Test dršťkových polévek

9.11.2018

9 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Náhlík a Náhlík Dršťková polévka2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Senzorické hodnocení: 3,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 4
Celková známka: 3-

Bohužel z analýzy vyšlo najevo, že obsahuje více vepřových žaludků než drštěk...ve složení jsou také vepřové kůže. Barva se neobejde bez glutamátu a karamelu. Spotřebitelé ji hodnotili jako nevýraznou - v chuti i vůni.
Frozitta Dršťková polévka hluboce mražená2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Senzorické hodnocení: 4,3
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3
Celková známka: 3-

Sice jsou v ní pouze dršťky, ale v nejmenším množství ze všech testovaných vzorků. S obsahem bílkovin a sušiny se také řadí mezi poslední. V senzorice skončila beznadějně poslední - umělá chuť, hodně ostrá a cítit paprikou, drštěk málo a jsou tvrdé, vůně po tekutém polévkovém koření.
MU Písek Písecká dršťková polévka2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Senzorické hodnocení: 3,4
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 4
Celková známka: 3-

Na obalu není uveden přídavek jakékoliv formy kyseliny glutamové, ale dle výsledků laboratoře obsahuje rozhodně větší množství než by bylo přirozené. Chybí tam také informace o obsahu drštěk, která je u dršťkových polévek povinná. Není uveden konkrétní druh použitého rostlinného oleje a vlákniny. Testujícím utkvěla v mysli hlavně slaná chuť a příliš mnoho majoránky.
Vltavotýnské lahůdky Dršťková polévka2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Senzorické hodnocení: 3,6
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3
Celková známka: 3-

Pro hodnotící byla řídká, slanější, nejméně kořeněná a obsahovala málo drštěk. Plusem je, že skutečně obsahuje pouze dršťky, i když v průměrném množství. Laboratoř také naměřila nejvíce soli.
Brick Dršťková polévka pikant3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Senzorické hodnocení: 2,6
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3-
Celková známka: 3

Pro hodnotitele řidší, méně drštěk, pikantní, optimálně slaná a tučná. Hned po vodě měla na etiketě uvedenou vepřovou kůži. Chuť vylepšuje glutamát a další éčko. K dobarvení posloužily karamel a riboflavin.
Profi Klasika Dršťková polévka3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Senzorické hodnocení: 3,8
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 1
Celková známka: 2-

Paradoxně vychází nejlépe v laboratorní analýze - žádné zvýrazňovače ani barviva, zahušťuje ji jen rostlinná vláknina (není uvedena konkrétně). Má nejvyšší obsah pevného podílu a obsahuje skutečně jen dršťky. Testující senzorické části ji nicméně shledávají nedobrou a nejvíce kořeněnou, kritizují ostrou a cizí chuť.
Hamé Dršťková polévka3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Senzorické hodnocení: 1,6
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3-
Celková známka: 2-

Dle spotřebitelů nejchutnější! Výborná konzistence, dostatečný obsah drštěk (větší kousky), vyváženě slaná, kořeněná a tučná. Rozbor odhalil, že má nejvyšší obsah kyseliny glutamové a navíc další dvě přídatné látky pro lepší vůni a chuť. Je zahuštěna škrobem a dobarvována riboflavinem.
Váhala Dršťková polévka3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Senzorické hodnocení: 3,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2-
Celková známka: 2-

Hustá konzistence, velké množství drštěk - bohužel se zdály příliš velké a tuhé. Ostřejší, slanější a netypická chuť. Pozitiva: laboratoř naměřila druhý nejvyšší podíl pevné složky, je nejméně tučná a přestože výrobce uvádí použití kyseliny glutamové, naměřená hodnota značí, že se jedná pouze o přirozené nikoliv přidané množství. Negativa: nejnižší obsah bílkovin, zahušťovadlo xanthan. Mimo drštěk obsahuje také vepřové žaludky.
Sláma Dršťková polévka pikant4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Senzorické hodnocení: 2,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2
Celková známka: 2

Celkový vítěz testu! Dle senzoricky druhý nejlepší vzorek - nejměkčí dršťky, skvělá konzistence, charakteristická barva. Chuť na tento druh polévky nevýrazná, nicméně přiměřeně kořeněná, slaná i tučná. Laboratoř odhalila nejvyšší obsah bílkovin a sušiny, ale také že je dobarvena karamelem, na zahuštění využívá xanthan a chuť je zvýrazněna L-glutamanem sodným. Krom drštěk obsahuje také vepřové žaludky, maso a kůže.