Test tvrdých a polotvrdých sýrů
13.5.2020
15 potravin
odkaz na zdroj dat
seřadit: od nejlepšíchod nejhorších
Název potraviny | Výsledek i 5 nejlepší - 1 nejhorší | Popis výsledku |
---|---|---|
EIDAM 30% / AGRICOL | 5,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g. Známka: 1 Druh sýru: polotvrdý Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 11 Obsah soli (g/100g): 1,7 Čisté, jednoduché složení. Vyhovuje v obou sledovaných ukazatelích. |
ŠUMAVSKÝ EIDAM 20% / MLÉKÁRNA KLATOVY | 5,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g. Známka: 1 Druh sýru: polotvrdý Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 8,4 Obsah soli (g/100g): 1,1 Nízký obsah soli i nasycených mastných kyselin...škoda jen konzervantu (dusičnan draselný) ve složení. |
HORÁCKÝ SÝR / MORAVIA | 5,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g. Známka: 1 Druh sýru: přírodní polotvrdý Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 9,5 Obsah soli (g/100g): 1,5 Ve složení sice najdeme barvivo (annatto), ale jinak naprosto vyhovuje zadaným podmínkám. |
MATYLDA BIO EIDAM 30% / MILKO | 5,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g. Známka: 1 Druh sýru: polotvrdý zrající polotučný Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 11 Obsah soli (g/100g): 1,5 Vyhovuje po všech stránkách, včetně čistého složení. |
PRÉSIDENT EMMENTAL / LACTALIS | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g. Známka: 2 Druh sýru: přírodní polotvrdý Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 17 Obsah soli (g/100g): 1 Vzorek s vůbec nejnižším obsahem soli. V testu získává známku 2, neboť hodnotou nasycených mastných kyselin nesplňuje zadaný limit. Ve složení se dočtete o využití barviva E160a (karoteny). |
GOUDA BEZ LAKTÓZY / MLEKOVITA | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g. Známka: 2 Druh sýru: přírodní polotvrdý Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 17 Obsah soli (g/100g): 1,6 Výrobce využívá barvivo (annatto) a stabilizátor (chlorid vápenatý). Nasycené mastné kyseliny se do "ideálního" množství nevejdou, sůl OK. |
TYLŽSKÝ SÝR / MADETA | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g. Známka: 2 Druh sýru: polotvrdý Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 17 Obsah soli (g/100g): 1,5 Jednoduchost složení je fajn. Obsah soli v pořádku. Nevyhovuje v ukazateli obsahu nasycených mastných kyselin. |
VEGANLIFE GOUDA STYLE / GRISTIREN | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g. Známka: 2 Druh sýru: potravinový výrobek s rostlinným tukem Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 22 Obsah soli (g/100g): 1,8 Nejedná se o "klasický" sýr nýbrž o náhražku pro vegany či osoby trpící intolerancí na bílkovinu kravského mléka. Vzhledem ke složení, jehož součást je také kokosový olej, se nelze divit i vyššímu množství nasycených mastných kyselin. Obsah soli povolenou hranici neatakuje. |
JAROMĚŘICKÝ PLÁTKOVÝ 45% | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g. Známka: 2 Druh sýru: polotvrdý plnotučný Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 17,5 Obsah soli (g/100g): 1,6 Přestože množství nasycených mastných kyselin je vyšší, musíme ocenit jednoduché složení i relativně nízký obsah soli. |
MILD CHEDAR / ICELAND | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g. Známka: 2 Druh sýru: tvrdý Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 21,7 Obsah soli (g/100g): 1,8 Nejtučnější vzorek, nepočítáme-li veganskou variantu. Výborný chuťově, nicméně s velkým množstvím nasycených mastných kyselin. Zjištěný obsah soli vyhovuje. Neobejde se bez barviva (annetto). |
MADELAND SÝR HOLANDSKÉHO TYPU / MADETA | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g. Známka: 2 Druh sýru: polotvrdý s nízkým obsahem laktózy Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 17 Obsah soli (g/100g): 1,2 Pěkné složení - žádná barviva, přídatné látky, atp. Potěší i nízkým obsahem soli. Nasycené mastné kyseliny však limit 15g/100g překračují. |
MATYLDA BIO GOUDA 48% / MILKO | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g. Známka: 2 Druh sýru: polotvrdý zrající polotučný Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 18 Obsah soli (g/100g): 1,5 Obsah soli v pořádku, stejně tak složení. To, že se nesplňuje zadaný obsah nasycených mastných kyselin, lze u sýru se 48% celkového tuku očekávat. |
GRANA PADANO / ZANETTI | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g. Známka: 2 Druh sýru: extra tvrdý Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 18 Obsah soli (g/100g): 1,5 Výjimka, která se řadí mezi extra tvrdé sýry. Obsah tuku je vyšší, a proto není divu, že ani tento vzorek se nemohl získat za 1 s ohledem na podíl nasycených mastných kyselin. Co se soli týče, vyhovuje. Výrobce si pomáhá barvivem (annatto). |
LEERDAMMER ORIGINAL - LE GROUPE BEL | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g. Známka: 2 Druh sýru: polotvrdý zrající tučný Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 18,5 Obsah soli (g/100g): 1,5 Vyšší obsah tuku jej předurčil i k vyššímu množství nasycených mastných kyselin, sůl v pořádku. Složení bez barviv a dalších příkras. |
SÝR HALLOUMI / ICELAND | 3,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g. Známka: 3 Druh sýru: polotučný z pasterizovaného kravského, kozího a ovčího mléka Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 15,8 Obsah soli (g/100g): 3,7 Jediný výrobek, který neprošel v obou sledovaných ukazatelích. Nicméně minimálně u soli za to může jeho specifická výroba! |