Test sýrových pomazánek s česnekem

22.11.2019

9 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Gastro Pomazánka sýrová pikantní2,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 4
Známka Potravinového Sherlocka: 3-
Známka za senzoriku: 3,9

Chuťově bezkonkurenčně nejhorší - řídká, se silně nasládlou chutí, kyselá vůně, obsahuje tuhé kousky a je nedostatečně okořeněná. Laboratoř: nízký podíl eidamu, druhý nejvyšší celkový obsah vody a bohužel také druhý nejnižší obsah sušiny.
Karlova Koruna Pomazánka sýrová s česnekem2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 3-
Známka Potravinového Sherlocka: 4
Známka za senzoriku: 3,1

Výrobce deklaruje jeden konzervant, laboratoř odhalila dva. Obsahuje nejvíce soli a naopak nejméně bílkovin. Sušiny má také nejvyšší podíl, bohužel však většinu tvoří tuk. Dle hodnotících senzoriky horší průměr. Nejčastěji řešili příliš řídkou konzistenci.
Váhala Česneková pomazánka sýrová3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 3
Známka Potravinového Sherlocka: 3
Známka za senzoriku: 3,6

V senzorické části druhý nejhorší vzorek - světlá barva, vodnatá konzistence, štiplavá vůně, nevábný vzhled (nevypadá čerstvě), rozmixovaný pevný podíl. Proto překvapí nejvyšší cena v přepočtu na 100 g. Za zmínku stojí, že přestože jsou na obalu uvedeny dva konzervanty, analýza zjistila pouze kyselinu sorbovou.
Gurmán klub Pikantní sýrová pomazánka3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 3
Známka Potravinového Sherlocka: 3
Známka za senzoriku: 3,1

Pozitiva: nejvyšší obsah bílkovin, příznivá cena. Bohužel je v ní i poměrně dost vody a hlavní zjištěný nedostatek: laboratoř odhalila přítomnost hned dvou konzervantů, přestože výrobce na obalu přiznává pouze jeden.
Apeti Sýrová pomazánka s česnekem3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 2-
Známka Potravinového Sherlocka: 3
Známka za senzoriku: 2,1

Tato pomazánka vyhrála senzorickou část! - chuťově vyvážená, čerstvý vzhled, libá vůně. Nejnižší podíl eidamu (pozn. avšak výrobce jej ani nedeklaruje), nejvyšší množství vody x obsahuje nejméně soli.
Varmuža Sýrová pomazánka pikantní s česnekem3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 2-
Známka Potravinového Sherlocka: 2-
Známka za senzoriku: 2,5

Nejnižší suma konzervantů, bílkovin má spíše více, soli i vody obsahuje méně. V senzorice druhý nejchutnější vzorek - pěkná barva, dobrá konzistence, čerstvý vzhled, optimální kořeněnost/kyselost/slanost. Celkové hodnocení sráží skutečnost, že k lepší chuti si výrobce (jako jediný) pomáhá glutamanem sodným.
Česká chuť Pikantní sýrová pomazánka4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 2
Známka Potravinového Sherlocka: 1-
Známka za senzoriku: 3,0

Laboratoř ji hodnotí velmi pozitivně, jedinou drobnou výtku má k obsahu barviva v podobě paprikového extraktu. Na lepší výsledek pomazánka nedosáhla vzhledem k senzorice: tučnější, hustá konzistence, není v ní cítit česnek.
K-Classic Pikantní sýrová pomazánka s česnekem4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 2
Známka Potravinového Sherlocka: 1-
Známka za senzoriku: 3,1

Jediný vzorek, který se pyšní logem "Vyrobeno podle české cechovní normy". Po analytické stránce OK. V senzorice nijak neoslnila - velké tužší kousky sýru, absence česneku, zvláštní octová "vůně".
Chef Select Pomazánka pikantní sýrová s česnekem4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledné hodnocení: 1-
Známka Potravinového Sherlocka: 1
Známka za senzoriku: 2,6

Vítěz testu! Vystačil si pouze s jedním konzervantem a jeho celková suma patří k jedněm z nejnižších. Soli má spíše méně, sušiny naopak více. Přepočet podílu eidamu je dobrý, cena příznivá! Laická porota senzorické části vytýkala přílišnou tučnost a uvítala by méně cibule a česneku.