
Test nakládaných okurek
7.8.2020
10 potravin
odkaz na zdroj dat
seřadit: od nejlepšíchod nejhorších
Název potraviny | Výsledek i 5 nejlepší - 1 nejhorší | Popis výsledku |
---|---|---|
Freshona Pickled Gherkins | 4,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Na celkovém hodnocení se podílí zjištění Potravinového Sherlocka (resp. laboratoře) a výsledek senzorické části. pozn. VADA rovná se v tomto případě: zakřivení okurek, nepravidelný tvar, vzhledové chyby, mechanické poškození, zbytky stopek, nevhodná konzistence/barva nebo dutiny. Vyhláška povoluje max. 7 vad z 20 ks. Celková známka: 1- Známka Potravinového Sherlocka: 1 Známka ze senzoriky: 2,8 Vítěz testu!Tento vzorek se zcela obešel bez pesticidů a má nejvyšší obsah pevného podílu (pozn. téměř 60%). Množstvím vad spadá do průměru a výsledek tak hodně ovlivnila nepříliš zdařilá senzorika - převládající kyselá chuť, atypicky tmavá barva. |
Znojmia Okurky 7 - 9 cm | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Na celkovém hodnocení se podílí zjištění Potravinového Sherlocka (resp. laboratoře) a výsledek senzorické části. pozn. VADA rovná se v tomto případě: zakřivení okurek, nepravidelný tvar, vzhledové chyby, mechanické poškození, zbytky stopek, nevhodná konzistence/barva nebo dutiny. Vyhláška povoluje max. 7 vad z 20 ks. Celková známka: 2 Známka Potravinového Sherlocka: 2 Známka ze senzoriky: 2,4 Ve složení nalezneme chlorid vápenatý, který zabraňuje měknutí okurek, a bohužel i rezidua pesticidu promokarb (nepřekračuje povolený limit!). V senzorice jim patří druhé (dělené) místo. Výtky padly především s ohledem na (paradoxně) měkčí konzistenci a s tím související slabou křupavost. |
Machland Okurky 6 - 9 cm | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Na celkovém hodnocení se podílí zjištění Potravinového Sherlocka (resp. laboratoře) a výsledek senzorické části. pozn. VADA rovná se v tomto případě: zakřivení okurek, nepravidelný tvar, vzhledové chyby, mechanické poškození, zbytky stopek, nevhodná konzistence/barva nebo dutiny. Vyhláška povoluje max. 7 vad z 20 ks. Celková známka: 2 Známka Potravinového Sherlocka: 2 Známka ze senzoriky: 2,5 Laboratoř odhalila zbytkové množství pesticidu promokarb, ale k maximální povolené hranici má zjištěné množství naštěstí daleko! Dobrá barva, křupavost, vzhled i vůně X průměrná chuť s výraznější kyselostí. |
Efko Okurky delikates 6 - 9 cm | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Na celkovém hodnocení se podílí zjištění Potravinového Sherlocka (resp. laboratoře) a výsledek senzorické části. pozn. VADA rovná se v tomto případě: zakřivení okurek, nepravidelný tvar, vzhledové chyby, mechanické poškození, zbytky stopek, nevhodná konzistence/barva nebo dutiny. Vyhláška povoluje max. 7 vad z 20 ks. Celková známka: 2 Známka Potravinového Sherlocka: 2 Známka ze senzoriky: 1,6 Vítěz senzorické části! Zde okurky zabodovaly hezkým vzhledem, skvělou chutí a konzistencí i výbornou křupavostí. Počet vad je průměrný, obsahem pevného podílu patří do popředí...bohužel analýza prokázala zbytky dvou pesticidů, i když v rámci povoleného limitu. |
Hamé Okurky 7 - 9 cm | 4,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Na celkovém hodnocení se podílí zjištění Potravinového Sherlocka (resp. laboratoře) a výsledek senzorické části. pozn. VADA rovná se v tomto případě: zakřivení okurek, nepravidelný tvar, vzhledové chyby, mechanické poškození, zbytky stopek, nevhodná konzistence/barva nebo dutiny. Vyhláška povoluje max. 7 vad z 20 ks. Celková známka: 2 Známka Potravinového Sherlocka: 1- Známka ze senzoriky: 2,5 Pozitiva: bez pesticidů, dobrý obsah pevného podílu, výborný vzhled, příjemná vůně, skvělá křupavost i konzistence, přiměřeně sladké i kyselé. Negativa: jako jediné překročily povolenou hranici vad (8!), málo výrazná chuť, nezvykle tmavá barva. |
