Test špekáčků

10.7.2020

12 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Dobré maso na gril Špekáčky tradiční2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku ovlivňuje hodnocení senzoriky (pozn. 12-ti členná laická porota) a Potravinového Sherlocka, které vychází z výsledků laboratorních analýz.

Výsledná známka: 3-
Hodnocení senzoriky: 3,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3-

Dělené poslední místo patří paradoxně nositeli loga ČCN. Neobejdou se bez zahušťovadla, stabilizátorů a konzervantu. Masa, přestože deklarovaná hodnota souhlasí, i čisté svalové bílkoviny obsahují nejméně z testovaných špekáčků. V senzorické části uspěly po vzhledové stránce. Co se zbytku týká, tak nejvíce porota odsuzovala přílišnou měkkost a "nemasovost".
Jedeme na vodu Vodácký šťavnatý špekáček2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku ovlivňuje hodnocení senzoriky (pozn. 12-ti členná laická porota) a Potravinového Sherlocka, které vychází z výsledků laboratorních analýz.

Výsledná známka: 3-
Hodnocení senzoriky: 3
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3-

Druhý nejvyšší celkový obsah vody tak trochu koresponduje s názvem tohoto výrobku. Podíl hovězího a vepřového masa se z obalu nedozvíte. Za to se dočtete o využití zahušťovadla, stabilizátorů a konzervantu. Ze všech testovaných vzorků vychází tyto špekáčky nejdráže. Na pohled líbivé, ale chuťově nepřesvědčily - nevýrazné, slanější, měkké, průměrně masové.
Vocílka Špekáčky3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku ovlivňuje hodnocení senzoriky (pozn. 12-ti členná laická porota) a Potravinového Sherlocka, které vychází z výsledků laboratorních analýz.

Výsledná známka: 3
Hodnocení senzoriky: 3,3
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2-

Loni tato značka test špekáčků vyhrála, změnil se však výrobce a spousta dalšího - nižší obsah masa, který se jen tak tak vleze do povolené odchylky; stejně tak u gramáže! Kvitujeme, že se ve složení neobjevují žádná zahušťovadla ani stabilizátory. V senzorické části dopadly nejhůře - tmavé, na pohled nevábné, průměrně masové, v chuti nahořklé.
Clever Špekáčky3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku ovlivňuje hodnocení senzoriky (pozn. 12-ti členná laická porota) a Potravinového Sherlocka, které vychází z výsledků laboratorních analýz.

Výsledná známka: 3
Hodnocení senzoriky: 3
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3

Průměrný vzorek, který má ve složení bramborový škrob (zahušťovadlo), E451 v roli stabilizátoru a E250 jakožto konzervant. Podíl soli vyšel ku prospěchu v laboratoři menší, než uvádí etiketa, a naopak obsah masa vyšší (deklarace 58%, realita 69,1%). Nijak výrazně si nepřilepšil ani po senzorické stránce - malé, netypická tučná chuť, málo masové.
Krahulík Špekáčky výběrové-vázané3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku ovlivňuje hodnocení senzoriky (pozn. 12-ti členná laická porota) a Potravinového Sherlocka, které vychází z výsledků laboratorních analýz.

Výsledná známka: 3
Hodnocení senzoriky: 3,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3

Jediné špekáčky, které mají více zahušťovadel: vlákninu, škrob a E415 + navíc je do nich přidávána živočišná bílkovina, která může uměle navyšovat obsah masa. Ve složení dále najdeme stabilizátory a konzervant. Konzistence, množství špekových kostek i chuť v pořádku, horší vzhled/barva/vůně.
Váhala Špekáčky Extra – vázané3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku ovlivňuje hodnocení senzoriky (pozn. 12-ti členná laická porota) a Potravinového Sherlocka, které vychází z výsledků laboratorních analýz.

Výsledná známka: 3
Hodnocení senzoriky: 3,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2-

Výrobce neuvádí podíl vepřového a hovězího masa, pouze celek. Laboratoř zjistila, že masa mají o trochu méně než se dočtete na obalu, ale do povolené odchylky se s přehledem vejdou. Bodík k dobru získávají za skutečnost, že se obejdou bez zahušťovadel a obsahují málo soli. Porotce příjemně překvapilo kouřové aroma, současně však tvrdě zkritizovali vzhled!
Albert Od řezníka na gril Špekáčky3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku ovlivňuje hodnocení senzoriky (pozn. 12-ti členná laická porota) a Potravinového Sherlocka, které vychází z výsledků laboratorních analýz.

