Test játrových paštik

18.9.2020

4 potraviny

odkaz na zdroj dat
Název potravinyVýsledek i
5 nejlepší - 1 nejhorší
Popis výsledku
Játrová paštika4,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Na výsledné známce se podílí hodnocení senzoriky (pozn. 12 neškolených porotců) a zjištění laboratoře (aneb Potravinový Sherlock).

Celková známka: 1-
Hodnocení senzoriky: 2,5
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 1

Vítěz testu!-bez mouky, přidaných bílkoviny (pozn. i tak jich má slušné množství) či zvýrazňovačů chuti. Výrobce vsadil na jednoduché složení a udělal dobře. Přestože se našlo pár výtek s ohledem na senzoriku (např. chuťově málo výrazná, tužší až suchá konzistence) patří jí v této části dělené první místo.
Pikok Vepřová paštika játrová4,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Na výsledné známce se podílí hodnocení senzoriky (pozn. 12 neškolených porotců) a zjištění laboratoře (aneb Potravinový Sherlock).

Celková známka: 2
Hodnocení senzoriky: 2,5
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2

Nenajdete v ní přidané bílkoviny, vepřové kůže ani zvýrazňovače chuti. Výrobce se však přecenil při deklaraci masa, jemuž neodpovídá zjištěný obsah bílkovin. Je jí o pár gramů méně, než se dočtete z etikety, nicméně do povolené odchylky se vejde. V senzorice zabodovala, neboť ji patří první (dělená) příčka. Jediné, co hodnotící kritizovali, byla moc měkká konzistence a nezaujala průměrným složením.
Karlova Koruna Játrová paštika3,5 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Na výsledné známce se podílí hodnocení senzoriky (pozn. 12 neškolených porotců) a zjištění laboratoře (aneb Potravinový Sherlock).

Celková známka: 2-
Hodnocení senzoriky: 2,6
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 2-

Pozitiva: žádné vepřové kůže, přidané bílkoviny či zvýrazňovače chuti. Negativa: vysoký podíl vody a obsah sacharidů, kukuřično-rýžová mouka ve složení. Poznatky ze senzoriky: příjemná chuť, dobrá barva, hezky voní, optimálně tučná, jemná struktura X nevýrazná kořeněnost, průměrný vzhled a složení.
Viva Játrová paštika2,0 zobrazit podrobnosti
Hodnotící stupnice testu:
1 (nejlepší) - 5 (nejhorší)

Na výsledné známce se podílí hodnocení senzoriky (pozn. 12 neškolených porotců) a zjištění laboratoře (aneb Potravinový Sherlock).

Celková známka: 4
Hodnocení senzoriky: 2,8
Hodnocení Potravinového Sherlocka: 5

Přestože se obejde bez přidaných bílkovin a zvýrazňovačů chuti, nelze ji "pochválit". Suma biogenních aminů (pozn. několika násobně vyšší než u ostatních vzorků) značí, že paštika byla zřejmě vyrobena ze zkaženého masa! Atypickou cizí nahořklou chuť ostatně konstatovali i hodnotící senzoriky.