Test proteinových tyčinek

4.2.2022

9 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Protein 30 Peanut&Chocolate4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 2,6
Známka od Potravinového Sherlocka (zohledňuje laboratorní výsledky): 1-

Celkové hodnocení: 2

Vítěz testu! - má nejvíce bílkovin (pozn. v přepočtu na 100 g!), druhé nejnižší množství nežádoucích nasycených mastných kyselin, obsahuje nejméně cukru a její aminokyselinové skóre patří k těm lepším. V senzorické části jí byla vytýkána lepivost.
Tesco Plant Chef3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 2,8
Známka od Potravinového Sherlocka (zohledňuje laboratorní výsledky): 2-

Celkové hodnocení: 2-

Pozitiva - absence tropických tuků, kakaové máslo ve složení, nejnižší množství nasycených mastných kyselin, nízký obsah cukrů.
Negativa - třetí nejmenší podíl bílkovin, tužší a drolivá konzistence.
MaxSport Protein Chocolate3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 2,4
Známka od Potravinového Sherlocka (zohledňuje laboratorní výsledky): 3

Celkové hodnocení: 2-

Palec nahoru za druhé nejvyšší aminokyselinové skóre a vyšší množství bílkovin...naopak polepšit by se měla s ohledem na obsah cukrů. Avizovaná čokoládová příchuť nemá s "pravou" čokoládou nic společného, kakaové máslo ve složení byste hledali marně.
Proteinella Hazelnut&Chocolate3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 1,7
Známka od Potravinového Sherlocka (zohledňuje laboratorní výsledky): 3-

Celkové hodnocení: 2-

Nejlépe hodnocený výrobek v senzorické části testu, kdy porota pěla pouze slova chvály! Slibný rozjezd však zbrzdila skutečnost, že obsahuje nejméně bílkovin (pozn. jak samotná tyčka, tak samozřejmě v přepočtu na 100 g). Nicméně plusové bodíky získává za třetí nejvyšší aminokyselinové skóre a absenci tropických tuků ve složení.
Corny Protein Chocolate3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 2,2
Známka od Potravinového Sherlocka (zohledňuje laboratorní výsledky): 3

Celkové hodnocení: 2-

Aminokyselinové skóre této tyčky odpovídá hodnotě mléka a obsahuje spíše méně cukru, v senzorice ji patří druhé místo. Bohužel více než polovinu tuku tvoří nasycené mastné kyseliny a přestože dle názvu se jedná o čokoládovou příchuť, kakaové máslo (pozn. jež dělá čokoládu čokoládou) ve složení nefiguruje.
Nutrend Excelent 25 % Protein Bar3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 2,8
Známka od Potravinového Sherlocka (zohledňuje laboratorní výsledky): 3-

Celkové hodnocení: 3

Slušné aminokyselinové skóre, kakaové máslo ve složení, dobrá konzistence, příjemný vzhled x druhý nejnižší obsah bílkovin, více než 50 % z celkového tuku tvoří nasycené mastné kyseliny, vyšší množství cukru, slabší intenzita vůně.
Billa Proteinová tyčinka s čokoládou v tmavé polevě3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 3,4
Známka od Potravinového Sherlocka (zohledňuje laboratorní výsledky): 2-

Celkové hodnocení: 3

Bílkovin má spíše více a navíc se pyšní nejvyšším aminokyselinovým skóre, které vypovídá o jejich kvalitě. Na druhou stranu v ní najdeme také vyšší množství nežádoucích mastných kyselin, cukrů a jako jediná obsahuje konzervant. Nenadchla ani při degustaci - konzistence je lehce tuhá a chuť málo výrazná.
Tekmar Protein Sport bar in cocoa coating2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 3,6
Známka od Potravinového Sherlocka (zohledňuje laboratorní výsledky): 3-

Celkové hodnocení: 3-

Za laboratoř - nejvyšší množství nasycených mastných kyselin (pozn. tvoří
3/4 z celkového tuku!), vyšší obsah cukrů...na druhou stranu množství bílkovin patří k vyšším a aminokyselinové skóre je jen o něco nižší než u mléka. Poslední příčka ji patří v senzorice. Nejvíce si hodnotící stěžovali na tužší konzistenci a výraznou hořkost.
Amix Exclusive Double Dutch Chocolate2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 odborníků z VŠCHT): 3,5
Známka od Potravinového Sherlocka (zohledňuje laboratorní výsledky): 3-

Celkové hodnocení: 3-

Tyčinka s nejvyšším obsahem bílkovin, ale...nejnižší aminokyselinové skóre (vypovídající o kvalitě bílkovin), nejvyšší množství cukrů a především nesplňuje vyhlášku s ohledem na deklaraci nasycených mastných kyselin (pozn. na obale výrobce uvádí méně, než naměřila laboratoř). Příliš nenadchla ani při ochutnávce - chuť moc hořká, konzistence tuhá a lepivá.