Výsledná známka: 2-
Hodnocení senzoriky: 3,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2

Nejmasovější, nejvyšší hodnota čisté svalové bílkoviny, bez zahušťovadel X stabilizátory (trifosforečnany), konzervant (dusitan sodný), nejvyšší podíl celkové vody. Líbivé na pohled, ale...v chuti nakyslé, suchá konzistence, tuhé.
K-Classic Jarmark Tradiční špekáčky3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku ovlivňuje hodnocení senzoriky (pozn. 12-ti členná laická porota) a Potravinového Sherlocka, které vychází z výsledků laboratorních analýz.

Výsledná známka: 2-
Hodnocení senzoriky: 2,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2-

Jednoznačný vítěz senzorické části!-hodnotícím se líbily vzhledově, chutí, vůní i barvou. Výrobek se sice pyšní logem ČCN a Zaručené tradiční speciality, nicméně ze složení Sherlock příliš nadšený nebyl. Špekáčky obsahují zahušťovadlo (škrob), stabilizátory (difosforečnany a trifosforečnany) i konzervant (dusitan sodný).
K-Classic Let´s BBQ Špekáčky3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku ovlivňuje hodnocení senzoriky (pozn. 12-ti členná laická porota) a Potravinového Sherlocka, které vychází z výsledků laboratorních analýz.

Výsledná známka: 2-
Hodnocení senzoriky: 2,9
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2

Svým složením (vepřové x hovězí maso) tyto špekáčky vyhovují ČCN. Podíl masa mají nižší než deklaruje výrobce, nicméně do povolené odchylky se bez problémů vejde. Pozitivum: bez zahušťovadel a stabilizátorů. V senzorice se objevovaly výtky ohledně nejvyšší tučnosti, až zbytečně výrazné kořeněnosti a překvapivě malé velikosti. Nicméně zaujaly šťavnatou konzistencí, pěknou barvou a krásnou vůní.
Múúú Dej to na gril Farmářské špekáčky3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku ovlivňuje hodnocení senzoriky (pozn. 12-ti členná laická porota) a Potravinového Sherlocka, které vychází z výsledků laboratorních analýz.

Výsledná známka: 2-
Hodnocení senzoriky: 2,9
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2

Celková hmotnost i obsah masa jsou trochu nižší než uvádí výrobce, ale s přihlédnutím k povolené odchylce projdou bez obtíží. Ve složení figurují jako stabilizátory trifosforečnany a konzervant E250. Laická porota ocenila příjemný vzhled i optimální podíl špekových kostek, naopak jí vadily tužší střívko i konzistence + netypická vůně.
Gril&Fun Špekáčky4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku ovlivňuje hodnocení senzoriky (pozn. 12-ti členná laická porota) a Potravinového Sherlocka, které vychází z výsledků laboratorních analýz.

Výsledná známka: 2
Hodnocení senzoriky: 2,5
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 1-

Přestože se jedná o stejného výrobce jako u vítěze, tyto špekáčky se neobešly bez konzervantu (dusitan sodný). Palec nahoru získávají za nejnižší podíl soli (pozn. opět méně než se dočtete na obalu). Druhé místo obsadily také v senzorické části, kde i v tomto případě přišli porotcům dost tmavé a problém měli i s tuhostí střívka.
Pikok Pure Špekáčky4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Výslednou známku ovlivňuje hodnocení senzoriky (pozn. 12-ti členná laická porota) a Potravinového Sherlocka, které vychází z výsledků laboratorních analýz.

Výsledná známka: 1-
Hodnocení senzoriky: 3
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 1*

Vítěz testu! Složení se obejde bez zahušťovadel, stabilizátorů i konzervantů. Navíc tyto špekáčky obsahují druhý nejvyšší podíl masa a slušně jsou na tom i s ohledem na množství soli, kde laboratoř naměřila oproti deklarovaným 2,3% "jen" 1,87%. V senzorice jim uškodila atypicky tmavá barva a výraznější špekové kostky.