Test kysaného zelí 2024

25.2.2024

12 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Smetanovo kysané zelí ze statku5,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Skladba výsledné známky – 40 % senzorické hodnocení MF DNES (12 porotců), 20 % obsah vitaminu C (v mg/kg kysaného zelí), 20 % obsah mléčných bakterií, 10 % sůl (obsah, rozdíl deklarovaného a reálně naměřeného obsahu) a 10 % přídatné látky.

Známka ze senzoricky: 2,2
Výsledná známka: 1,5

Cena (v přepočtu za 100 g): 9 Kč
Výrobce: David Smetana, Hradec Králové – Svobodné Dvory

Ve 200 g porci zelí obsahuje necelé 4 g soli, téměř celou denní dávku vitaminu C a nejvíce bakterií mléčného kvašení. Ve složení se obejde bez konzervantů, antioxidantů a dalších aditiv. Na první pohled působí sympaticky – bez kazů, jen s „pihami“ kmínu. Při podrobnějším zkoumání však hodnotící narazili na fakt, že některé kousky byly nakrouhané jemně, jiné měly podobu velkých kusů. V ústech křupavé, nicméně bezvýrazné.

Citace: „Zdravé, jen ledabyle nakrouhané.“

Chef Select Kysané zelí4,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Skladba výsledné známky – 40 % senzorické hodnocení MF DNES (12 porotců), 20 % obsah vitaminu C (v mg/kg kysaného zelí), 20 % obsah mléčných bakterií, 10 % sůl (obsah, rozdíl deklarovaného a reálně naměřeného obsahu) a 10 % přídatné látky.

Známka ze senzoricky: 2,1
Výsledná známka: 1,6

Cena (v přepočtu za 100 g): 2,90 Kč
Výrobce: neuveden (prodává Lidl Česká republika)

Z etikety se konkrétního výrobce nedozvíte, stojí tam pouze, že zelí je vyrobeno pro řetězec Lidl „českou potravinou“. Soli má ve srovnání s deklarací o pětinu více, ale i tak se řadí k těm nejméně slaným v rámci testu (2,6 g soli ve 200 g porci). Přestože má ve složení konzervant (sorban draselný), patří podle laboratoře k premiantům – s dostatkem vitaminu C i prospěšných mléčných bakterií. Jemně nakrouhané zelí s nenápadnou ale vyváženou chutí. Hezky křupavé, nicméně se slabší šťavnatostí. Několik porotců zmiňovalo nahořklou pachuť.

Citace: "Jemně nakrouhané zelí s decentní, ale lehce nahořklou chutí."
Jarmark Zelí kysané bílé v nálevu4,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Skladba výsledné známky – 40 % senzorické hodnocení MF DNES (12 porotců), 20 % obsah vitaminu C (v mg/kg kysaného zelí), 20 % obsah mléčných bakterií, 10 % sůl (obsah, rozdíl deklarovaného a reálně naměřeného obsahu) a 10 % přídatné látky.

Známka ze senzoricky: 1,9
Výsledná známka: 1,6

Cena (v přepočtu za 100 g): 2,70 Kč
Výrobce: Jihomoravská zelenina

Ve 200 g porci zelí se nachází 4 g soli, o třetinu méně ve srovnání s deklarací na obalu. Vitaminu C i prospěšných bakterií mléčného kvašení má nadstandardní množství. Výrobce využívá konzervantu v podobě sorbanu draselného…žádná hitparáda, ale vzbuzuje méně emocí než u některých konkurentů použitý disiřičitan draselný. Chutné, šťavnaté, osvěžující, s příjemně nakyslou vůní. Výhrady padaly s ohledem na nerovnoměrné nakrouhání (pozn. spíše drobnější kousky).

Citace: „Takové má být: šťavnaté a chutné.“
Samir Kysané zelí3,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Skladba výsledné známky – 40 % senzorické hodnocení MF DNES (12 porotců), 20 % obsah vitaminu C (v mg/kg kysaného zelí), 20 % obsah mléčných bakterií, 10 % sůl (obsah, rozdíl deklarovaného a reálně naměřeného obsahu) a 10 % přídatné látky.

Známka ze senzoricky: 2,2
Výsledná známka: 1,8

Cena (v přepočtu za 100 g): 2,90 Kč
Výrobce: Samir kysané zelí

Palec nahoru za druhý nejvyšší obsah vitaminu C a slušnou zásobu prospěšných mléčných bakterií. Ale…konzervant ve složení a nepřehlédnutelný rozpor mezi deklarací (1,08 g) a skutečným (1,8 g) množstvím soli ve 100 g zelí. Příjemné na pohled, svěží vůně x měkká až gumová konzistence, chuť bez jiskry.

Citace: "Hezky voní, pěkně vypadá, ale velkou show v ústech neudělá."
Clever Kysané zelí bílé ve sl. nálevu3,3 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Skladba výsledné známky – 40 % senzorické hodnocení MF DNES (12 porotců), 20 % obsah vitaminu C (v mg/kg kysaného zelí), 20 % obsah mléčných bakterií, 10 % sůl (obsah, rozdíl deklarovaného a reálně naměřeného obsahu) a 10 % přídatné látky.

