Test šunkových salámů

15.3.2019

13 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Pikok Pure Šunkový salám5,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkové hodnocení vychází z průměru mezi známkou senzoriky a Potravinového Sherlocka.

Celkové hodnocení: 1
Známka senzoriky: 1,6
Známka Potravinového Sherlocka: 1-

Vítěz testu! Jeden ze dvou výrobků bez přidaných fosfátů a stabilizátorů. Nejlepší v senzorickém hodnocení - výborná chuť, masitý, pěkný vzhled i barva, harmonická chuť a vůně. Menší mínus si vysloužil nižším obsahem masa, než deklaruje na etiketě. Vejde se však do povolené odchylky. Jako jeden z mála dodržuje i tradiční recepturu - obsahuje vepřové a hovězí maso.
Le&Co Šunkový salám dle ČSN z roku 19774,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkové hodnocení vychází z průměru mezi známkou senzoriky a Potravinového Sherlocka.

Celkové hodnocení: 1-
Známka senzoriky: 1,9
Známka Potravinového Sherlocka: 1-

Bez přidaných fosfátů a stabilizátorů. Deklaruje recepturu dle Československé státní normy z roku 1977. Obsah masa v laboratoři vyšel nižší než uvádí výrobce, ale bezpečně se vejde do tolerance. Hodnotitelé ocenily dobrou chuť, dostatek masa, po němž i příjemně voní, a pěknou barvu a vzhled.
Šunkový salám, vyrobeno pro Globus4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkové hodnocení vychází z průměru mezi známkou senzoriky a Potravinového Sherlocka.

Celkové hodnocení: 1-
Známka senzoriky: 2,6
Známka Potravinového Sherlocka: 1

Analyticky nejlépe hodnocený vzorek, přestože obsahuje stabilizátory. Má nejvíce masa a bílkovin, málo vody i soli. Sráží ho senzorika - atypická vůně a chuť, tužší konzistence a nevábný vzhled.
Řezníkův talíř Salám šunkový4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkové hodnocení vychází z průměru mezi známkou senzoriky a Potravinového Sherlocka.

Celkové hodnocení: 1-
Známka senzoriky: 1,8
Známka Potravinového Sherlocka: 1-

Druhé místo mu patří po právu. Chuťově vyvážený s dostatkem masa, dobrý vzhled i barva, optimální vůně. Ze hlediska senzoriky vadily tučné části a přítomnost šlach. Podle analýzy obsahuje druhý nejvyšší podíl masa a bílkovin a jako druhý nejlepší skončil dle množství použité soli.
Clever Šunkový salám4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkové hodnocení vychází z průměru mezi známkou senzoriky a Potravinového Sherlocka.

Celkové hodnocení: 2
Známka senzoriky: 2,6
Známka Potravinového Sherlocka: 2

Obsahuje pouze vepřové maso a řadí se k těm lepším. Údaj z etikety ohledně množství soli nesouhlasí. V laboratoři byla zjištěna hodnota 2,58 %, výrobce avizuje pouhá 2 %. Má optimální konzistenci, vůni i chuť. Příliš nezabodovala tmavší barva a hodnotícím senzoriky přišel tučnější.
Tesco Šunkový salám4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkové hodnocení vychází z průměru mezi známkou senzoriky a Potravinového Sherlocka.

Celkové hodnocení: 2
Známka senzoriky: 2,1
Známka Potravinového Sherlocka: 2-

Patří ke kvalitnějším salámům, ve složení pouze vepřové maso. pozitivum: vyšší obsah bílkovin. Negativum: výrobce na etiketě uvádí obsah soli 1,8 %, přičemž analýza prokázala 2,42 % (třetí nejvyšší množství)! Hodnotícím připadal připadal sympaticky kořeněný, ocenili dobrou barvu, vzhled i vůni a naopak se jim nelíbily tmavé skvrny od "krve".
Chodura Šunkový salám3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkové hodnocení vychází z průměru mezi známkou senzoriky a Potravinového Sherlocka.

