Test tvrdých a polotvrdých sýrů

13.5.2020

15 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
EIDAM 30% / AGRICOL5,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g.

Známka: 1
Druh sýru: polotvrdý
Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 11
Obsah soli (g/100g): 1,7

Čisté, jednoduché složení. Vyhovuje v obou sledovaných ukazatelích.
ŠUMAVSKÝ EIDAM 20% / MLÉKÁRNA KLATOVY5,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g.

Známka: 1
Druh sýru: polotvrdý
Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 8,4
Obsah soli (g/100g): 1,1

Nízký obsah soli i nasycených mastných kyselin...škoda jen konzervantu (dusičnan draselný) ve složení.
HORÁCKÝ SÝR / MORAVIA5,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g.

Známka: 1
Druh sýru: přírodní polotvrdý
Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 9,5
Obsah soli (g/100g): 1,5

Ve složení sice najdeme barvivo (annatto), ale jinak naprosto vyhovuje zadaným podmínkám.
MATYLDA BIO EIDAM 30% / MILKO5,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g.

Známka: 1
Druh sýru: polotvrdý zrající polotučný
Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 11
Obsah soli (g/100g): 1,5

Vyhovuje po všech stránkách, včetně čistého složení.
PRÉSIDENT EMMENTAL / LACTALIS4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g.

Známka: 2
Druh sýru: přírodní polotvrdý
Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 17
Obsah soli (g/100g): 1

Vzorek s vůbec nejnižším obsahem soli. V testu získává známku 2, neboť hodnotou nasycených mastných kyselin nesplňuje zadaný limit. Ve složení se dočtete o využití barviva E160a (karoteny).
GOUDA BEZ LAKTÓZY / MLEKOVITA4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g.

Známka: 2
Druh sýru: přírodní polotvrdý
Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 17
Obsah soli (g/100g): 1,6

Výrobce využívá barvivo (annatto) a stabilizátor (chlorid vápenatý). Nasycené mastné kyseliny se do "ideálního" množství nevejdou, sůl OK.
TYLŽSKÝ SÝR / MADETA4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g.

Známka: 2
Druh sýru: polotvrdý
Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 17
Obsah soli (g/100g): 1,5

Jednoduchost složení je fajn. Obsah soli v pořádku. Nevyhovuje v ukazateli obsahu nasycených mastných kyselin.
VEGANLIFE GOUDA STYLE / GRISTIREN4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g.

Známka: 2
Druh sýru: potravinový výrobek s rostlinným tukem
Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 22
Obsah soli (g/100g): 1,8

Nejedná se o "klasický" sýr nýbrž o náhražku pro vegany či osoby trpící intolerancí na bílkovinu kravského mléka. Vzhledem ke složení, jehož součást je také kokosový olej, se nelze divit i vyššímu množství nasycených mastných kyselin. Obsah soli povolenou hranici neatakuje.
JAROMĚŘICKÝ PLÁTKOVÝ 45%4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g.

Známka: 2
Druh sýru: polotvrdý plnotučný
Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 17,5
Obsah soli (g/100g): 1,6

Přestože množství nasycených mastných kyselin je vyšší, musíme ocenit jednoduché složení i relativně nízký obsah soli.
MILD CHEDAR / ICELAND4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g.

Známka: 2
Druh sýru: tvrdý
Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 21,7
Obsah soli (g/100g): 1,8


Nejtučnější vzorek, nepočítáme-li veganskou variantu. Výborný chuťově, nicméně s velkým množstvím nasycených mastných kyselin. Zjištěný obsah soli vyhovuje. Neobejde se bez barviva (annetto).
MADELAND SÝR HOLANDSKÉHO TYPU / MADETA4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g.

Známka: 2
Druh sýru: polotvrdý s nízkým obsahem laktózy
Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 17
Obsah soli (g/100g): 1,2

Pěkné složení - žádná barviva, přídatné látky, atp. Potěší i nízkým obsahem soli. Nasycené mastné kyseliny však limit 15g/100g překračují.
MATYLDA BIO GOUDA 48% / MILKO4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g.

Známka: 2
Druh sýru: polotvrdý zrající polotučný
Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 18
Obsah soli (g/100g): 1,5

Obsah soli v pořádku, stejně tak složení. To, že se nesplňuje zadaný obsah nasycených mastných kyselin, lze u sýru se 48% celkového tuku očekávat.
GRANA PADANO / ZANETTI4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g.

Známka: 2
Druh sýru: extra tvrdý
Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 18
Obsah soli (g/100g): 1,5

Výjimka, která se řadí mezi extra tvrdé sýry. Obsah tuku je vyšší, a proto není divu, že ani tento vzorek se nemohl získat za 1 s ohledem na podíl nasycených mastných kyselin. Co se soli týče, vyhovuje. Výrobce si pomáhá barvivem (annatto).
LEERDAMMER ORIGINAL - LE GROUPE BEL4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g.

Známka: 2
Druh sýru: polotvrdý zrající tučný
Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 18,5
Obsah soli (g/100g): 1,5

Vyšší obsah tuku jej předurčil i k vyššímu množství nasycených mastných kyselin, sůl v pořádku. Složení bez barviv a dalších příkras.
SÝR HALLOUMI / ICELAND3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledky testu sledují dvě hlavní kritéria - podíl nasycených mastných kyselin, kde je žádoucí hodnota ≤ 15g/100g, a množství soli, jež by mělo být ≤ 2,2g/100g.

Známka: 3
Druh sýru: polotučný z pasterizovaného kravského, kozího a ovčího mléka
Obsah nasycených mastných kyselin (g/100g): 15,8
Obsah soli (g/100g): 3,7

Jediný výrobek, který neprošel v obou sledovaných ukazatelích. Nicméně minimálně u soli za to může jeho specifická výroba!