Mlynářova mouka Špaldová hladká
Název testu | Výsledek i 5 nejlepší - 1 nejhorší | Popis výsledku |
---|---|---|
![]() 7.12.2022 | 3 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Test zohledňoval laboratorní analýzy (detekce pšenice špaldy a pšenice seté) a pekařské zkoušky (hodnocení senzorických vlastností pečiva připraveného z jednotlivých vzorků pedagogy i pekařskými učni ze SPŠ potravinářství a služeb, přičemž hodnocení učitelů mělo dvojnásobně vyšší váhu než známky od studentů). Známka ze senzoriky: 2 Výsledná známka: 3 Cena: 45,90 Kč/0,5 kg Pšenice setá vs. špalda v poměru 95 % x 5 %! „Od dodavatelů nakupujeme špaldu a neděláme rozbory, zda se jedná skutečně o špaldu. Předpokládáme, že nám dodávají pravou špaldu. Ani nás nenapadlo, že by to mohlo být jinak,“ uvedl jednatel společnosti Český mlynář Libor Homoláč s tím, že firma nyní zvažuje, že by dodávanou surovinu také nechali laboratorně zkontrolovat. Poznatky z kuchyně: vyžaduje více vody, hnětení a zrání v běžné době. Těsto postrádá příjemnou chuť i vůni. Hodnocení chuti: na pohled jsou rohlíky hezky zlatavé s oku lahodícím popraskáním, chutí však neoslní. |
![]() 3.2.2023 | 2.5 | zobrazit podrobnosti Hodnotící stupnice testu: 1 (nejlepší) - 5 (nejhorší) Hodnocení senzoriky (12 zaškolených odborníku z VŠCHT v Praze): 2,0 Hodnocení Potravinového Shlerlocka (opírá se o zjištění laboratoře): 4- Výsledná známka: 3- Cena (v přepočtu za 1 kg): 91,80 Kč V senzorice často se opakují problém - bez vůně. Zde je háček v něčem jiném - laboratoří naměřená hodnota vlákniny odpovídá hladké mouce (pozn. je dokonce nejnižší ze všech!), ale výrobce se na obalu chlubí vysokým podílem vlákniny. Navíc obsahuje ze 100 % genom obyčejné pšenice seté. A ta cena! |