Test "kvality" másla

8.2.2022

15 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
MILKO - Máslo z čerstvé smetany4,7 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Po analytické stránce (tuk po hydrolýze, obsah vody, volné mastné kyseliny, jiný tuk než mléčný, celkový počet mikroorganizmů s ohledem na Escherichia coli a plísně a hmotnost) byly veškeré výrobky bez poskvrnky. O pořadí jednotlivých vzorků rozhodovala tedy senzorika (pozn. hodnotilo 12 zaškolených porotců).

Výsledná známka: 1,3

Opravdu příjemná vůně a chuť čerstvého másla.
TATRA - Tradiční české máslo 250 g4,7 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Po analytické stránce (tuk po hydrolýze, obsah vody, volné mastné kyseliny, jiný tuk než mléčný, celkový počet mikroorganizmů s ohledem na Escherichia coli a plísně a hmotnost) byly veškeré výrobky bez poskvrnky. O pořadí jednotlivých vzorků rozhodovala tedy senzorika (pozn. hodnotilo 12 zaškolených porotců).

Výsledná známka: 1,3

Výborné čerstvé máslo s charakteristickou máslovou chutí, světlejší barva je dána ročním obdobím.
OLMA - Olomoucké máslo4,7 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Po analytické stránce (tuk po hydrolýze, obsah vody, volné mastné kyseliny, jiný tuk než mléčný, celkový počet mikroorganizmů s ohledem na Escherichia coli a plísně a hmotnost) byly veškeré výrobky bez poskvrnky. O pořadí jednotlivých vzorků rozhodovala tedy senzorika (pozn. hodnotilo 12 zaškolených porotců).

Výsledná známka: 1,3

Vyvážená velmi příjemná chuť i vůně, dobrá konzistence.
LACRUM - Máslo z Vysočiny4,7 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Po analytické stránce (tuk po hydrolýze, obsah vody, volné mastné kyseliny, jiný tuk než mléčný, celkový počet mikroorganizmů s ohledem na Escherichia coli a plísně a hmotnost) byly veškeré výrobky bez poskvrnky. O pořadí jednotlivých vzorků rozhodovala tedy senzorika (pozn. hodnotilo 12 zaškolených porotců).

Výsledná známka: 1,35

Velice příjemná chuť - silná, čerstvě máslová. Barva oproti standardu světlejší.
KRAJANKA - máslo tradiční české 250 g4,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Po analytické stránce (tuk po hydrolýze, obsah vody, volné mastné kyseliny, jiný tuk než mléčný, celkový počet mikroorganizmů s ohledem na Escherichia coli a plísně a hmotnost) byly veškeré výrobky bez poskvrnky. O pořadí jednotlivých vzorků rozhodovala tedy senzorika (pozn. hodnotilo 12 zaškolených porotců).

Výsledná známka: 1,4

Pěkné na pohled, hezky voní, má příjemnou intenzivní máslovou chuť.
MADETA - Jihočeské máslo4,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Po analytické stránce (tuk po hydrolýze, obsah vody, volné mastné kyseliny, jiný tuk než mléčný, celkový počet mikroorganizmů s ohledem na Escherichia coli a plísně a hmotnost) byly veškeré výrobky bez poskvrnky. O pořadí jednotlivých vzorků rozhodovala tedy senzorika (pozn. hodnotilo 12 zaškolených porotců).

Výsledná známka: 1,4

Chuť vynikající, konzistence tužší...nicméně i tak se skvěle roztírá.

Pozn.: Nositel loga "Český výrobek", "KLASA" a "Vyrobeno podle České cechovní normy".
BILLA - České máslo 84 %4,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Po analytické stránce (tuk po hydrolýze, obsah vody, volné mastné kyseliny, jiný tuk než mléčný, celkový počet mikroorganizmů s ohledem na Escherichia coli a plísně a hmotnost) byly veškeré výrobky bez poskvrnky. O pořadí jednotlivých vzorků rozhodovala tedy senzorika (pozn. hodnotilo 12 zaškolených porotců).

Výsledná známka: 1,45

Příjemný vzhled i vůně, intenzivní máslová chuť.
TATRA - Farmářské máslo 200 g4,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Po analytické stránce (tuk po hydrolýze, obsah vody, volné mastné kyseliny, jiný tuk než mléčný, celkový počet mikroorganizmů s ohledem na Escherichia coli a plísně a hmotnost) byly veškeré výrobky bez poskvrnky. O pořadí jednotlivých vzorků rozhodovala tedy senzorika (pozn. hodnotilo 12 zaškolených porotců).

