Test pařížských salátů

16.4.2021

9 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
K-Classic Pařížský salát4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 1-
Známka ze senzoriky (laická porota): 2-
Známka od Potravinového Sherlocka (zjištění laboratoře): 1

Vítěz testu! Výrobce nevyužívá zahušťovadla ani zvýrazňovače chuti. Salát disponuje druhým nejvyšším obsahem salámu. Použitý salám, dle složení, není sice pařížský, nicméně v něm najdeme i hovězí maso, které má ten "pravý" mít. V senzorice padla jediná výtka a to v souvislosti s tučností.
Billa Pařížský salát4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 2
Známka ze senzoriky (laická porota): 2-
Známka od Potravinového Sherlocka (zjištění laboratoře): 1-

Salámu má spíše více a jeho kvalitu ocenili spotřebitelé v průběhu ochutnávky. Oproti původní receptuře pro pařížský salát v něm však hovězí maso nenajdete. Navíc se neobjede bez škrobu. Tento vzorek obsahoval nejvíce hrášku. Chuťově patří k tučnějším, kyselejším a výrazněji slanějším kouskům.
Varmuža Pařížský salát3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 2-
Známka ze senzoriky (laická porota): 3
Známka od Potravinového Sherlocka (zjištění laboratoře): 2-

Obsah salámu je třetí nejvyšší. Salám se však neobejde bez přidané vepřové bílkoviny a škrobu...majonéza zase bez zahušťovadla. Má nejméně okurek a hrášku x nejvíce cibule. Přestože hodnotícím senzoriky přišel řídký, vody obsahuje nejméně. Porotci jej shledali nejtučnějším a mezi dalšími nedostatky se objevily sladkost, netypická chuť, nedostatek zeleniny či značná dávka majonézy.
Gurmán klub Pařížský salát speciál3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 2-
Známka ze senzoriky (laická porota): 2-
Známka od Potravinového Sherlocka (zjištění laboratoře): 3

Nejvíce salámu (tvoří jej separát!) a okurek (pozn. téměř dle původní receptury), značný podíl hrášku x zvýrazňovač chuti a zahušťovadla ve složení, nejvyšší obsah vody, nejmenší množství tuku. Chuťově atypický vzorek s cizí středně příjemnou vůní a velkými kusy salámu.
Gastro Pařížský salát3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 2-
Známka ze senzoriky (laická porota): 2-
Známka od Potravinového Sherlocka (zjištění laboratoře): 2-

Srovnání s původní recepturou - velmi podobný obsah hrášku, cibule a okurek spíše více, salámu spíše méně. Majonéza i salám se nevyvarovaly přídavku zahušťovadel a škrobu. Spotřebitelé si stěžovali na nedostatek zeleniny a přílišné množství majonézy.
Delika Pařížský salát3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)


Výsledné hodnocení: 2-
Známka ze senzoriky (laická porota): 2-
Známka od Potravinového Sherlocka (zjištění laboratoře): 2-

Obsahuje více cibule a okurek, průměrné množství hrášku a spíše více salámu...původní receptuře je však tento salát na hony vzdálen. Navíc v salámu a majonéze najdete zahušťovadla. Poznatky ze senzoriky: nejsvětlejší, hromada majonézy, málo zeleniny, atypická vůně.
Chef Select Salát Pařížský3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 2-
Známka ze senzoriky (laická porota): 2-
Známka od Potravinového Sherlocka (zjištění laboratoře): 2-

Namísto pařížského salámu v něm naleznete průměrné množství lahůdkového. Ten se navíc neobejde bez vepřové bílkoviny. Okurek a cibule je spíše více, hrášku naopak méně (pozn. což vadilo i porotě). Palec nahoru za absenci zvýrazňovačů chuti a zahušťovadel. V senzorické části byly nejvíce zmiňovány kyselost a přehršle majonézy.

Atlantik Pařížský salát3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 3
Známka ze senzoriky (laická porota): 3-
Známka od Potravinového Sherlocka (zjištění laboratoře): 3

Salám sice "správně" obsahuje vepřovou a hovězí složku, ale je ho nejméně a zahustil jej škrob. Zahušťovadla se objevila i v majonéze. Okurek, hrášku i cibule má spíše více (posl. jmenovaná složka dokonce převyšuje původní recepturu). Úspěch neslavil ani v senzorice - řídký až tekutý, rybí aroma, nejhůře hodnocený vzhled a kvalita pevného podílu, značná kyselost, světlá barva.
Aro Salát pařížský2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 3-
Známka ze senzoriky (laická porota): 4
Známka od Potravinového Sherlocka (zjištění laboratoře): 3

Pozitiva: cibulí se blíží původní receptuře, druhé nejvyšší množství okurek. Negativa: salámu je spíše méně a tvoří jej drůbeží separát + obsahuje škrob, zahušťovadla má v sobě i majonéza. Nejhorší hodnocení senzoriky si vysloužil přesoleností, skoro nulovou přítomností hrášku, světlou barvou a kyselou až octovou chutí.