Známka ze senzoricky: 2,5
Výsledná známka: 2,0

Cena (v přepočtu za 100 g): 3,70 Kč
Výrobce: Andaco s.r.o. Hlohovec

Že se jedná o zelí ze Slovenska bylo poznat už dle složení – veškeré vzorky od našich sousedů měly ve složení konzervant v podobě benzoanu sodného. Tato sůl sice tlumí aktivitu mléčných bakterií, přesto jich zde bylo celkem hojně. Nadprůměrně lze hodnotit také obsah vitaminu C. „Hodně kyselé, hodně slané, člověk si musí zvyknout!“ zaznělo od několika porotců. Lepší známku ze senzorické části si neodnáší nejen díky poměrně nevyvážené chuti, nenadchlo totiž ani vzhledově (nepřirozeně nazelenalá barva a značné množství velkých kusů).

Citace: „Moc kyselé, slané a nepravidelné."

Horti Kysané zelí ve slaném nálevu2,7 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Skladba výsledné známky – 40 % senzorické hodnocení MF DNES (12 porotců), 20 % obsah vitaminu C (v mg/kg kysaného zelí), 20 % obsah mléčných bakterií, 10 % sůl (obsah, rozdíl deklarovaného a reálně naměřeného obsahu) a 10 % přídatné látky.

Známka ze senzoricky: 2,6
Výsledná známka: 2,5

Cena (v přepočtu za 100 g): 5,40 Kč
Výrobce: Horti s.r.o.

V porovnání s vítěznými vzorky obsahuje toto zelí o dva až tři řády méně mléčných bakterií. Vitaminu C má dostatek. U soli laboratoř odhalila obrovský nesoulad s deklarací – ve 100 g jí naměřila 2,3 g oproti avizovaným 0,6794 g! „Jde o tiskovou chybu, nedopatřením se místo hodnoty 1,6974, t.j. 1,7, do tisku dostal údaj 0,6794. Na nových obalech je chyba opravená,“ omluvně vysvětlila manažerka kvality společnosti Horti Adela Vašková. Všech 12 hodnotících senzoriky se shodlo, že tohle zelí je až příliš ostře kyselé! Neoslnila ani suchá, gumová a slabě šťavnatá konzistence či nepříliš atraktivní nazelenalá barva.

Citace: "Kyselá chuť přebila vše ostatní."
Andaco Kysané zelí ve sl. nálevu2,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Skladba výsledné známky – 40 % senzorické hodnocení MF DNES (12 porotců), 20 % obsah vitaminu C (v mg/kg kysaného zelí), 20 % obsah mléčných bakterií, 10 % sůl (obsah, rozdíl deklarovaného a reálně naměřeného obsahu) a 10 % přídatné látky.

Známka ze senzoricky: 2,5
Výsledná známka: 2,6

Cena (v přepočtu za 100 g): 2,90 Kč
Výrobce: Andaco s.r.o. Hlohovec

Je překvapivé, že kysané zelí, které Andaco vyrábí pro privátní značku řetězce Billa, si vedlo lépe než to značkové. Soli je sice v tomto vzorku o trošku méně, nicméně méně, a to o dost, je v něm také vitaminu C a živých bakterií. V gramu se mikroorganismy počítají pouze v tisících, kdežto např. u vítěze v milionech! Křupavá a šťavnatá konzistence si vysloužila pochvalu, stejně tak zdařilý vzhled. Bohužel dojem kazila příliš kyselá (štiplavá, natrpklá) chuť s „příchutí brambor“.

Citace: "Echt kyselé zelí, ovšem málo „živé“ a s nemilým ocáskem."
Tesco Kysané zelí bílé ve sl. nálevu2,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Skladba výsledné známky – 40 % senzorické hodnocení MF DNES (12 porotců), 20 % obsah vitaminu C (v mg/kg kysaného zelí), 20 % obsah mléčných bakterií, 10 % sůl (obsah, rozdíl deklarovaného a reálně naměřeného obsahu) a 10 % přídatné látky.

Známka ze senzoricky: 2,6
Výsledná známka: 2,6

Cena (v přepočtu za 100 g): 2,90 Kč
Výrobce: neuveden (prodává Tesco Stores ČR a.s.)

Ve 200 g porci jsou hned 4 g soli, nicméně tuto skutečnost vyvažuje slušný obsah probiotické kultury a obří dávka vitaminu C (pozn. skoro dvojnásobné množství oproti pomerančům či grapefruitům). Společnost Tesco trvá na tom, že do kysaného zelí výrobce žádnou kyselinu askorbovou – neboli vitamin C – nepřidává. Zřejmě má tedy pěstitel mimořádné štěstí na superzdravou odrůdu, příp. podmínky pěstování. V senzorice dopadl tento vzorek nejhůře – výrazně kyselé až štiplavé, slané, silné aroma kmínu…nepomohla ani šťavnatá a křupavá konzistence.