Globus Okurky 6 - 9 cm se sladidlem | 3,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Na celkovém hodnocení se podílí zjištění Potravinového Sherlocka (resp. laboratoře) a výsledek senzorické části. pozn. VADA rovná se v tomto případě: zakřivení okurek, nepravidelný tvar, vzhledové chyby, mechanické poškození, zbytky stopek, nevhodná konzistence/barva nebo dutiny. Vyhláška povoluje max. 7 vad z 20 ks. Celková známka: 2- Známka Potravinového Sherlocka: 3 Známka ze senzoriky: 2,5 Okurky slazené sacharinem mají spíše vyšší obsah pevného podílu, počet vad spadá k nižším, ale najdeme v nich zbytkové množství hned dvou pesticidů (promokarb, fluopikolid) - naměřené hodnoty se však vejdou do stanovené bezpečné hranice. Poznatky ze senzoriky: super křupavost, výborná konzistence, příjemný vzhled i vůně, přiměřeně sladké/slané x světlá barva, nevýrazná chuť. |
Aro Okurky 7 - 9 cm s cukrem a sladidlem | 3,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Na celkovém hodnocení se podílí zjištění Potravinového Sherlocka (resp. laboratoře) a výsledek senzorické části. pozn. VADA rovná se v tomto případě: zakřivení okurek, nepravidelný tvar, vzhledové chyby, mechanické poškození, zbytky stopek, nevhodná konzistence/barva nebo dutiny. Vyhláška povoluje max. 7 vad z 20 ks. Celková známka: 2- Známka Potravinového Sherlocka: 3 Známka ze senzoriky: 2,4 Jak již název napovídá, ve složení nalezneme krom sacharinu, kterého mají nejvíce ze všech testovaných okurek, také cukr. I zde analýza prokázala rezidua pesticidu promokarb, byť v tolerovaném množství. V senzorice si vedly dobře, patří jim druhé (dělené) místo...krom lehce kyselejší chuti a průměrné barvy neměli hodnotící námitky. |
Rapa Bzenecké okurky 6 - 9 cm | 3,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Na celkovém hodnocení se podílí zjištění Potravinového Sherlocka (resp. laboratoře) a výsledek senzorické části. pozn. VADA rovná se v tomto případě: zakřivení okurek, nepravidelný tvar, vzhledové chyby, mechanické poškození, zbytky stopek, nevhodná konzistence/barva nebo dutiny. Vyhláška povoluje max. 7 vad z 20 ks. Celková známka: 3 Známka Potravinového Sherlocka: 2- Známka ze senzoriky: 3,3 Ve složení: sacharin, rezidua pesticidu promokarb; druhý nejnižší obsah pevného podílu X druhý nejnižší počet zjištěných vad. Z hlediska senzoriky lze ocenit křupavost, šťavnatost, kvalitní vzhled...nicméně jsou nejkyselejší a chutnají po octu. Ten se odráží i ve vůni. |
Giana Okurky 6 - 9 cm ve sladkokyselém kořeněném nálevu | 2,5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Na celkovém hodnocení se podílí zjištění Potravinového Sherlocka (resp. laboratoře) a výsledek senzorické části. pozn. VADA rovná se v tomto případě: zakřivení okurek, nepravidelný tvar, vzhledové chyby, mechanické poškození, zbytky stopek, nevhodná konzistence/barva nebo dutiny. Vyhláška povoluje max. 7 vad z 20 ks. Celková známka: 3- Známka Potravinového Sherlocka: 3 Známka ze senzoriky: 3,6 Polské okurky mají druhý nejvyšší počet vad a obsahují zbytkové množství pesticidu promokarb, opět v tolerovaném množství. Nezaujaly ani netypickou ne zcela příjemnou chutí, měkkou konzistencí/špatnou křupavostí a vzhledem k pomačkanosti a hnědým skvrnkám byly kritizovány i za svůj vzhled. |
Okurky 6 - 9 cm | 1,0 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Na celkovém hodnocení se podílí zjištění Potravinového Sherlocka (resp. laboratoře) a výsledek senzorické části. pozn. VADA rovná se v tomto případě: zakřivení okurek, nepravidelný tvar, vzhledové chyby, mechanické poškození, zbytky stopek, nevhodná konzistence/barva nebo dutiny. Vyhláška povoluje max. 7 vad z 20 ks. Celková známka: 5 Známka Potravinového Sherlocka: 5 Známka ze senzoriky: 4,5 Propadák testu! Ani s přihlédnutím k povolené odchylce nesplňují deklarovaný obsah pevného podílu a navíc v nich analýza odhalila nadlimitní množství nepovoleného pesticidu chlorpiryfos-ethylu. Vzhledem k nejhoršímu výsledku senzorické části, kde krom "příjemného vzhledu" bylo špatně snad vše, jim není nic platné ani nejnižší počet vad (pozn. 1). |