Krahulík Špekáčky výběrové-vázané


Název testuVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Test špekáčků

26.4.2019
3zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celková známka: 3
Senzorické hodnocení: 3,4
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2-

Jeden ze dvou vzorků špekáčků, které obsahují živočišnou bílkovinu. Tím mohlo dojít ke zvýšení obsahu masa. Konzervanty/stabilizátory: E451 a E250, žádná barviva a zvýrazňovače chuti/vůně, zahušťovadla hned tři: vláknina, škrob a E415. Oproti loňsku se výrobce polepšil v obsahu i složení masa - 55% pouze vepřového v r.2018 x 70% kombinace vepřového a hovězího (pozn. hodnoty deklarované na etiketě).

Test špekáčků

10.7.2020
3zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku ovlivňuje hodnocení senzoriky (pozn. 12-ti členná laická porota) a Potravinového Sherlocka, které vychází z výsledků laboratorních analýz.

Výsledná známka: 3
Hodnocení senzoriky: 3,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3

Jediné špekáčky, které mají více zahušťovadel: vlákninu, škrob a E415 + navíc je do nich přidávána živočišná bílkovina, která může uměle navyšovat obsah masa. Ve složení dále najdeme stabilizátory a konzervant. Konzistence, množství špekových kostek i chuť v pořádku, horší vzhled/barva/vůně.
Test špekáčků 2022

29.4.2022
2.5zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 3,8
Známka od Potravinového Sherlocka (opírá se mj. o laboratorní zjištění): 3

Výsledné hodnocení: 3-
Cena (v přepočtu za 1 kg): 175 Kč

Skutečný obsah masa je vyšší než uvádí informace na obalu, ale mezi testovanými patří k nižším. Špekáčky mají charakteristický podíl tuku a nejnižší obsah vody. Bodíky dolu za škrob, zahušťovadlo a přidané fosfáty ve složení. Navíc si odnesly nejhorší hodnocení z degustace - tužší střívko, příliš světlá barva, slabší šťavnatost, nepříjemná konzistence, nepříliš povedený vzhled, lehce podprůměrná vůně a nejméně příjemná chuť.