Test pšeničných piv

11.6.2019

12 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Černá Hora Velen3,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Dvě skupiny (laikové x odborníci) provedly senzorické hodnocení pšeničných piv. Jedna polovina vzorků pocházela z průmyslových pivovarů, druhá z minipivovarů.

Výsledné hodnocení: 2,2
Známka od laiků: 2,13
Známka udělená odborníky: 2,33

Pro část poroty průměrný, pro zbytek osvěžující kousek s nepříliš intenzivní vůní a slabší hořkostí, která však v závěru příjemně sílí.
Primátor Weizen3,8 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Dvě skupiny (laikové x odborníci) provedly senzorické hodnocení pšeničných piv. Jedna polovina vzorků pocházela z průmyslových pivovarů, druhá z minipivovarů.

Výsledné hodnocení: 2,2
Známka od laiků: 2,5
Známka udělená odborníky: 1,92

Vyrovnaná chuť, kde se harmonicky prolínají ovocné a hořké tóny...pitelné, svěží!
Lobkowicz Premium Pšeničný3,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Dvě skupiny (laikové x odborníci) provedly senzorické hodnocení pšeničných piv. Jedna polovina vzorků pocházela z průmyslových pivovarů, druhá z minipivovarů.

Výsledné hodnocení: 2,6
Známka od laiků: 2,47
Známka udělená odborníky: 2,81

Laická část poroty ocenila kyselejší šmak. Podle odborníků má středně silné tělo a lehce rušivě na ně působila sladová chuť.
Krušovice Pšeničné3,1 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Dvě skupiny (laikové x odborníci) provedly senzorické hodnocení pšeničných piv. Jedna polovina vzorků pocházela z průmyslových pivovarů, druhá z minipivovarů.

Výsledné hodnocení: 2,9
Známka od laiků: 3,10
Známka udělená odborníky: 2,69

Lehčí pivko s vyšší hořkostí. Pokud zteplá získá až nepříjemnou chuť i vůni.
Permon Craft Brewery Pšeničné3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Dvě skupiny (laikové x odborníci) provedly senzorické hodnocení pšeničných piv. Jedna polovina vzorků pocházela z průmyslových pivovarů, druhá z minipivovarů.

Výsledné hodnocení: 3
Známka od laiků: 2,56
Známka udělená odborníky: 3,42

Hodně vodové, málo pitelné. Chuť narušují chmelové tóny, které pro tento druh piva rozhodně nejsou typické. Navíc podle laboratoře se s přihlédnutím k povolené odchylce jedná o desítku (nikoliv 11, jak značí výrobce).
Litovel Weizen3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Dvě skupiny (laikové x odborníci) provedly senzorické hodnocení pšeničných piv. Jedna polovina vzorků pocházela z průmyslových pivovarů, druhá z minipivovarů.

Výsledné hodnocení: 3
Známka od laiků: 2,33
Známka udělená odborníky: 3,64

Rozporuplné hodnocení odborníků: od otřesného, přes průměrné, až po dobré. Každopádně celkový výsledek vylepšil názor laiků.
Kamenice Weizen 11°3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Dvě skupiny (laikové x odborníci) provedly senzorické hodnocení pšeničných piv. Jedna polovina vzorků pocházela z průmyslových pivovarů, druhá z minipivovarů.

Výsledné hodnocení: 3
Známka od laiků: 2,86
Známka udělená odborníky: 3,11

Problém při točení tohoto piva měli díky nadměrné pěnivosti i odborníci. Odborná část poroty diagnostikovala vady v chuti, laikům přišlo slabé. Podle hodnoty EPM se jedná o 10!
Glock 11° Goldie Weizenbier3,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Dvě skupiny (laikové x odborníci) provedly senzorické hodnocení pšeničných piv. Jedna polovina vzorků pocházela z průmyslových pivovarů, druhá z minipivovarů.

Výsledné hodnocení: 3
Známka od laiků: 3,11
Známka udělená odborníky: 2,94

Laickou porotu neoslovilo (obsadilo předposlední místo). Odborníci jej shledávají příjemně pitelným. Hutné, sladší...možná až příliš ovocné, intenzivní "voní" po kvasinkách.
Krušnohor Weizen 13°2,9 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Dvě skupiny (laikové x odborníci) provedly senzorické hodnocení pšeničných piv. Jedna polovina vzorků pocházela z průmyslových pivovarů, druhá z minipivovarů.

Výsledné hodnocení: 3,1
Známka od laiků: 2,4
Známka udělená odborníky: 3,75

Na pivo z pšenice mu schází charakteristická vůně i chuť. Označení 13 je podle rozboru chybné, jedná se o 12.
Cobolis Bavorská pšenice 13°2,7 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Dvě skupiny (laikové x odborníci) provedly senzorické hodnocení pšeničných piv. Jedna polovina vzorků pocházela z průmyslových pivovarů, druhá z minipivovarů.

Výsledné hodnocení: 3,3
Známka od laiků: 2,75
Známka udělená odborníky: 3,75

Tento polotmavý vzorek je podle většiny odborné poroty "mimo styl" - především díky kávovo-karamelové chuti, která naopak přišla přitažlivá části laickým hodnotitelům.
Herold pšeničný ležák2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Dvě skupiny (laikové x odborníci) provedly senzorické hodnocení pšeničných piv. Jedna polovina vzorků pocházela z průmyslových pivovarů, druhá z minipivovarů.

Výsledné hodnocení: 3,1
Známka od laiků: 3,14
Známka udělená odborníky: 3,78

Neharmonické, moc kyselé, s nepříjemným zkvašeným zápachem...tento vzorek obsadil poslední příčku u laiků a předposlední místo v hodnocení odborníků.
Pivovarský dům Pšeničné pivo 11°2,4 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Dvě skupiny (laikové x odborníci) provedly senzorické hodnocení pšeničných piv. Jedna polovina vzorků pocházela z průmyslových pivovarů, druhá z minipivovarů.

Výsledné hodnocení: 3,6
Známka od laiků: 2,77
Známka udělená odborníky: 4,39

Podle odborníků nejhorší - nevyvážené pivo s vadami: diacetyl, zatuchlina, zapařená sláma. Od propadáku jej zachránilo shovívavé hodnocení druhé části poroty.
Pozn. dodatečná info znělo, že pivo bylo ještě nevyzrálé, neboť do sudu bylo stočené jen tři dny.