MÚÚÚ Písecká játrová paštika


Název testuVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Test játrových paštik

22.10.2019
4.4zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkové hodnocení ovlivnila:
a, známka ze senzoriky - zde se posuzovalo 11 ukazatelů (příjemnost vzhledu, příjemnost vůně, intenzita vůně, příjemnost a intenzita chuti, příjemnost a intenzita slané chuti, homogenita, roztíratelnost, intenzita pachutí a intenzita dílčí chuti);
b, známka z analytické části - vzhledem k faktu, že vyhlášku (ohledně obsahu masa/strojně odděleného masa + množství jater, vody a tuku) splňovaly všechny vzorky, v potaz byly brány pouze přídatné látky a schéma hodnocení bylo následovné:
1 - zcela bez přídatných látek
1,5 - s obsahem dusitanu (brání šednutí)
a 3 - více než 1 přídatná látka ve složení.

Výsledná známka: 1,6
Senzorické hodnocení: 2,0
Zdařilý vzhled, libá vůně, dobrá chuť a jednolitá konzistence.

Hodnocení složení: 1,5
Další: jako jediná z testovaných paštik se může pyšnit logem ČCN + nositelka značky Klasa

Test paštik

11.6.2024
4.3zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Vyjma senzoriky (20 %) se ve výsledné známce odráží přítomnost látek zvýrazňujících chuť a vůni, dále pak přítomnost barviv, zahušťovadel a přídavek bílkovin + výsledky z laboratoře. Ta provedla stanovení bílkovin, tuku, soli a dalších parametrů, aby bylo možné porovnat, zda výrobce dodržel mj. deklarovaný obsah masa a jater. Laboratoř kontrolovala také mikrobiologickou jakost, přičemž v žádné z paštik nebyla odhalena přítomnost patogenních organismů. Naopak jištěné celkové počty mikroorganismů ukázaly vysokou úroveň hygieny výroby.

Známka ze senzoriky: 2,6
Výsledná známka: 1,7

Tuhá jemně vypracovaná játrová cihla s tukovým povrchovým krytím. Středně slaná, delikátně kořeněná. Má vysoký obsah jater a až na krapet nižší množství tuku splňuje deklaraci.

Pozn.: Nositel loga „VYROBENO PODLE ČESKÉ CECHOVNÍ NORMY“.
Test paštik (k jejichž výrobě byly jako základní suroviny použity vepřová játra a vepřové maso)

13.12.2024
4.3zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

U paštik byly hodnoceny: senzorika (tvoří 20 % výsledné známky), nutriční a jakostní parametry (posuzovány pomocí laboratorních analýz) a složení deklarované výrobcem.

Hodnocení senzoriky: 2,6
Výsledná známka: 1,7

Logo: "VYROBENO PODLE ČESKÉ CECHOVNÍ NORMY"

Struktura tuhá a moc pevná, nicméně jemná. Tukové krytí. Hodně tmavá barva. V chuti středně slaná, téměř nekořeněná. Jater má dostatek a tuku je v ní méně, než se dočtete na etiketě.