Test smažených bramborových hranolků z fastfoodu

9.10.2018

14 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
KFC dálnice D54,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Finální známka testu je tvořena ze 40% senzorickým hodnocením a zbylých 60% odráží zejména obsah soli a tuků.

Známka testu: 1,6

Vítěz testu! Hranolky mají pravidelný tvar. Chuť čerstvá, křupavá bez přepáleného oleje…po bramborách i příjemně voní. Dle rozboru mají nízký obsah soli i méně zdravých nasycených mastných kyselin v tucích. Jsou smaženy ve směsi řepkového a slunečnicového oleje.
NordSee Nový Smíchov4,3 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Finální známka testu je tvořena ze 40% senzorickým hodnocením a zbylých 60% odráží zejména obsah soli a tuků.

Známka testu: 1,7

Hranolky mají podobu silnějších špalíků a výraznější žluto-hnědou barvu. Chuť bramborová, nicméně s ocáskem oleje. Při smažení je zřejmě používána směs řepkového a palmového oleje, což by vysvětlovalo vyšší obsah tuku a dvojnásobné množství mastných kyselin než u vítěze testu. Hranolky záměrně dostanete nesolené a ochutíte si je dle libosti.
KFC Metropole Zličín4,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Finální známka testu je tvořena ze 40% senzorickým hodnocením a zbylých 60% odráží zejména obsah soli a tuků.

Známka testu: 1,9

Pozitiva: výrazná chuť a vůně brambor, podprůměrná tučnost a slanost. Negativa: moučná konzistence, rozdíly v barvách (včetně občasných tmavých skvrn), nerovnoměrně solené.

Burger King Metropole Zličín3,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Finální známka testu je tvořena ze 40% senzorickým hodnocením a zbylých 60% odráží zejména obsah soli a tuků.

Známka testu: 2,2

Po senzorické stránce jednoznačný vítěz. Hodnocení srazily výsledky analýzy, které odhalily příliš mnoho soli, druhý nejvyšší podíl nasycených tuků a smažení v rafinovaném palmovém oleji.

Šmak české kuchyně3,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Finální známka testu je tvořena ze 40% senzorickým hodnocením a zbylých 60% odráží zejména obsah soli a tuků.

Známka testu: 2,2

Hranolky z českého fastfoodu příliš neohromily svým vzhledem, který byl poněkud mdlý. Pozitivní ohlasy získali za křupavou a bramborovou chuť. Obsahují průměrné množství co se týče tuků, nasycených mastných kyselin i soli. Dle analýzy jsou smažené ve slunečnicovém oleji.
McDonald´s Metropole Zličín3,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Finální známka testu je tvořena ze 40% senzorickým hodnocením a zbylých 60% odráží zejména obsah soli a tuků.

Známka testu: 2,4

Drobné, nasáklé olejem, bledé, rozměklé...tak hodnotili testující. Analýza prokázala, že jsou poměrně tučné, nicméně to zachraňuje alespoň použitý olej a sice řepkový.

IKEA Zličín3,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Finální známka testu je tvořena ze 40% senzorickým hodnocením a zbylých 60% odráží zejména obsah soli a tuků.

Známka testu: 2,4

Vizuálně působily hranolky naprosto v pořádku, zklamaly chutí: neslané, moučné. Z hlediska výživy se řadí k těm lepším - ke smažení se používá výhradně řepkový olej, málo tučné s nízkým obsahem nasycených tuků i soli.

Loving Hut Nový Smíchov3,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Finální známka testu je tvořena ze 40% senzorickým hodnocením a zbylých 60% odráží zejména obsah soli a tuků.

Známka testu: 2,4

Toto bistro je veganské. Hranolky jsou tmavší, lesklé, mastné, s výrazných pachem po oleji. Proto příjemně překvapili svou křehkostí a křupavostí. Podle laboratoře se jedná o jeden z nejtučnějších vzorků, smaží se v kombinaci řepkového a palmového oleje.

Cactus FreeStyle3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Finální známka testu je tvořena ze 40% senzorickým hodnocením a zbylých 60% odráží zejména obsah soli a tuků.

Známka testu: 2,5

Hranolky z vietnamského občerstvení sklidily rozsáhlou kritiku - různá intenzita osmažení, nepříjemná vůně, přílišná mastnota, nerovnoměrně využitá sůl. V analýze dosahují průměru, smaženy jsou na kombinaci řepkového a palmového oleje.

Prima bašta OC Šestka3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Finální známka testu je tvořena ze 40% senzorickým hodnocením a zbylých 60% odráží zejména obsah soli a tuků.

Známka testu: 2,5

Obsahují nejméně tuku a byly smaženy v relativně čerstvém oleji (slunečnicový/řepkový). Pokud by záleželo pouze na výsledcích laboratoře, zajisté by bodovaly. Senzorika však dopadla katastrofálně: moučné, tmavé, mastné, bez chuti.

McDonald´s Vodičkova3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Finální známka testu je tvořena ze 40% senzorickým hodnocením a zbylých 60% odráží zejména obsah soli a tuků.

Známka testu: 2,5

Na první pohled se od jiného vzorku ze sítě McDonald´s nelišily: tenké, bledé, mazlavé. Rozdíl v chuti byl proto velkým překvapením - byly hodně mastné a naopak neslané. Smutné prvenství získaly nejvyšším obsahem tuku, který tvořil pětinu jejich hmotnosti.

Burger King Hlavní nádraží3,3 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Finální známka testu je tvořena ze 40% senzorickým hodnocením a zbylých 60% odráží zejména obsah soli a tuků.

Známka testu: 2,7

Co se ochutnávky týče - jedny z nejlépe hodnocených. Laboratoř ukázala, že ve 100g je 1,18g soli, což činí pětinu denní doporučené dávky soli. Smažení v rafinovaném palmovém oleji pak zapříčinilo výrazně vyšší podíl nasycených tuků.

Bistro panda Nový Smíchov3,2 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Finální známka testu je tvořena ze 40% senzorickým hodnocením a zbylých 60% odráží zejména obsah soli a tuků.

Známka testu: 2,8

Nadprůměrné množství soli, druhé nejtučnější - nicméně smaženy ve směsi řepkového a slunečnicového oleje, díky čemuž dosáhly příznivé skladby mastných kyselin. Pohledově klasika rychlého občerstvení - tmavá barva, hnědé skvrny, mastné, menší kousky vysušené.

Restaurace Globus Zličín2,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Finální známka testu je tvořena ze 40% senzorickým hodnocením a zbylých 60% odráží zejména obsah soli a tuků.

Známka testu: 3,2

Olejová lázeň skládající se z řepkového a palmového oleje byla nejhůře zasažena polymerními tuky. Nevzhledné, něco mezi osmaženými bramborami a nepovedenými hranolky, přesmažené a nedochucené.