Test čerstvých sýrů "balkánského typu"

11.11.2021

5 potravin

Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
BALSÝR Žirovnický sýr Balkánského typu - přírodní čerstvý měkký, plnotučný, bílý sýr vakuově balený 4,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka představuje aritmetický průměr z hodnocení senzoriky (vzhled, textura, vůně, chuť/pachuť, celkový dojem) a laboratoře (výživové parametry, hmotnost, obsah tuku v sušině, mikrobiologické hodnocení).

Výsledná známka: 1,45
Hodnocení senzoriky: 1,9
Hodnocení laboratoře: 1

Logo: Klasa

Tento sýr obstál v laboratoři bez poskvrnky a nejlépe si vedl také při ochutnávce: výborná chuť - vyvážená, čistá; skvělá konzistence.
Balkánský sýr - přírodní, nezrající, měkký, plnotučný (Mlékárna Polná, spol. s.r.o.)3,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka představuje aritmetický průměr z hodnocení senzoriky (vzhled, textura, vůně, chuť/pachuť, celkový dojem) a laboratoře (výživové parametry, hmotnost, obsah tuku v sušině, mikrobiologické hodnocení).

Výsledná známka: 2,1
Hodnocení senzoriky: 2,2
Hodnocení laboratoře: 2
(pozn. zjištěný obsah nasycených mastných kyselin nesouhlasí s deklarací)

Logo: Klasa

Kvalitní textura, harmonická chuť, odpovídající slanost.
Čerstvý sýr balkánského typu (Karsit Agro, a.s.)3,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka představuje aritmetický průměr z hodnocení senzoriky (vzhled, textura, vůně, chuť/pachuť, celkový dojem) a laboratoře (výživové parametry, hmotnost, obsah tuku v sušině, mikrobiologické hodnocení).

Výsledná známka: 2,15
Hodnocení senzoriky: 2,3
Hodnocení laboratoře: 2
(pozn. porušení legislativních parametrů v hodnotě koliformních bakterií)

Logo: Regionální potravina

I přes nižší obsah soli chuťově příjemný vzorek, dojem kazí konzistence - tužší, gumovitá, žvýkavá.
BALSÝR Žirovnický sýr Balkánského typu - bílý sýr v solném nálevu (Mlékárna Žirovnice, spol. s.r.o.)3,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka představuje aritmetický průměr z hodnocení senzoriky (vzhled, textura, vůně, chuť/pachuť, celkový dojem) a laboratoře (výživové parametry, hmotnost, obsah tuku v sušině, mikrobiologické hodnocení).

Výsledná známka: 2,2
Hodnocení senzoriky: 2,4
Hodnocení laboratoře: 2
(pozn. zjištěná hmotnost nesouhlasí s deklarací)

Logo: Klasa

Vyšší obsah soli ovlivňuje celkovou chuť - slanost ostatní vjemy potlačuje. Konzistenci lze označit za mazlavou, uvolňující se syrovátka.
Balkánský sýr ve slaném nálevu Přímo z farmy (NĚMCOVA SELSKÁ MLÉKÁRNA RADONICE, spol. s.r.o.2,6 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výsledná známka představuje aritmetický průměr z hodnocení senzoriky (vzhled, textura, vůně, chuť/pachuť, celkový dojem) a laboratoře (výživové parametry, hmotnost, obsah tuku v sušině, mikrobiologické hodnocení).

Výsledná známka: 3,45
Hodnocení senzoriky: 3,9
Hodnocení laboratoře: 3
(pozn. obsah tuku v sušině a soli v nesouladu s deklarací)

Logo: Klasa

Snížená známka z laboratoře i nejhorší hodnocení při ochutnávce - nepovedená konzistence (vysoká sušina, drobivá struktura), příliš slaný, citelné pachutě.