Test uherských salámů

8.7.2022

8 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Pick Téliszalámi5,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (zaškolená 12-ti členná porota z VŠCHT v Praze): 1,5
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 1

Výsledná známka: 1
Cena (v přepočtu za 100 g): 44,56 Kč

Absolutní vítěz - nejchutnější, nejlepší! Pyšní se jednoduchým složením, druhým nejvyšším obsahem masa a nejnižším množstvím histaminu. Index biogenních aminů se vejde do hraniční hodnoty 10. Bez jakékoliv výhrady se obešla i ochutnávka.
Kometa Téliszalámi4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (zaškolená 12-ti členná porota z VŠCHT v Praze): 1,8
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 1

Výsledná známka: 1-
Cena (v přepočtu za 100 g): 42,25 Kč

Další kvalitní výrobek od výrobce z Maďarska - jednoduché složení, nejvyšší obsah masa. Index biogenních aminů je o něco horší než u vítěze a vyšší, nicméně stále pod povoleným limitem, je také koncentrace histaminu. Druhou příčku tento uherák obsadil i v senzorice, kde mu byla vytýkána lehce žluklá vůně.
Kostelecké uzeniny Premium Kostelecký Uherák4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (zaškolená 12-ti členná porota z VŠCHT v Praze): 2,3
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 1-

Výsledná známka: 2
Cena (v přepočtu za 100 g): 61,13 Kč

Česká verze maďarské pochoutky se jako jediná obešla taktéž bez zbytečných přídatných látek, éček, přidaných bílkovin a barviv. Palec nahoru za index biogenních aminů. Jedná se o nejméně tučný výrobek, v němž vyjma vepřového najdeme také hovězí maso. Při degustaci odborníci v negativním slova smyslu vnímali atypickou měkkost a přišel jim lehce slanější.
Original Szalámi Hungaria3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (zaškolená 12-ti členná porota z VŠCHT v Praze): 2,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 3

Výsledná známka: 2-
Cena (v přepočtu za 100 g): 74,98 Kč

Pozitiva - jednoduché složení, třetí nejvyšší obsah masa, bronzový stupínek s ohledem na senzoriku.
Negativa - zdaleka nejvyšší index biogenních aminů i množství histaminu (do limitu se i tak vejde!), cena.
Billa Polický uherák3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (zaškolená 12-ti členná porota z VŠCHT v Praze): 3,0
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 3-

Výsledná známka: 3
Cena (v přepočtu za 100 g): 47,87 Kč

Přestože při výrobě 100 g salámu bylo dle laboratoře použito více masa ve srovnání s deklarací (143 g x 104 g), může být celkový obsah zkreslený přidáním vepřové bílkoviny, jež figuruje ve složení...stejně tak jako barvivo či glutamát. Nedařilo se ani při ochutnávce, kde získal nehorší hodnocení. Na vině je zejména vyšší tučnost a světlá barva.
Pejskar Polický uherák3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (zaškolená 12-ti členná porota z VŠCHT v Praze): 2,5
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 3-

Výsledná známka: 3
Cena (v přepočtu za 100 g): 29,20 Kč

Dle informace na obalu bylo na 100 g salámu použito 114 gramů masa...laboratoř odhalila více, nicméně přidaná bílkovina může obsah zkreslovat. Ve složení dále naleznete glutamát či barvivo (karmín). Chuťově spadá do průměru. Porotě vadila světlejší barva a mírná nakyslost.
U Dolejších Davelský uherský salám3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (zaškolená 12-ti členná porota z VŠCHT v Praze): 2,6
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 3

Výsledná známka: 3
Cena (v přepočtu za 100 g): 30,60 Kč

Tento "český uherák" Českou cechovní normu pro fermentované salámy nesplňuje. K lepší barvě si výrobce pomáhá karmínem, chuť se snaží doladit glutamátem. Tak jako tak se i v senzorické části našly nějaké nedostatky. Kritika se snesla na netypické kusy pepře na řezu a zvláštní vzhled (pozn. tmavé okraje v kontrastu s výrazně světlejším středem).
Skaličan Skalický uherák2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (zaškolená 12-ti členná porota z VŠCHT v Praze): 2,7
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 3-

Výsledná známka: 3
Cena (v přepočtu za 100 g): 24,98 Kč

Výrobce slibuje balení o hmotnosti 400 g, nicméně spotřebitel se dočká pouze 370,5 g - tato hodnota se nevleze ani do povolené odchylky! Ve složení se neobejde bez přidané bílkoviny, která může uměle navyšovat celkový obsah masa (pozn. proto nelze jednoduše kvitovat zjištěných 155 gramů masa oproti avizovaným 135 g použitých na výrobu 100 g salámu). Při ochutnávce oku hodnotících nelahodila světlejší barva či značně vrásčitý okraj. V chuti byly patrné slanější tóny a vůně postrádala intenzitu. Drobné bezvýznamné plus - cena.