Výsledná známka: 1,45

Velmi zdařilý vzhled, libá vůně, silná chuť másla.
MORAVIA Máslo - tradice z Vysočiny 125 g4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Po analytické stránce (tuk po hydrolýze, obsah vody, volné mastné kyseliny, jiný tuk než mléčný, celkový počet mikroorganizmů s ohledem na Escherichia coli a plísně a hmotnost) byly veškeré výrobky bez poskvrnky. O pořadí jednotlivých vzorků rozhodovala tedy senzorika (pozn. hodnotilo 12 zaškolených porotců).

Výsledná známka: 1,5

Příjemná chuť, barva více do žluta, hezky se roztírá.

Pozn.: Nositel loga "Český výrobek" a "KLASA".
LACRUM - Roztíratelné máslo z Vysočiny4,3 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Po analytické stránce (tuk po hydrolýze, obsah vody, volné mastné kyseliny, jiný tuk než mléčný, celkový počet mikroorganizmů s ohledem na Escherichia coli a plísně a hmotnost) byly veškeré výrobky bez poskvrnky. O pořadí jednotlivých vzorků rozhodovala tedy senzorika (pozn. hodnotilo 12 zaškolených porotců).

Výsledná známka: 1,7

Výrazně měkká konzistence, průměrná chuť.
MÁSLO - Selská hrudka 270 g4,3 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Po analytické stránce (tuk po hydrolýze, obsah vody, volné mastné kyseliny, jiný tuk než mléčný, celkový počet mikroorganizmů s ohledem na Escherichia coli a plísně a hmotnost) byly veškeré výrobky bez poskvrnky. O pořadí jednotlivých vzorků rozhodovala tedy senzorika (pozn. hodnotilo 12 zaškolených porotců).

Výsledná známka: 1,75

Fajn vzorek se slabší máslovou chutí, ale intenzivní vůní.
ST JACQUES - Máslo 250 g4,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Po analytické stránce (tuk po hydrolýze, obsah vody, volné mastné kyseliny, jiný tuk než mléčný, celkový počet mikroorganizmů s ohledem na Escherichia coli a plísně a hmotnost) byly veškeré výrobky bez poskvrnky. O pořadí jednotlivých vzorků rozhodovala tedy senzorika (pozn. hodnotilo 12 zaškolených porotců).

Výsledná známka: 1,9

Dobrý vzhled, žlutější barva, lehce slanější...máslová chuť průměrná.
GRAN MORAVIA - Čerstvé máslo z naší litovelské sýrárny4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Po analytické stránce (tuk po hydrolýze, obsah vody, volné mastné kyseliny, jiný tuk než mléčný, celkový počet mikroorganizmů s ohledem na Escherichia coli a plísně a hmotnost) byly veškeré výrobky bez poskvrnky. O pořadí jednotlivých vzorků rozhodovala tedy senzorika (pozn. hodnotilo 12 zaškolených porotců).

Výsledná známka: 2,05

Průměrná chuť a vůně s velice mírnou pachutí.
PRÉSIDENT - máslo PLAQUETTE jemné3,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Po analytické stránce (tuk po hydrolýze, obsah vody, volné mastné kyseliny, jiný tuk než mléčný, celkový počet mikroorganizmů s ohledem na Escherichia coli a plísně a hmotnost) byly veškeré výrobky bez poskvrnky. O pořadí jednotlivých vzorků rozhodovala tedy senzorika (pozn. hodnotilo 12 zaškolených porotců).

Výsledná známka: 2,15

Intenzivní vůně, chuť podprůměrná s lehkou pachutí margarínu.
MLÉKÁRNA KRASOLESÍ - Originální MÁSLO z Krasolesí3,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Po analytické stránce (tuk po hydrolýze, obsah vody, volné mastné kyseliny, jiný tuk než mléčný, celkový počet mikroorganizmů s ohledem na Escherichia coli a plísně a hmotnost) byly veškeré výrobky bez poskvrnky. O pořadí jednotlivých vzorků rozhodovala tedy senzorika (pozn. hodnotilo 12 zaškolených porotců).

Výsledná známka: 2,25

I přes tužší konzistenci se dobře se roztírá...nicméně celkově se jedná o průměrný vzorek, který postrádá typickou máslovou lahodnost.