Celkové hodnocení: 2-
Známka senzoriky: 2,5
Známka Potravinového Sherlocka: 3

Mínusy: nejtučnější, má méně masa, obsahuje glutamát (ke zvýraznění chuti), stabilizátory s fosforem...dle laických hodnotitelů také chrupavky. Plusy: nejnižší obsah vody, v senzorice zmíněna příjemná uzená chuť, výraznější vůně a optimální barva.
Česká chuť Šunkový salám3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkové hodnocení vychází z průměru mezi známkou senzoriky a Potravinového Sherlocka.

Celkové hodnocení: 2-
Známka senzoriky: 2,5
Známka Potravinového Sherlocka: 2-

Tento šunkový salám obsahoval vůbec nejvyšší množství soli (2,87 %). Informace z obalu hovoří o 2,1 %. Při výrobě byly použity stabilizátory i fosfáty. Výborný vzhled, dostatek masa, dobrá barva, optimální vůně.
Příbramská uzenina Šunkový salám3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkové hodnocení vychází z průměru mezi známkou senzoriky a Potravinového Sherlocka.

Celkové hodnocení: 2-
Známka senzoriky: 2,9
Známka Potravinového Sherlocka: 2-

Pozitiva: nižší obsah vody, optimální obsah masa i tučnost. Negativa: méně masa, než uvádí výrobce (v toleranci); nižší obsah bílkovin; stabilizátory; fosfáty; nevzhledný.
Krahulík Šunkový salám3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkové hodnocení vychází z průměru mezi známkou senzoriky a Potravinového Sherlocka.

Celkové hodnocení: 3
Známka senzoriky: 2,9
Známka Potravinového Sherlocka: 3-

K výrobě bylo sice použito vepřové i hovězí maso, ale kvalitou "bývalým šunkáčům" nestačí. Ve složení najdeme barvivo a přidanou živočišnou bílkovinu, která může ve výsledku navýšit obsah masa. Obsahuje druhé nejvyšší množství fosfátů, ale pořád je to hodnota hluboko pod povoleným maximem. Senzorické poznatky: akorát slaný a tučný, dobrá konzistence i obsah masa; hůř vypadá, bledá barva, netypická vůně.
Kostelecké uzeniny Šunkový salám3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkové hodnocení vychází z průměru mezi známkou senzoriky a Potravinového Sherlocka.

Celkové hodnocení: 3
Známka senzoriky: 2,3
Známka Potravinového Sherlocka: 3-

V obsahu masa průměrný, bílkovin má spíše méně, stejně tak tuku. Podíl vody a soli vyšší. Chuť zvýrazněna glutamátem, přesto ji hodnotící označili za "nevýraznou", stejně tak vůni. Vzhledově je líbívy, čerstvý, s dobrou barvou, optimálně kořeněný. Konzistence tužší.
Schneider Šunkový salám2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkové hodnocení vychází z průměru mezi známkou senzoriky a Potravinového Sherlocka.

Celkové hodnocení: 3-
Známka senzoriky: 3,5
Známka Potravinového Sherlocka: 4

Obsahuje nejméně masa a s odřenýma ušima se vejde do tolerance. Méně má i bílkovin a naopak hodně vody. Ve složení krom vepřové bílkoviny, která může navyšovat obsah masa, má celkem 11 "éček". Laboratoř zjistila nejvyšší množství přidaných fosfátů. Spokojeni s ním nebyli ani hodnotitelé senzoriky: nejměkčí, kousky šlach, světlý, zvláštní bezmasá chuť.
Aro Salám šunkový2,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celkové hodnocení vychází z průměru mezi známkou senzoriky a Potravinového Sherlocka.

Celkové hodnocení: 4
Známka senzoriky: 4
Známka Potravinového Sherlocka: 4

U senzorického hodnocení propadl - nepěkný vzhled, nakyslá/netypická chuť a vůně, nevýrazně tučný, viditelné pojivové části na řezu. Celkovou známku nevylepšila ani analýza - málo bílkovin, druhý nejnižší obsah masa (navíc ve složení vepřová bílkovina, která jej může navyšovat), 14 "éček", nižší gramáž (v přípustné toleranci).