhý ze dvou výrobků, který se neobešel bez konzervantu. Obsahuje nejméně bílkovin i masa....přičemž masa je v něm oproti deklaraci ještě o něco méně (pozn. do tolerance se vejde). Zato soli je v něm požehnaně a opětovně panuje nesoulad s deklarací (má být 4,9 g x je 5,85 g). Bez povšimnutí nezůstalo také neobvyklé množství cukru (18 g...u ostatních se tato hodnota pohybuje v rozmezí méně než 0,5 g až 1,13 g). Ostatně nasládlá chuť se nezamlouvala ani hodnotícím senzoriky, kde si jinak překvapivě vedlo velmi dobře a obsadilo pomyslnou druhou příčku.
Jamiro´s Jerky Hovězí pepř a sůl2,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 4

Hodnocení senzoriky (12 zaškolených senzoriků): 2,8
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 5

Poslední ze 4 značek/produktů, jež nevyhověly v množství masa. Namísto slibovaných 330 g na 100 g jerky laboratoř naměřila 264 g/100 g. Odlišné hodnoty odhalila laboratoř také s ohledem na obsah soli, ale paradoxně ku prospěchu spotřebitele - výrobce avizuje 6,4 g, zjištěná hodnota: 3,6 g (pozn. druhé nejnižší množství v rámci testu). Překvapivě jednou z výtek u ochutnávky byla právě slanost. Nezaujalo ani vzhledově (bílý povlak na povrchu), bylo tužší a houževnaté a dle poroty také nejméně příjemně voní. V senzorice nejhůře hodnocený výrobek.
Jihočeské jerky Hovězí sušené maso2,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 4

Hodnocení senzoriky (12 zaškolených senzoriků): 2,6
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 5

Místo avizovaných 270 g hovězího na 100 g jerky dle laboratorních výsledků bylo použito pouze 232 g/100 g. Také u soli hodnota z obalu neodpovídá (2,8 g přislíbeno, realita 3,55 g). Ocenit můžeme jednoduchost složení - maso a sůl. Při ochutnávce porota kvitovala vzhled či příjemnou slanost, naopak problém viděla v houževnatosti a slabší intenzitě vůně i masové chuti.
Allnature Beef Natural Jerky2,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 4

Hodnocení senzoriky (12 zaškolených senzoriků): 2,6
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 5

Druhý nejvyšší obsah masa i bílkovin, jednoduché složení, nejnižší cena, ale...Výrobce deklaruje, že na 100 g jerky použil 320 g masa. S tím nesouhlasí laboratoř, ta zjistila pouhých 273 g. Vůně i chuť v pořádku, konzistence příliš tuhá a plátky hodně tenké.