Test medů

23.11.2018

11 potravin

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Hrádecký med medovicový4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy.

Senzorické hodnocení: 3,0
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 1
Celková známka: 2

Vítěz testu s ohledem na kvalitu! Má nejnižší obsah HMF, což dokazuje jeho čerstvost. Med pochází z ČR a na etiketě je uveden i konkrétní včelař. Tmavší barva, vůně lehce karamelová, chuťově hodně sladký.
Aro Med květový3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy.

Senzorické hodnocení: 2,3
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3
Celková známka: 2-

Oproti deklarovaným 500 g vážil pouhých 471,7 g. Aktivita diastázy (enzymu štěpící škroby na jednoduché cukry) pod povolenou hranicí. Pro hodnotící byl ihned identifikovatelný jako květový - dle chuti i vůně, řidší konzistence.
dmBio Wald Honig3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy.

Senzorické hodnocení: 4,3
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 1
Celková známka: 2-

Nejdražší testovaný vzorek. Z laboratorního hlediska dopadl na výbornou. Srazilo jej hodnocení spotřebitelů, kterým nechutnal a po senzorické stránce skončil poslední.
Český med květovo-lesní3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy.

Senzorické hodnocení: 2,4
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2-
Celková známka: 2-

Pozitiva: nejvyšší aktivita diastázy, tzn.enzymu pro štěpení škrobů na jednoduché cukry. Negativa: vyšší obsah HMF, který do uplynutí doby expirace překročí povolený limit. Nízké hodnoty HMF značí čerstvější a kvalitnější med. Chuťově vyhovující, ničím nevynikal, ale ani neodrazoval.
Český med květový lesní3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy.

Senzorické hodnocení: 2,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 3
Celková známka: 2-

Jedná se o med z ČR, kde horní hranice pro ukazatel čerstvosti (HMF) činí 20 mg/kg. U tohoto medu byla naměřena již nyní hodnota 20,3 a expirace by mu měla končit až v květnu 2020. HMF meziročně stoupá zhruba o 7 mg/kg. Spotřebitelům velmi chutnal a nejpříjemněji voněl.
Biophar Wald Honig3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy.

Senzorické hodnocení: 2,8
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2
Celková známka: 2-

V laboratoři zjistili průměrné hodnoty, které vyhovují legislativním požadavkům. Hodně tmavá barva, hustší konzistence, optimální sladkost.
Med květový3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy.

Senzorické hodnocení: 2,0
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 1
Celková známka: 2-

Vítěz senzorické části testu! Výrazná chuť, světlejší barva, květinová vůně, řidší konzistence. Z analýzy vyplynulo, že med v současnosti sice splňuje evropskou normu čerstvosti, nicméně do uplynutí minimálního data trvanlivosti hranici určitě překročí.
Medmoravia Med medovicový3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy.

Senzorické hodnocení: 2,8
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2
Celková známka: 2-

Druhý nejlepší v hodnocení HMF, což prokazuje jeho čerstvost. Obsahuje nejméně vody. Světle karamelová barva, přiměřeně sladký, nejhustší konzistence.
Clever Med květový2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy.

Senzorické hodnocení: 2,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 4
Celková známka: 3-

Nelze určit, odkud med pochází. Nicméně z hlediska analýzy neuspěl hned ve třech ukazatelích: hodnota aktivity diastázy pod limitem daným zákonem, nízká hodnota aktivity invertázy a naopak vysoký obsah HMF. Po senzorické stránce průměrný.
Product Bohemia Med květový smíšený2,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy.

Senzorické hodnocení: 2,4
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 4
Celková známka: 3-

Laboratoř zjistila aktivitu diastázy pod legislativním minimem a naopak vysoký obsah HMF, který značí, že med není právě čerstvý. Po stránce senzorické byl shledán "nevýrazným" - světla barva, řidší konzistence, nevýrazná vůně, chuť příjemná.
Včelí med květový2,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Celková známka představuje průměr mezi senzorickým hodnocením spotřebitelů a šetřením "Sherlocka" v podobě laboratorní analýzy.

Senzorické hodnocení: 3,1
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 4-
Celková známka: 4

Aktivita diastázy (enzymu pro štěpení škrobů na jednoduché cukry) nejnižší ze všech testovaných vzorků a hluboko pod minimální hodnotou, kterou uvádí platná legislativa. Druhá nejnižší hodnota aktivity invertázy (enzym od včel), obsah HMF naopak vysoký a s jistotou lze konstatovat, že v době expirace překročí povolenou hranici. Navíc namísto 500 g, jak je avizováno na obalu, bylo ve sklenici pouze 473 g. Téměř vodová konzistence.