Mlynářova mouka Špaldová hladká


Název testuVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Test špaldové mouky

7.12.2022
3zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Test zohledňoval laboratorní analýzy (detekce pšenice špaldy a pšenice seté) a pekařské zkoušky (hodnocení senzorických vlastností pečiva připraveného z jednotlivých vzorků pedagogy i pekařskými učni ze SPŠ potravinářství a služeb, přičemž hodnocení učitelů mělo dvojnásobně vyšší váhu než známky od studentů).

Známka ze senzoriky: 2
Výsledná známka: 3
Cena: 45,90 Kč/0,5 kg

Pšenice setá vs. špalda v poměru 95 % x 5 %! „Od dodavatelů nakupujeme špaldu a neděláme rozbory, zda se jedná skutečně o špaldu. Předpokládáme, že nám dodávají pravou špaldu. Ani nás nenapadlo, že by to mohlo být jinak,“ uvedl jednatel společnosti Český mlynář Libor Homoláč s tím, že firma nyní zvažuje, že by dodávanou surovinu také nechali laboratorně zkontrolovat.
Poznatky z kuchyně: vyžaduje více vody, hnětení a zrání v běžné době. Těsto postrádá příjemnou chuť i vůni.
Hodnocení chuti: na pohled jsou rohlíky hezky zlatavé s oku lahodícím popraskáním, chutí však neoslní.
Test špaldové mouky 2023

3.2.2023
2.5zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (12 zaškolených odborníku z VŠCHT v Praze): 2,0
Hodnocení Potravinového Shlerlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 4-

Výsledná známka: 3-
Cena (v přepočtu za 1 kg): 91,80 Kč

V senzorice často se opakují problém - bez vůně. Zde je háček v něčem jiném - laboratoří naměřená hodnota vlákniny odpovídá hladké mouce (pozn. je dokonce nejnižší ze všech!), ale výrobce se na obalu chlubí vysokým podílem vlákniny. Navíc obsahuje ze 100 % genom obyčejné pšenice seté. A ta cena!