Test masných polotovarů-2023

26.5.2023

6 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Vocílka Mělněné maso Vepřové a hovězí4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 1,9
Známka od Potravinového Sherlocka (mj. zohledňuje výsledky laboratoře): 1

Výsledná známka: 1-
Cena (v přepočtu za 1 kg): 166,50 Kč

Z masných polotovarů nejlepší hodnocení od Sherlocka i v senzorice. Má nejnižší poměr kolagenu a bílkovin = nejméně pojivé tkáně. Pyšní se (společně s výrobkem Fine Life) nejvyšším obsahem masa a výborně je na tom i s ohledem na bílkoviny. Ve složení rostlinné extrakty česneku a papriky. Vyjma lehce vyšší tučnosti neměli porotci výhrady.
Albertovo kvalitní Vepřové & hovězí, do 20 % tuku4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 2,3
Známka od Potravinového Sherlocka (mj. zohledňuje výsledky laboratoře): 1-

Výsledná známka: 2
Cena (v přepočtu za 1 kg): 197,70 Kč

Opět velmi dobrý výrobek. Množství masa deklaraci na etiketě odpovídá, tuku je o něco více (pozn. ale s přihlédnutím k povolené odchylce vyhovuje). Kvitujeme slibný poměr kolagenu a bílkovin i nejvyšší podíl bílkovin. Ve složení má krom masa vodu, sůl a přírodní aroma. Při ochutnávce si hodnotící stěžovali na tužší gumovitou konzistenci.
Fine Life Čerstvé maso Mělněné maso vepřové a hovězí4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 2,1
Známka od Potravinového Sherlocka (mj. zohledňuje výsledky laboratoře): 1-

Výsledná známka: 2
Cena (v přepočtu za 1 kg): 162,70 Kč

Druhý nejchutnější polotovar s kvalitními analytickými výsledky. Sice má o něco vyšší poměr kolagenu a bílkovin, nicméně požadavek vyhlášky na max. 18 % (zde hodnota 18,3 %) se týká pouze mletého masa! Shodně s výrobkem zn. Vocílka má nejvyšší obsah masa a nezaostává ani s ohledem na bílkoviny. Ve složení figurují také rostlinné extrakty (česnek, paprika). I v tomto případě při ochutnávce padla jediná výtka - "mírně tučnější".
Dobré maso Masný polotovar Směs z rozmělněných mas3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 2,5
Známka od Potravinového Sherlocka (mj. zohledňuje výsledky laboratoře): 2-

Výsledná známka: 2-
Cena (v přepočtu za 1 kg): 199,80 Kč

Na obalu se dočtete, že obsahuje max. 20 % tuku, laboratoř však naměřila 24,9 %, což neprojde ani s přihlédnutím k povolené odchylce. Poměrem bílkovin a kolagenu by tento polotovar splnil požadavky na mleté maso. Je nejméně slaný a má slušný obsah bílkovin. Škoda, že konzistence se trošku rozpadá.
Albertovo kvalitní Vepřové & hovězí3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 2,9
Známka od Potravinového Sherlocka (mj. zohledňuje výsledky laboratoře): 3

Výsledná známka: 3
Cena (v přepočtu za 1 kg): 149,75 Kč

+poměrem kolagenu a bílkovin splňuje požadavky na mleté maso, nejnižší cena, nejšťavnatější, ideální slanost
- podíl masa je o něco nižší, než slibuje výrobce (pozn. a všeobecně patří spíš k nižším), ale do povolené odchylky se vleze...to neplatí o soli (info na obalu 0,7 % x realita 1,25 %), podprůměrný obsah bílkovin, značná tučnost, tužší gumovitá konzistence
Maso Brejcha Mleté mix2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 2,6
Známka od Potravinového Sherlocka (mj. zohledňuje výsledky laboratoře): 4

Výsledná známka: 3-
Cena (v přepočtu za 1 kg): 239,80 Kč

Polotovar s nejnižším obsahem masa, nedosahuje ani deklarace na obalu (pozn. do povolené odchylky se vejde)! V tabulce výživových hodnot panuje neshoda u bílkovin (má být 17,1 % x skutečnost 13,5 %), tuku (20,6 % x 29,2 %...pozn. ale na etiketě se píše, že obsah tuku je max. 40 %) a soli (0,4 % x 1,34 %). Pochvalu dáváme za poměr kolagenu a bílkovin, kterým splňuje požadavky na mleté maso. V senzorické části mu byly vytýkány lehká pachuť, trošku rozpadavá konzistence a slabší vůně.