Test kuřecích párků

3.3.2023

9 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Vodňanské kuře Klausovky3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 2,7
Známka od Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění z laboratoře): 2

Výsledná známka: 2-
Cena (v přepočtu za 1 kg): 108,60 Kč

Pozn.: Zkratka SOM = strojně oddělené maso!

SOM mají tyto párky nadprůměrné množství, řadí se k nejméně tučným a obsah čistých svalových bílkovin je druhý nejvyšší. Soli a škrobu v nich naleznete spíše méně. Výrobce na obalu informuje o nejedlém střívku...zbytečně pak upozorňuje, že jsou bezlepkové, neboť to platí pro všechny srovnatelné výrobky. V chuti i vůni jsou průměrné, přiměřeně tučné a slané. Porotcům senzorické části neunikla tmavší barva a menší šťavnatost.
Vodňanské kuře Kuřecí párky Striptýzky3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 3,3
Známka od Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění z laboratoře): 2

Výsledná známka: 2-
Cena (v přepočtu za 1 kg): 117,40 Kč

Pozn.: Zkratka SOM = strojně oddělené maso!

Už název "Striptýzky" naznačuje, že párky musíte před ohřátím svléknout. Informace "bez lepku" na etiketě je zbytečná, platí pro všechny srovnatelné výrobky. Obsah SOM i čistých svalových bílkovin mají nejvyšší, tzn. jsou vyrobeny z vyššího množství libového masa. Při ochutnávce padaly výtky ohledně tmavší barvy, slabší a méně příjemné chuti a nejnižší šťavnatosti.
My Price Kuřecí párky3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 2,8
Známka od Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění z laboratoře): 2

Výsledná známka: 2-
Cena (v přepočtu za 1 kg): 99,60 Kč

Pozn.: Zkratka SOM = strojně oddělené maso!

Pozitiva - druhé nejvyšší množství SOM, spíš vyšší obsah svalových bílkovin, spíše méně soli i škrobu, pěkná barva, dobré na skus, lahodná uzená vůně i chuť.
Negativa - nižší intenzita chuti, slabší šťavnatost.
Opět se jedná o párky s nejedlým střívkem, to je třeba před ohřátím sundat.
DZ Klatovy Kuřecí klatovské párky3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 2,8
Známka od Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění z laboratoře): 3-

Výsledná známka: 3
Cena (v přepočtu za 1 kg): 62,40 Kč

Pozn.: Zkratka SOM = strojně oddělené maso!

Palec nahoru - tyto párky jako jediné vyjma separátu obsahují také kuřecí maso, dle etikety 56 %. Velmi příznivá je také cena. Na druhou stranu mají 2x více tuku než zní deklarace a svalových bílkovin spíše méně. Na obale je uvedeno, že párky jsou bez lepku...ostatně jako všechny srovnatelné výrobky. Podle hodnotících senzoriky jsou sice příjemně tučné a slané, střívko mají hezky křupavé na skus, ale zároveň je jejich konzistence příliš měkká.
Clever Jemné kuřecí párky2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 3,5
Známka od Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění z laboratoře): 4

Výsledná známka: 3-
Cena (v přepočtu za 1 kg): 79,90 Kč

Pozn.: Zkratka SOM = strojně oddělené maso!

Nejtučnější vzorek. Laboratoří naměřená hodnota je 2x vyšší oproti informaci na obalu. Z něj se také dozvíte o nejedlém střívku a výrobce se nezapomněl pochlubit, že jsou bez lepku...ne všichni tu potřebu mají, když jej neobsahuje žádný ze srovnatelných výrobků. Množství SOM je nadprůměrné, ovšem čistých svalových bílkovin mají tyto párky spíše méně. V senzorické části si porotci stěžovali na světlejší barvu, měkkou konzistenci a slabou šťavnatost.
DZ Klatovy Kuřecí lahůdkové párky2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 2,8
Známka od Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění z laboratoře): 4-

Výsledná známka: 3-
Cena (v přepočtu za 1 kg): 97,50 Kč

Pozn.: Zkratka SOM = strojně oddělené maso!

Jedlé střívko tyto párky nezachrání. S ohledem na deklaraci ohledně hmotnosti se nevejdou ani do povolené odchylky (avizováno 850 g x skutečnost 810 g). Navíc nesouhlasí ani údaj o obsahu tuku. Patří ke slanějším výrobků a čistých svalových bílkovin mají spíše méně. V senzorické části si nevedly špatně, jediná výhrada se týkala měkčí konzistence.
Chutný a výhodný Lidový párek drůbeží2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 3,8
Známka od Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění z laboratoře): 3

Výsledná známka: 3-
Cena (v přepočtu za 1 kg): 117,40 Kč

Pozn.: Zkratka SOM = strojně oddělené maso!

Lehce nadprůměrné výsledky z laboratoře kazí senzorika (resp. dělená posl. příčka) - tmavší barva, slanější a nejméně příjemná chuť, nejtučnější, nejměkčí. Jedná se o párky s nejedlým střívkem. Informace "bez lepku" může u spotřebitelů vyvolat dojem, že se jedná o výjimku. Pravda je taková, že bezlepkové jsou i ostatní srovnatelné výrobky.
Kostelecké uzeniny Drůbeží párky od řezníků z Kostelce2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 2,6
Známka od Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění z laboratoře): 4-

Výsledná známka: 3-
Cena (v přepočtu za 1 kg): 89,90 Kč

Pozn.: Zkratka SOM = strojně oddělené maso!

Párky mají méně sacharidů, než uvádí výrobce na obalu, což vypovídá o nižším obsahu škrobu. To není na škodu! Nicméně podíl SOM se řadí k lehce podprůměrným, libového masa je v nich spíše méně a soli více. Na etiketě se dočtete o nejedlém střívku a výrobce podsouvá také nadbytečnou informaci "bez lepku". Výslednou známku drží nad vodou nejlepší hodnocení z degustace.
Řezníkův talíř Drůbeží párky1,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzoriky (12 zaškolených odborníků z VŠCHT v Praze): 3,8
Známka od Potravinového Sherlocka (opírá se o zjištění z laboratoře): 5

Výsledná známka: 4-
Cena (v přepočtu za 1 kg): 73 Kč

Pozn.: Zkratka SOM = strojně oddělené maso!

Jaj, tak tyto párky se příliš nepovedly. Je v nich 17x více sacharidů oproti deklaraci na obalu. Bílkovin zas o dost méně než slibuje výrobce. Mají nejnižší podíl libového masa a překvapivě vysokou hodnotu kyseliny glutamové, která se vyskytuje ve výrobcích s přidaným glutamátem...ten však ve složení nefiguruje. Reputaci si nenapravily ani při ochutnávce - nejméně příjemný vzhled, blátivá konzistence, nedobrá chuť.