Apetito smetanové


Název testuVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Test tavených sýrů

5.3.2019
4.2zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celková známka se skládá ze dvou částí. První je hodnocení analytické. Sledoval se obsah sušiny, bílkovin, soli, vápníku a laktózy a zároveň se provedlo mikrobiologické hodnocení vzorku (obsah celkových počtů mikroorganismů a koliformních bakterií). Po této stránce získaly všechny testované produkty za jedna, proto rozhodlo hodnocení senzorické. Do poroty zasedli výrobci, odborníci z Ústavu mléka a tuků a kosmetiky VŠCHT Praha a zástupci z Potravinové komory ČR. Ty zajímala chuť, roztíratelnost či lepivost k patru.

Celková známka: 1,8
Senzorické hodnocení: 2,4

Příjemný celistvý vzhled, lesklý na povrchu. Krásně se maže a v ústech se rozpouští, tzn. nelepí.
Test levných tavených sýrů

12.5.2023
3.5zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Hodnocení senzoriky (odborníci z VŠCHT v Praze): 2,4
Hodnocení Potravinového Sherlocka (opřeno o zjištění laboratoře): 2-

Výsledná známka: 2-
Cena (v přepočtu za 100 g): 23,27 Kč

Shodně s výrobkem Tany Šumavský smetanový sýr disponuje nejhorším poměrem vápníku a fosforu. Výrobce používá zahušťovadla, ale současně je ve složení na prvním místě sýr. Obsah bílkovin je průměrný, soli spíše nižší a laktózy jeden z nejnižších. Chuť, vůně a roztíratelnost bez námitek, zapracovat by to chtělo na konzistenci (nyní tužší) a barvě (v současné době světlejší).