Citace: "Tolik céčka, až je to k neuvěření."
Alnatura Sauer Kraut Bio2,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Skladba výsledné známky – 40 % senzorické hodnocení MF DNES (12 porotců), 20 % obsah vitaminu C (v mg/kg kysaného zelí), 20 % obsah mléčných bakterií, 10 % sůl (obsah, rozdíl deklarovaného a reálně naměřeného obsahu) a 10 % přídatné látky.

Známka ze senzoricky: 2,5
Výsledná známka: 2,6

Cena (v přepočtu za 100 g): 6,30 Kč
Výrobce: Alnatura GmbH

Bez aditiv, konzervantů…pouze bílé zelí v bio kvalitě a mořská sůl. Vitaminu C má průměrné množství, život v podobě mléčných bakterií v tomto vzorku jaksi vymizel. Není se čemu divit - dle vyjádření firmy Alnatura je hotové kysané zelí nejprve tepelně upraveno právě proto, aby bakterie mléčného kvašení zahynuly a zelenina dále nefermentovala a neroztrhla obal. O něco tmavší lehce nahnědlé zelí není žádný hit, ale ani propadák. Body získalo za šťavnatost a křupavost a naopak palec dolů za slabou kyselost a lehce ovocnou atypicky nasládlou chuť.

Citace: "Zelí nezvyklé chuti a bez života."
Albertova Tržnice Kysané zelí bílé1,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Skladba výsledné známky – 40 % senzorické hodnocení MF DNES (12 porotců), 20 % obsah vitaminu C (v mg/kg kysaného zelí), 20 % obsah mléčných bakterií, 10 % sůl (obsah, rozdíl deklarovaného a reálně naměřeného obsahu) a 10 % přídatné látky.

Známka ze senzoricky: 1,9
Výsledná známka: 2,8

Cena (v přepočtu za 100 g): 3,50 Kč
Výrobce: ZP Otice

Na polévku či omáčku vzhledem ke zdařilé chuti dobrá volba. Nicméně v syrové podobě se kýžených benefitů nedočkáte. Množství vitaminu C se dá ještě považovat za přiměřené, ale disiřičitam v něm zabil to živé a zdravé. Navíc obsahuje dost soli, nejvíce v rámci testu (4,8 g ve 200 g porci). V senzorické části se mu vedlo náramně – hezká barva, rovnoměrné kousky, dobré ochucení kmínem, šťavnatá a křupavá konzistence. Výhrady měla porota pouze k atypické vůni a vyšší slanosti.

Citace: "Ideální kysané zelí do guláše."
Tuřanské kysané zelí ve sl. nálevu1,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Skladba výsledné známky – 40 % senzorické hodnocení MF DNES (12 porotců), 20 % obsah vitaminu C (v mg/kg kysaného zelí), 20 % obsah mléčných bakterií, 10 % sůl (obsah, rozdíl deklarovaného a reálně naměřeného obsahu) a 10 % přídatné látky.

Známka ze senzoricky: 2,1
Výsledná známka: 2,9

Cena (v přepočtu za 100 g): 4,60 Kč
Výrobce: Agro-Brno Tuřany

Po nutriční stránce není toto zelí žádná výhra. Konzervace disiřičitanem se postarala o téměř nulové množství živých mléčných bakterií a překvapivě málo má také vitaminu C. V teplé kuchyni však poslouží. V senzorické části padaly rozporuplné názory. Části hodnotícím přišlo zelí mdlé, bez energie a s příliš drobnými kousky. Naopak jiní ocenili jemnější vůní s lehkým aroma kmínů, rovnoměrné nakrouhání, slabší intenzitu kyselé chuti a příjemně křupavou konzistenci.

Citace: "Jemné, leč vhodné jen na vaření."
Forejt Křimice Kysané zelí bílé1,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 8 (nejhorší)

Skladba výsledné známky – 40 % senzorické hodnocení MF DNES (12 porotců), 20 % obsah vitaminu C (v mg/kg kysaného zelí), 20 % obsah mléčných bakterií, 10 % sůl (obsah, rozdíl deklarovaného a reálně naměřeného obsahu) a 10 % přídatné látky.

Známka ze senzoricky: 2,0
Výsledná známka: 2,9

Cena (v přepočtu za 100 g): 3,50 kč
Výrobce: Broněk Forejt

Přípravu zelí popisuje výrobce jako „čistě přírodní“, nicméně obsahuje konzervanty, díky čemuž je zelí skoro bez života, resp. bez zdraví prospěšných mléčných bakterií. „Jakmile přijde zelí do kontaktu se vzduchem, rychle se kazí. A protože má vydržet nějakou dobu, je třeba mu pomoci konzervantem. Navíc uzavřené sáčky by se stále nafukovaly, až by došlo k prasknutí,“ vysvětluje to na webu sám výrobce. Palec dolů za nejnižší množství vitaminu C v rámci testu. Přestože na pohled působí trošku unaveně a je dost měkké na skusu, ve finále patří k nejlepším – vytříbené, vyvážené, šťavnaté.

Citace: "Povedené zelí, jemuž k dokonalosti chybělo víc mléčných bakterií."