Test grilovacích klobásek

9.7.2021

11 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Řeznictví Globus Pražská klobása Globus4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 1-
Hodnocení Potravinového Sherlocka (alias zjištění laboratoře): 1
Hodnocení senzoriky (12 laických porotců): 2

Vítěz testu! Současně si tato klobása vysloužila také dělené prvenství v senzorice a cena za 1 kg vychází zdaleka nejlevněji. Obejde se bez barviv i zahušťovadel a obsahuje nejméně soli. Výrobce deklaruje 86 % masa, rozbor prokázal dokonce 91,8 %.
K-Classic Let´s BBQ Klobásy se sladkou paprikou4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 2
Hodnocení Potravinového Sherlocka (alias zjištění laboratoře): 1
Hodnocení senzoriky (12 laických porotců): 3

O něco nižší hmotnost lze vzhledem k povolené odchylce tolerovat. Masa má dostatek, je tučnější a méně slaná. Ve složení nenajdeme barviva ani zahušťovadla. V chuti naneštěstí příliš výrazně dominuje paprika.
Grill&Fun Klobása Mexiko4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 2
Hodnocení Potravinového Sherlocka (alias zjištění laboratoře): 1
Hodnocení senzoriky (12 laických porotců): 3

Analyticky velmi zdařilý kousek - masa o 5 % více než slibuje výrobce na obalu, složení bez barviv a zahušťovadel. V senzorice si vysloužila označení "netypická" - vůně, chuť. Navíc nezaujala ani vzhledově. Porotcům přišla moc pálivá a kritika se snesla také na obsah v podobě kusů kukuřic.
Na gril Pikantní klobásky4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 2
Hodnocení Potravinového Sherlocka (alias zjištění laboratoře): 1
Hodnocení senzoriky (12 laických porotců): 3

Analyticky v pořádku - bez barviv, bez zahušťovadel, méně slaná, dostatečně masitá...V senzorice už to tak slavné nebylo - příliš papriková, velké kusy špeku, tuhé střívko, výrazně červená barva.
Grill menu Klobása klasik4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 2
Hodnocení Potravinového Sherlocka (alias zjištění laboratoře): 1
Hodnocení senzoriky (12 laických porotců): 2-

Obsahuje nejvíce masa (99,3 % - dokonce více než uvádí výrobce na obalu) a ve složení nenajdeme barviva ani zahušťovadla. Pozitivně lze nahlížet také na skutečnost, že patří mezi ty méně slané. Na druhou stranu se jedná o nejdražší z testovaných vzorků a v senzorice hodnotící strhávali body za průměrný vzhled a nedostatek tučnosti, resp. špekových kostek.
Albert Od řezníka na gril Retro dědova papriková klobása4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 2
Hodnocení Potravinového Sherlocka (alias zjištění laboratoře): 1-
Hodnocení senzoriky (12 laických porotců): 2-

Jediný vzorek v němž nejsou přítomny přidané fosfáty. Je nejméně tučná a bohužel nejvíce slaná. K lepší barvě si výrobce dopomáhá paprikovým extraktem. Přílišná tmavost ostatně figurovala mj. mezi negativními postřehy v senzorické části.
Láďa Grileman Gril klobása od mistra4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 2
Hodnocení Potravinového Sherlocka (alias zjištění laboratoře): 2
Hodnocení senzoriky (12 laických porotců): 2

Masa má dostatek (opět předběhla deklaraci), nicméně se neobejde bez zahuštění škrobem a řadí se ke slanějším a tučnějším kouskům. Po senzorické stránce zabodovala (pozn. dělené první místo). Jediná výtka se týkala tužšího střívka.
Krahulecká klobása Originál3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 3
Hodnocení Potravinového Sherlocka (alias zjištění laboratoře): 2-
Hodnocení senzoriky (12 laických porotců): 3

Laboratoř zjistila nižší obsah masa (pozn. vepřové + hovězí) oproti informaci uvedené na etiketě, nicméně s přihlédnutím k povolené odchylce je vše v pořádku. Tuku má spíše více, soli spíše méně. Obejde se bez barviv, nikoliv bez zahušťovadla (škrob). Po senzorické stránce průměrný kousek.
Sanpareil Klobásy Mexiko na gril2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 3-
Hodnocení Potravinového Sherlocka (alias zjištění laboratoře): 2-
Hodnocení senzoriky (12 laických porotců): 4

Přestože obsahuje více než 90 % masa, výrobce si pomáhá zahušťovadlem (bramborový škrob). Obsah tuku je průměrný, soli má spíše více. Pozitivum: složení bez barviv. V senzorice patří mezi dva nejhůře hodnocené vzorky - nevyhovující oranžová barva, málo špekových kostek, nepovedený vzhled, atypická chuť i vůně...navíc porotcům přišla málo masová.
Čertovská grilovací klobása2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 3-
Hodnocení Potravinového Sherlocka (alias zjištění laboratoře): 3-
Hodnocení senzoriky (12 laických porotců): 3-

Negativa - neslanější, mimo barviv a zahušťovadel obsahuje (jako jediná!) vepřové kůže. Přestože laboratoř naměřila o 20 % vyšší obsah masa (pozn. bráno s ohledem na deklaraci), je otázkou, jak dalece tuto hodnotu ovlivňuje vepřová bílkovina a srdce, jež nalezneme ve složení. Při ochutnávce porotci negativně vnímali slanost, silné kouřové aroma a tmavou barvu...nijak nezaujala ani vzhledově a přisuzována jí byla také netypická vůně.
Múúú Písek Písecká klobása2,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka: 4
Hodnocení Potravinového Sherlocka (alias zjištění laboratoře): 3-
Hodnocení senzoriky (12 laických porotců): 4

Negativa: nižší podíl masa oproti deklaraci na obalu (přestože se vejde do povolené odchylky), nejtučnější, nejhorší hodnocení (známka shodná s produktem Sanpareil) senzoriky (tučnost, divná chuť i vůně, průměrný vzhled a obsah masa). Pozitivum: spadá mezi ty méně slané...