Test šunkového salámu

7.5.2023

7 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
LE & CO Šunkový salám 4,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka za deklaraci obsahu masa (hodnoceno dle nadstandardu v ČCN, kde je požadováno min. 80 %): 1
Známka za příp. přídatné látky: 1
Známka ze senzoriky (pozn. o tu se postarali odborníci z oboru technologie masa): 1,5

Výsledné hodnocení: 1,2

Ideální kontrast spojky a vložky s většími kusy masa, libá vůně, příjemná kořeněnost i slanost, textura optimální na skus.
PRANTL Šunkový salám Premium4,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka za deklaraci obsahu masa (hodnoceno dle nadstandardu v ČCN, kde je požadováno min. 80 %): 1
Známka za příp. přídatné látky: 1
Známka ze senzoriky (pozn. o tu se postarali odborníci z oboru technologie masa): 2

Výsledné hodnocení: 1,4

Vzhled podobný spíše šunce; ve spojce odhaluje kousky koření, hezky voní. Ideální kořeněnost i slanost, ale v ústech zanechává lehce svíravý pocit.
KOSTELECKÉ UZENINY Kostelecký šunkový salám4,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka za deklaraci obsahu masa (hodnoceno dle nadstandardu v ČCN, kde je požadováno min. 80 %): 2
Známka za příp. přídatné látky: 1
Známka ze senzoriky (pozn. o tu se postarali odborníci z oboru technologie masa): 2

Výsledné hodnocení: 1,6

Deklarovaný obsah masa 70 % (vepřové + hovězí), laboratoř zjistila nižší množství tuku ve srovnání s údajem z etikety. Ideální kontrast spojky a vložky s menšími kousky masa, příjemná vůně, dobrá kořeněnost i slanost...citelná přítomnost škrobu.
METRO CHEF Šunkový salám výběrový4,2 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka za deklaraci obsahu masa (hodnoceno dle nadstandardu v ČCN, kde je požadováno min. 80 %): 2
Známka za příp. přídatné látky: 1
Známka ze senzoriky (pozn. o tu se postarali odborníci z oboru technologie masa): 2,5

Výsledné hodnocení: 1,8

Vepřové + hovězí maso má podle deklarace činit celkem 70 %, laboratoř však naměřila daleko vyšší obsah, přesto známka u tohoto parametru snížena. Vzhledově připomíná šunku s drobným kontrastem mezi spojkou a vložkou, slabá vůně, nevýrazná kořeněnost, stopy cizí příchutě, patrná přítomnost škrobu.
Chodura Šunkový salám4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka za deklaraci obsahu masa (hodnoceno dle nadstandardu v ČCN, kde je požadováno min. 80 %): 2
Známka za příp. přídatné látky: 3
Známka ze senzoriky (pozn. o tu se postarali odborníci z oboru technologie masa): 2

Výsledné hodnocení: 2

Deklarovaný obsah masa 70 %, ve složení figuruje glutaman sodný a ve značení chybí informace, že se jedná o zauzený výrobek. Laboratoř odhalila vyšší množství bílkovin, než se dočtete na obalu. Ve spojce viditelné dutinky, značný barevný kontrast mezi spojkou a vložkou, příjemná zauzená chuť, ideální kořeněnost i slanost.
Schneider Šunkový salám3,2 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka za deklaraci obsahu masa (hodnoceno dle nadstandardu v ČCN, kde je požadováno min. 80 %): 2
Známka za příp. přídatné látky: 4
Známka ze senzoriky (pozn. o tu se postarali odborníci z oboru technologie masa): 3,5

Výsledné hodnocení: 2,8

Deklarovaný obsah masa 61 % (vepřové + hovězí), ve složení glutaman sodný a vepřová bílkovina. Laboratoř naměřila o něco vyšší obsah bílkovin a naopak nižší tuku, ve srovnání s příslibem výrobce. Nevyrovnaná vložka, nepřirozená vůně, chuť připomíná luncheonmeat, mazlavější textura spojky.
MÚÚÚ Písek Šunkový salám3,2 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka za deklaraci obsahu masa (hodnoceno dle nadstandardu v ČCN, kde je požadováno min. 80 %): 2
Známka za příp. přídatné látky: 4
Známka ze senzoriky (pozn. o tu se postarali odborníci z oboru technologie masa): 3,5

Výsledné hodnocení: 2,8

Deklarovaný obsah masa 62 % (vepřové), ve složení glutamát sodný a barvivo košenila, laboratoř navíc naměřila nižší obsah tuku, než slibuje výrobce. Méně patrný kontrast mezi spojkou a vložkou, spojka s nádechem do oranžova, výrazné dutinky na struktuře, netypická chuť i vůně přecházející do kysela.