Test drůbežích bujónů

21.1.2022

8 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Mammita Chicken bouillon2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzorického hodnocení odbornou porotou: 2,2
Známka od Potravinového Sherlocka dle laboratorních zjištění: 4-

Výsledná známka: 3-

Nejlepší hodnocení senzoriky...nicméně také jedena ze dvou nejnižších hodnot aminokyselinového skóre (11). Lepší chuti dopomáhají zvýrazňovače, včetně glutamanu sodného, ve složení "nechybí" ani palmový tuk.
Kucharek Slepičí bujón2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzorického hodnocení odbornou porotou: 2,5
Známka od Potravinového Sherlocka dle laboratorních zjištění: 4-

Výsledná známka: 3-

Nejnižší aminokyselinové skóre (9) v kombinaci se zbylým složením ukazuje, že si domů přinesete kostku ze soli, palmového tuku a glutamátu (pozn. podíl kyseliny glutamové má nejvyšší). Výživové hledisko je u tohoto bujónu nulové. V senzorice, vyjma slabší intenzity vůně, porotci závady neshledali.
Vitana Slepičí bujón2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzorického hodnocení odbornou porotou: 2,7
Známka od Potravinového Sherlocka dle laboratorních zjištění: 4-

Výsledná známka: 3-

Senzorika v pořádku...až na trošku nižší intenzitu vůně. Vyjma zvýrazňovačů chuti (pozn. včetně glutamátu) a palmového oleje ve složení nepotěší ani laboratorní zjištění. Výrobce šidí na gramáži. Naměřená hodnota se nesplňuje ani maximální tolerovanou zápornou odchylku!
Kania Slepičí bujón3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzorického hodnocení odbornou porotou: 2,6
Známka od Potravinového Sherlocka dle laboratorních zjištění: 3-

Výsledná známka: 3

Aminokyselinové skóre prozrazuje, že výrobci šlo spíše o chuť než o kvalitu. To ostatně dokazuje i jediná výhrada z degustace týkající se mírně zakaleného vzhledu. Ve složení na třetím místě (pozn. za solí a cukrem) nalezneme palmový tuk. Jedná se o nejslanější a zároveň nejlevnější bujón v testu.
Nature´s Promise Bio Kuřecí bujón3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzorického hodnocení odbornou porotou: 3,1
Známka od Potravinového Sherlocka dle laboratorních zjištění: 3

Výsledná známka: 3

Jednoslovné shrnutí: průměr. Za laboratoř - průměrná hodnota aminokyselinového skóre, která i tak vypovídá o tom, že se o "poctivý" vývar rozhodně nejedná; malé bezvýznamné plus za relativně nižší slanost. Senzorika - průměrně hodnocená chuť, vůně i vzhled; kritika viditelně vločkující usazeniny.
Knorr Organic Chicken Stock pot3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzorického hodnocení odbornou porotou: 2,8
Známka od Potravinového Sherlocka dle laboratorních zjištění: 2-

Výsledná známka: 2-

U tohoto bujónu ve vaničce (pozn. oproti nejčastější variaci ve formě kostky) stojí za zmínku, že neobsahuje palmový tuk a je nejméně slaný. Aminokyselinovým skóre však spadá do průměru. Při ochutnávce padaly výtky ohledně méně příjemné celkové chuti a nešlo přehlédnout atypickou tmavší barvu.
Alnatura Hühner Bouillon4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzorického hodnocení odbornou porotou: 3,3
Známka od Potravinového Sherlocka dle laboratorních zjištění: 1

Výsledná známka: 2

Nejlepší aminokyselinové skóre (97!) značí, že se kvalitou blíží opravdovému drůbežímu vývaru. Navíc má i jeden z nižších podílu soli. Na lepší výslednou známku nedosáhl díky nejhoršímu hodnocení senzoriky - podprůměrná chuť, nižší slanost, slabá masovost.
Maggi Slepičí bujón tekutý4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Známka ze senzorického hodnocení odbornou porotou: 2,6
Známka od Potravinového Sherlocka dle laboratorních zjištění: 1

Výsledná známka: 1-

Vítěz testu! Jeden ze dvou nejmasovějších vzorků (aminokyselinové skóre 93!). Nejvíce se přibližuje skutečnému drůbežímu vývaru. Jediná tekutá verze v rámci testovaných výrobků. Palec nahoru - obejde se bez zvýrazňovačů chuti i palmového tuku a druhou příčku obsadil s ohledem na množství soli v sušině. V senzorice byla negativně vnímána pouze "nejsvětlejší barva".